Burse - Fonduri mutuale

Preturile cresc, lichiditatea scade

28.03.2001, 00:00 16



Bursa de Valori a avut ieri o evolutie modesta din punct de vedere al lichiditatii, aproape jumatate din valoarea tranzactiilor, 3,08 miliarde de lei datorandu-se tranzactiilor cu actiuni BRD.

La categoria intai de tranzactionare, extremele oscilatiilor de pret au fost actiunile Antibiotice, care au scazut cu 15%, si cele ale producatorului de ingrasaminte chimice Azomures, care au crescut cu 14,9%.

Daca la Antibiotice motivul celei de-a patra scaderii consecutive este clar ( trecerea datei de referinta pentru inregistrarea actionarilor ce vor beneficia de majoarea de capital), brokerii spuna ca in cazul Azomures cauzele ar putea fi faptul ca pretul ajunsese la un nivel prea mic sau o incercare de speculatie.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni Antibiotice a fost de 12,1 milioane de lei, lichiditatea slaba fiind un semn ca majoritatea investitorilor nu sunt dispusi sa cumpere nici la acest pret, de doua ori mai mic decat la inceputul sapatamanii trecute.

Cel de-al doilea producator de medicamente listat la categoria intai a Bursei de Valori, Terapia Cluj Napoca, a avut o evolutie ascendenta spre finalul sedintei.

Pretul minim al zilei a fost de 1.660 de lei dar cotatia de inchidere a urcat pana la 1.800 de lei, mai mult cu 8,4% in comparatie cu ziua precedenta. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Terapia a fost de 33,63 de milioane de lei.

O evolutie la fel de fluctuanta a fost cea a actiunilor producatorului de frigidere Arctic Gaesti, care au scazut la inceputul sedinte la 690 de lei, pentru a creste spre sfarsit la 800 de lei.

Cotatia de inchidere a fost cu 8,1% mai mare decat cea din ziua anterioara, dar valoarea tranzactiilor a fost destul de scazuta, 28,45 de milioane de lei.

Societatile de Investitii Financiare continua sa se tranzactioneze fara mari emotii pentru brokeri, variatiile de pret in comparatie cu ziua anterioara fiind nesemnificative. Cea mai mare crestere a fost cea de 0,4%, a actiunilor SIF Banat-Crisana, iar cea mai "drastica" scadere a fost cea de 0,5% a actiunilor SIF Oltenia.

Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni SIF a fost de 652,01 milioane de lei. Cea mai lichida actiune SIF a fost cea a SIF Moldova, care a avut tranzactii de 272,99 milioane de lei.

La categoria a doua, cea mai tranzactionata actiune a fost cea a producatorului de automobile Dacia, care a inregistrat operatiuni de vanzare-cumparare in valoare de 192,77 milioane de lei.

Actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti s-au stabilizat dupa caderile de sapatamana trecuta, incheind sedinta de ieri la o cotatie cu 3,2% mai mare decat in ziua precedenta.

Intervalul de oscilatie de cotatiei a in timpul zilei a fost mic, pretul minim avand valoarea de 3.050 de lei, iar cel maxim de 3.200 de lei. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Sicomed a fost de 32,94 milioane de lei, iar numarul actiunilor schimbate a fost de 10.704 de actiuni.

Per ansamblu, evolutia Bursei a fost ascendenta, indicele BET crescand cu 4,27% pana la 590,28 de puncte.



Nivelul general al preturilor a inregistrat in sedinta de marti a pietei extrabursiere RASDAQ o usoara crestere, pe fondul unor tranzactii mult mai ridicate decat de obicei.

Valoarea totala a operatiunilor a depasit 8,5 miliarde de lei, datorita decontarii unei oferte publice si a unei privatizari APAPS.

Indicele RASDAQ a crescut cu 0,33%, la 716,71 puncte. Evolutii bune s-au inregistrat de titlurile societatilor Petrom Aviation, Ana IMEP si Uzinexport Bucuresti.

Titlurile emise de societatea Petrom Aviation continua sa fie printre cele mai tranzactionate actiuni, investitorii platind preturi in crestere pentru aceste titluri. Petrom Aviation a crescut marti cu 44,85%, la 1.410 lei/actiune, in urma incheierii a 38 de operatiuni cu aproape 591.000 de titluri, realizate intre 1.000 lei si 1.990 lei/actiune.

In sedinta de marti, societatea Ana IMEP s-a apreciat cu 22,63%, la 1.836 lei, insa pe o lichiditate redusa. Maximul acestei sedinte a fost de 2.000 lei, iar valoarea tranzactiilor de numai 8,8 milioane lei.

O valoare destul de ridicata a tranzactiilor, de peste 300 milioane de lei, a fost consemnata pentru societatea Victoria Prahova, pentru care compania Tofan Holding a lansat o oferta publica de cumparare pentru 79,83% din actiuni.

Marti, titlurile emise de Victoria s-au apreciat cu 0,88%, ajungand la 48.964 lei, iar maximul a atins 49.500 lei, apropiindu-se de pretul oferit de societatea Tofan in cadrul ofertei publice, respectiv 50.000 lei/actiune.

Una dintre societatile cu cele mai bune performate economico-financiare cotate pe piata RASDAQ, este Uzinexport, titlurile emise de aceasta societate fiind cautate pe piata de capital. Aceasta societate a crescut cu 9,14%, la 2.947 lei, dupa trei operatiuni incheiate intre 2.800 lei si 3.000 lei.

In sedinta de marti s-a raportat inchiderea ofertei publice lansata de compania European Beverage Holdings Ltd, pentriu societatea Flora Bucuresti.

In cadrul acestei operatiuni, au fost tranzactionate 937.491 titluri, reprezentand 51,91%, compania European Beverage Holdings Ltd devenind actionar majoritar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO