Burse - Fonduri mutuale

Populaţia a subscris aproape 7.000 de titluri de stat din cele 100.000 în primele 4 zile ale ofertei

Populaţia a subscris aproape 7.000 de titluri de stat...

Autor: Raluca Ghinea

11.06.2015, 16:49 557

Astfel, din cele 6.938 de obligaţiuni subscrise până joi, la ora 16.00, pe tranşa primară (sub 50 de titluri/persoană) s-au efectuat 219 subscrieri pentru 4.433 de obligaţiuni, iar pe tranşa secundară (peste 50 de titluri/persoană) au fost realizate 18 subscrieri pentru 2.505 titluri, potrivit informaţiilor obţinute de MEDIAFAX.

Valoarea obligaţiunilor subscrise a ajuns la circa 6,94 milioane lei, un titlu având preţul de 1.000 de lei. Ministerul Finanţelor Publice pune la dispoziţia investitorilor 100.000 de titluri, în cuantum de 100 milioane lei.

Cea mai solicitată dobândă până la acest moment este de 2%, pentru 1.324 de obligaţiuni pe tranşa primară şi 1.750 pe cea secundară.

Pentru nivelul maxim de dobândă stabilit de Finanţe prin prospectul emisiunii, de 2,15%, au fost subscrise 1.045 de titluri pe tranşa primară şi 100 de titluri pe tranşa secundară. Nivelul minim de dobândă, de 1,75%, a fost ales în cazul a 733 de titluri de către investitorii mici şi pentru 387 de titluri de către cei care investesc peste 50.000 de lei.

Cele mai puţine oferte au fost înregistrate pentru o dobândă de 2,05%, respectiv 70 de titluri subscrise.

Persoanele fizice interesate de oferta de obligaţiuni mai pot subscrie până pe 19 iunie, iar pe 22 iunie Finanţele vor stabili nivelul de dobândă la care se vor efectua subscrierile, în funcţie de cererea înregistrată. Intervalul de dobândă se situează între 1,75% şi 2,15%.

Cei care au cumpărat obligaţiuni le vor primi în cont numai dacă oferta la care au subscris se situează sub dobânda finală stabilită de minister. Pentru titlurile deţinute, cu o maturitate de doi ani, populaţia va primi bonificaţia anual, iar veniturile din dobândă sunt scutite de impozit.

În perioada 9-12 iunie, reprezentanţii Ministerului Finanţelor împreună cu bancherii de la BRD, Raiffeisen şi BCR, care formează consorţiul de intermediere a primei oferte de titluri de stat destinate populaţiei, prezintă programul în cadrul unui roadshow în Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca.

Pe 22 iunie va fi stabilită rata dobânzii finale şi se vor face alocările, pe 23 se va realiza tranzacţia, iar pe 25 iunie cumpărătorii vor avea alocate în cont titlurile achiziţionate. Emisiunea de titluri de stat va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti pe 26 iunie, când se vor putea realiza primele tranzacţii.

Oamenii pot cumpăra titlurile de stat direct la ghişeul băncii, fără comision la BCR, BRD sau Raiffeisen (băncile din consorţiu), prin completarea unui formular de subscriere în care optează pentru nivelul de dobândă din intervalul precizat şi prin depunerea banilor. Plata se poate face în numerar, prin ordin de plată sau transfer bancar. Suma va fi depusă într-un cont de titluri al băncii respective şi se aşteaptă perioada de subscriere. Dacă respectivul investitor este acceptat, va primi titlurile în proprietate la momentul decontului, însă dacă nu intră în alocare, primeşte banii înapoi.

Finanţele au cerut băncilor din consorţiu să nu perceapă niciun comision pentru subscrierile făcute de populaţie în cadrul acestui program, având în vedere randamentele reduse, şi să plafoneze comisioanele la 0,1% pentru tranzacţiile de cumpărare de pe piaţa secundară, după listare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO