Burse - Fonduri mutuale

Primul broker de la Bursa care capituleaza

18.02.2009, 17:50 13

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizatia firmei de brokeraj Global Valori Mobiliare Bucuresti, la cererea societatii, acesta fiind primul caz in care un intermediar renunta la activitatea derulata pe Bursa.

Global Valori Mobiliare este una dintre cele mai mici societati de brokeraj de pe Bursa, cu tranzactii intermediate in 2008 in valoare de 3,72 mil. lei (un mil. euro) si o cota de piata de 0,02%. Firma, controlata de Global Yatirim Holding, o companie din Turcia care are operatiuni si in sectorul de brokeraj, avea la sfarsitul anului doi angajati.
In perioada 2005-2007, cand bursa de la Bucuresti inregistra cresteri puternice, Global Valori Mobiliare a inregistrat pierderi in fiecare an, in valoare totala de 525.000 de lei. In 2007, firma a avut afaceri de 155.000 de lei, venituri totale de 543.000 de lei si pierderi de 84.000 de lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Firma a scos la vanzare la sfarsitul lui ianuarie intregul pachet de actiuni pe care il are la BVB, respectiv 1,4811% din capitalul operatorului de piata. Titlurile au fost puse la vanzare la pretul de 27 lei, iar valoarea totala a operatiunii este de 3,06 mil. lei. In ultimele luni nu s-au mai realizat insa tranzactii cu actiuni BVB.
Consiliul de administratie al firmei trebuie sa convoace actionarii in termen de 30 de zile pentru schimbarea obiectului de activitate al societatii sau lichidarea acesteia, conform unei decizii a CNVM. Firma este obligata sa depuna intr-un cont deschis la o banca banii clientilor care nu au putut fi instiintati cu privire la retragerea autorizatiei de functionare.
De la inceputul anului, CNVM a mai retras autorizatia de functionare a doua firme de brokeraj, Central European Investments Bucuresti si Orizont Vest Oradea, iar activitatea NHL Securities Bucuresti a fost restrictionata timp de trei luni.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO