Burse - Fonduri mutuale

Preturile si-au revenit, nu si lichiditatea

20.01.2006, 19:46 26

Bursa si-a revenit ieri dupa scaderea importanta de miercuri, indicele BET urcand cu aproape 2%, iar SIF-urile cu peste 3%, dar lichiditatea pe piata a fost mai redusa comparativ cu situatia din sedinta precedenta.

Actiunile SIF Transilvania si Moldova, cele mai tranzactionate din grupul SIF-urilor, au crescut ieri cu aproape 3%, pe fondul unor volume de cate 2-3 milioane de actiuni, in timp ce miercuri, cand cursul acestor titluri pierduse 3-4%, pe piata s-au transferat intre 4 si 7 milioane de titluri - cazul SIF Transilvania. Cresteri de 2-3% au inregistrat si actiunile bancilor.

Odata cu revenirea la tranzactionare, actiunile Petrom au inchis sedinta cu o crestere de pana la 1%, dupa ce in cea mai mare parte a zilei s-au aflat in scadere usoara. Titlurile companiei petroliere au stabilit un nou maxim istoric de inchidere la nivelul pretului de 0,6 lei/actiune, prag atins anterior de Petrom pentru prima data in cursul sedintei de marti.

"Revenirea pietei e intr-o anumita masura normala dupa scaderea de miercuri, dar evolutia din acea zi a aratat o usoara slabiciune a pietei. Miercuri a existat o presiune la vanzare, iar azi (ieri - n.red.) nu a mai fost acea presiune, dar nici nu a existat presiune pe cumparare. Aceste lucruri corelate si cu faptul ca piata a scazut miercuri atat de puternic fara sa existe stiri care sa se poata spune ca ar fi putut determina o astfel de evolutie arata ca piata de la noi e inca departe de a fi o piata matura, iar investitorii trebuie sa fie foarte atenti in perioada urmatoare", a precizat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

"Ce s-a intamplat miercuri a fost efectiv o incercare a pietei. Pe parcursul acelei sedinte a fost un moment de panica, dar pachete foarte mari nu s-au vandut totusi. Iar ce s-a intamplat azi (ieri - n.red.) ar putea fi si un moment de repaus din partea vanzatorilor mai mari, care si-au dat seama ca ar putea cobori preturile foarte mult daca ar mentine presiunea pe piata. Eu cred ca pana la finalul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie vom asista la o corectie a pietei, care de aceasta data va tine mai multe zile, dupa care in mod normal piata ar trebui sa intre pe o consolidare", mai spune Ceuca.

Cele mai tranzactionate actiuni ieri au fost cele ale Petrom, cu un rulaj de 6,7 milioane de lei (1,8 milioane de euro).



Actiunile Petrom au fost tranzactionate la inchidere pe maximul istoric de 0,6 lei/actiune. Cursul titlurilor a inregistrat o apreciere modesta, de 0,8%. Brokerii spun ca aceste titluri au un potential important de crestere pe termen mediu, singurul factor de incertitudine care ar putea avea un efect negativ asupra evolutiei actiunilor fiind modul in care statul va distribui pachetul de 8% din actiuni salariatilor Petrom. Compania a anuntat recent achizitia retelei de distributie a OMV din Romania, Bulgaria si Serbia, operatiune considerata de analistii de pe piata atat ca o lovitura importanta de imagine, dar si ca o miscare care ar putea conduce la o crestere importanta a veniturilor societatii.



Titlurile SIF Oltenia au urcat cu 2,5%, pana la un pret de 2,85 lei/actiune, dupa ce miercuri pierdusera 4,5%. Majoritatea brokerilor se asteapta ca si in acest an SIF-urile sa aduca randamente bune investitorilor, estimarile lor privind castigurile pe care SIF-urile le pot aduce in acest an variind intre 30 si 50%. De la inceputul acestui an, incluzand si sedinta de ieri, cursul SIF Oltenia a castigat aproape 11%. Toate SIF-urile care au prezentat rezultatele pana in prezent au obtinut anul trecut profituri peste buget, rezultate considerate bune de analisti cu mentiunea ca ar putea fi si mai mari daca se va continua restructurarea portofoliului.



Actiunile BAncii Transilvania au castigat ieri 2,9% pe fondul cresterii generale a pietei, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 1,42 lei/actiune. De la inceputul acestui an, titlurile bancii au castigat 14,5%, fiind in continuare printre cele mai urmarite de investitori. Desi din punctul de vedere al analizei fundamentale, majoritatea brokerilor sustin ca aceste titluri sunt supraevaluate, investitorii cumpara in continuare actiuni in asteptarea unor evenimente de natura sa duca la cresterea pretului, cum ar fi o posibila preluare a bancii de catre un investitor strategic. In plus, politica bancii de a distribui actiuni gratuite in loc de dividende a fost bine primita de catre investitori.



Actiunile Sinteza Oradea au mai castigat 15%, in a treia sedinta consecutiva de aprecieri puternice pentru aceste titluri. In ultimele trei zile, cursul Sinteza a castigat 43%, pe fondul unei presiuni la cumpararea determinata probabil, spun brokerii, de interesul unui investitor pentru concentrarea pachetelor de actiuni in urma desfiintarii Asociatiei Salariatilor care controla

compania. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la un pret

de 0,402 lei/actiune. Maximul istoric stabilit anul trecut de pretul actiunilor este de 0,51 lei/actiune. De la inceputul lui 2006, titlurile Sinteza au crescut cu peste 52%.



Actiunile Eurom Bank au castigat ieri 9%, apropiindu-se in prima faza, iar apoi trecand de pretul oferit de israelienii de la Kolal in cadrul ofertei publice de cumparare lansate pentru achizitionarea a altor 2,7% din titlurile Eurom. Anterior zilei de ieri, cursul Eurom pe piata RASDAQ era in jurul a 0,55 lei/actiune, in timp ce pretul din oferta Kolal era de 0,58 lei/actiune. Kolal controleaza peste 89% din Eurom si in cadrul ofertei vor actiona concertat cu Blocul National Sindical, care detine 4% din titlurile Eurom Bank, si cu Eliahu Shahar, posesorul a 3,72% din titlurile bancii. Kolal a lansat aceasta oferta cu intentia de a delista ulterior banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO