Burse - Fonduri mutuale

Popp: Pretul actiunilor Impact e facut de circa 20% dintre actionari

Popp: Pretul actiunilor Impact e facut de circa 20% dintre actionari

Click pentru imaginea marita

13.03.2008, 21:11 31

Presedintele dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP), Dan Ioan Popp, sustine ca mai putin de 20% dintre actiunile companiei se tranzactioneaza in mod curent pe Bursa, restul fiind detinute de investitorii pe termen lung.
"Scaderea actiunilor din ultimele luni a fost accentuata de structura actionariatului in societate care s-a suprapus peste contextul international nefavorabil. Structura actionariatului Impact este alcatuita in proportie de 45-48% de investitori straini, dintre care aproape 60% sunt investitori pe termen lung, care au ramas in companie, iar restul sunt speculatori care au schimbat locul intre ei in ultimele luni", a explicat Popp.
"In aceste conditii, lichiditatea actiunilor este foarte mica, iar pretul este facut de speculatori, care reprezinta intre 10% si 20%. Ei au dus actiunile in sus in prima parte a anului trecut, tot ei le-au coborat in ultimele luni. Investitorii pe termen lung nu sunt sensibili la caderile conjuncturale, iar cand au investit au facut-o avand in vedere potentialul de dezvoltare al companiei pe termen lung, de cativa ani", a mai precizat presedintele Impact.
Potrivit ultimelor raportari disponibile pe Bursa, principalii actionari straini ai Impact sunt Julius Baer Investment Management, cu 11,35% din actiuni, si fondul suedez East Capital Balkan Fund, cu circa 5% din actiuni.
Dan Ioan Popp detine un pachet de 28% din actiuni, iar Carmen Sandulescu, directorul economic al Impact, are un pachet de 11,3%.
Lehman Brothers a pierdut 6 mil. euro din investitia in Impact.
Banca de investitii americana Lehman Brothers a cumparat in luna septembrie a anului trecut un pachet de 2,7% din actiunile Impact pentru 9,67 mil. euro. In prezent, participatia Lehman Brohers la Impact valoreaza 3,73 mil. euro, cu 60% mai putin decat pretul platit.
Lehman Brothers este actionar la Impact prin intermediul diviziei de real estate Lehman Brothers Real Estate Partners. Banca americana a cumparat actiunile de la Popp, care a folosit banii astfel obtinuti pentru a subscrie in majorarea de capital derulata in septembrie. Popp si Sandulescu au mai vandut un pachet de actiuni similar fondurilor de investitii ale bancii elvetiene de investitii Julius Baer.

Analistii: Investitorii vor sa vada rezultate.
Analistii sustin ca scaderea puternica a actiunilor Impact a fost determinata de rezultatele neconvingatoare din activitatea de baza a companiei, dar si de modul in care au fost prezentate aceste rezultate, care face dificila o evaluare exacta a activitatii companiei.
"Din 2004, Impact nu prea a mai confirmat din punctul de vedere al rezultatelor financiare. De la un an la altul, bugetul arata intr-un fel, iar rezultatele sunt altfel. Investitorii care au cumparat Impact doar pentru terenuri poate nu se uita la acest aspect, dar mai sunt si investitori care vor sa vada si rezultate, care si-au pierdut rabdarea, mai ales in contextul situatiei internationale", sustine Carmen Arsene, analist la CA IB Securities.
Ea mai spune ca o alta problema a Impact este transparenta redusa a comuncarii, mai ales in cazul rezultatelor financiare.
"Avand in vedere contabilitatea diferita din sectorul imobiliar, ar trebui ca reprezentantii companiei sa vina cu detalieri pe marginea rezultatelor. In plus, exista putina comparabilitate intre rezultatele raportate de la un an la altul", a precizat Arsene.
Totusi, ea sustine avand in vedere banca de terenuri de care dispune, actiunile Impact se tranzactioneaza in prezent la un pret atractiv.

Impact a raportat anul trecut un profit net de 259 mil. lei (77,5 mil. euro).
Raportarea a fost facuta pe standardele internationale de contabilitate (IFRS - neconsolidat), cea mai mare parte a profitului provenind din reevaluarea terenurilor companiei.
In anul precedent, compania a raportat rezultatele conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS), profitul net fiind de 18,2 mil. lei (5,1 mil. lei). Reprezentantii Impact sustin ca raportarile pe IFRS sunt realizate in special pentru investitorii straini.
Profitul operational al companiei conform IFRS a urcat anul trecut cu 38%, pana la 27,7 mil. lei (8,3 mil. euro), rezultat care a fost diminuat de pierderile din activitatea financiara a companiei, ce s-au cifrat la 15,8 mil. lei (4,7 mil. euro).
Presedintele Impact spune insa ca pierderile financiare au fost conjuncturale.
"Aceasta pierdere este una scriptica, consecinta a reevaluarii creditelor pe care le are societatea. Evolutia cursului leu/euro nu ne afecteaza, pentru ca structura cheltuielilor si veniturilor este aproximativ simetrica", a declarat Popp.
"Dupa calculele noastre estimative rezultatele pe RAS vor fi mai bune decat in 2006", a mai precizat el.
In ceea ce priveste cresterea dobanzilor, Popp spune ca efectul asupra companiei este redus.
"Impact are un grad de indatorare mic in raport cu activele, de circa 30%, iar ponderea costurilor cu dobanzile nu este mare in structura costurilor societatii. In plus, avem o relatie privilegiata cu bancile, deci nu sunt probleme din aceasta privinta", a explicat presedintele Impact.
El mai sustine ca proiectele mari pe care Impact le-a demarat pana acum, respectiv Greenfield din Bucuresti si Dealul Lomb din Cluj, vor produce efecte in rezultatele companiei abia in urmatorii ani.
"Activitatile imobiliare nu sunt de natura sa aduca imediat rezultate. Un proiect mic dureaza doi ani, unul mare - cel putin patru ani. Tocmai de aceea investitorii in imobiliare nu cauta un profit speculativ de azi pe maine si vor sa vada o crestere in timp a companiei", a precizat Popp.
"Faptul ca avem aceste proiecte ne plaseaza pe o pozitie favorabila pe piata", a mai spus Popp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO