Burse - Fonduri mutuale

Primul hotel Mondrian din Bucureşti va fi deschis lângă Ateneul Român până în 2026 printr-un parteneriat al One United şi Ennismore. Victor Căpitanu, ONE: Ne lansăm pe piaţa hotelieră. Investiţia în Bucureşti este un obiectiv pe termen lung

Primul hotel Mondrian din Bucureşti va fi deschis...

Autor: Liviu Popescu

07.03.2024, 17:41 983

Primul hotel de lux sub brandul Mondrian din Bucureşti, care va avea aproximativ 100 de camere, urmează să fie deschis până în anul 2026 lângă Ateneul Român, în urma unui parteneriat între dezvoltatorul imobiliar One United Properties (ONE) şi compania de ospitalitate Ennismore. Hotelul va fi construit pe Strada George Clemenceanu, nr. 8-10.

“Ne lansăm pe piaţa hotelieră”, spune Victor Căpitanu, CO-CEO al One United Properties, la ceremonia de semnare din 7 martie 2024. “Ne întărim portofoliul şi intensificăm eforturile pentru promovarea Bucureştiului. Pentru că investiţia în Bucureşti este obiectivul pe termen lung şi este corelată cu performanţa companiei”.

One United Properties a achiziţionat în decembrie 2022, contra sumei de 13,5 mil. euro, un imobil neterminat cu scopul de a reautoriza şi finaliza construcţia, transformându-l într-un hotel de lux (comunicat anterior sub numele de One Plaza Athénée).

Hotelul Mondrian a fost deschis pentru prima dată în 1985 în Los Angeles sub numele de Le Mondrian de către grupul L'Ermitage Hotel, fiind ulterior achiziţionat de Ian Schrager şi Morgans Hotel Group, în 1996, şi redenumit Mondrian Hotel Los Angeles. Din 2021, brandul Mondrian, inclusiv flagship-ul din Los Angeles, este gestionat de Ennismore, în urma unui joint venture cu Accor, care este acţionarul majoritar.

Mondrian este prezent în Los Angeles, New York, South Miami Beach, Doha, Cannes, Londra, Bordeaux, Singapore, Mexico City, Ibiza şi Seoul, urmând să deschidă curând noi locaţii în Gold Coast, Australia, şi Hong Kong.

“Sperăm că vom construi 3 hoteluri în următorii 6 ani. Segmentul hotelier are o dimensiune mică în totalul businessului One United, dar indirect va avea un impact uriaş asupra afacerii. Va creşte notorietatea Bucureştiului şi indirect va avea un impact mare asupra valorii companiei noastre”, spune Căpitanu care menţionează că deschiderea acestui hotel este parte a strategiei de a atrage mai mulţi turişti străini în Bucureşti.

Prezent astăzi la semnarea parteneriatului a fost şi Riad Abi Haidar, cel care din februarie 2024 s-a alăturat ONE în calitate de partener în cadrul diviziei hoteluri.

“Bucureştiul este o bijuterie ascunsă a Europei cu mare potenţial în turism şi ospitalitate. Când investim într-un hotel, investim de asemenea şi în poveştile din oraşul respectiv, în cultură, în oameni”, spune el.

În 2022, One United Properties şi-a extins eforturile în restaurarea monumentelor, cu achiziţia One Downtown (inclusiv fostul Hotel Muntenia) şi fosta fabrică Ford, situată în cadrul One Floreasca City, care este în prezent în curs de restaurare şi va fi transformată într-un spaţiu comercial, numit One Gallery, poziţionându-se ca una dintre cele mai mari investiţii individuale în restaurarea unei clădiri protejate din România.

În total, valoarea brută a investiţiei alocate portofoliului de clădiri restaurate al companiei este estimată la 239 de milioane de euro.

Compania a raportat o cifră de afaceri consolidată preliminară de 1,5 miliarde de lei pentru anul 2023, înregistrând o creştere de 30% faţă de 2022. Profitul brut a ajuns la 524 de milioane de lei, o creştere de 9% excluzând câştigul unic din achiziţia negociată a Bucur Obor de 94,1 milioane de lei recunoscut în 2022. Profitul net se ridică la 443,2 milioane de lei, în creştere cu 9% faţă de 2022, excluzând evenimentul anterior menţionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO