Burse - Fonduri mutuale

Pocorea, BRD: Exista inca teama. Sa nu ne imbatam cu apa rece

14.12.2007, 17:34 97

SIF-urile au mai pierdut in medie 1,5%, in timp ce indicele de referinta BET a scazut cu 0,9%. Evolutia Bursei a fost din nou strans legata de ceea ce s-a intamplat pe pietele internationale, unde ziua de ieri a fost una de scadere.
Brokerii atrag atentia ca piata trece in continuare printr-o perioada dificila.
"Cred ca institutiile financiare internationale vor raporta rezultate negative in trimestrul patru, ceea ce va insemna ca piata locala nu va avea cum sa aiba o evolutie pozitiva incepand cu perioada de raportari", a declarat Daniel Pocorea, director de tranzactionare la societatea de brokeraj BRD Securities.
Chiar daca piata isi pune sperantele ca o parte importanta dintre sumele de bani suprasubscrise in cadrul ofertei Transgaz se vor intoarce in actiunile listate la Bursa, sunt si brokeri care subliniaza ca nu se poate pune semnul egal intre multi dintre cei care au subscris la Transgaz si un investitor de portofoliu. "Nu cred ca cea mai mare parte a banilor de pe Transgaz au fost alocati pentru investitii de portofoliu, ci pentru o investitie punctuala. Eu nu spun ca nu o sa se intoarca in piata bani de pe aceasta oferta, dar sa nu ne imbatam cu apa rece. Sa nu uitam ca o parte din sumele subscrise in cadrul ofertei nu pot fi considerati bani intrati, fiind scrisori de garantare de la custozi", spune Pocorea.
Directorul de la BRD considera ca pesimismul care domina pietele in aceste momente nu poate sustine o crestere de durata pe Bursa locala.
"Ma astept la miscari neasteptate, in nici un caz nu ma astept la 2 luni de crestere de acum incolo, nu e nici un motiv pentru asa ceva. Sentimentul este prost pe toate pietele, exista teama, ingrijorare", considera Daniel Pocorea.
Cele mai tranzactionate actiuni ieri au fost cele cinci SIF-uri, cu exceptia acestora restul titlurilor continuand sa aiba o lichiditate modesta.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri 1,4%, pe fondul unui rulaj de circa 2,53 milioane de euro (8,94 milioane de lei), al treilea din piata. SIF-ul si-a lichidat miercuri participatia de circa 35,7% pe care o detinea in cadrul companiei din industria alimentara Comargros Pitesti (CORE), in schimbul sumei de circa 700.000 de euro (aproape 2,5 mil. lei). Pretul mediu de transfer al pachetului a fost de 30 lei/actiune, cu 87% mai ridicat decat nivelul la care aceste titluri au fost tranzactionate marti. SIF-urile au atins ieri o lichiditate de 12,31 mil. euro (43,39 mil. lei), reprezentand circa 61% din totalul tranzactiilor din piata. BET-FI a pierdut ieri 1,5%.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au scazut cu 0,38%, mai putin decat piata per ansamblu. Societatea de intermediere financiara a achizitionat marti un pachet de 4.096 de actiuni ale societatii Transilvania Constructii din Cluj (COTR), reprezentand circa 0,8% din capitalul social, pentru suma de 2 mil. lei (circa 384.000 de euro). Pretul mediu de transfer al pachetului a fost de 500 lei/actiune. Vanzatorul a fost Mircea Timofte, principalul actionar al companiei, care a cedat in aceeasi sedinta un pachet de circa 1,5% din companie, pentru care a incasat peste 1 mil. euro (3,8 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Broker Cluj s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 2,63 lei/actiune.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au inregistrat o scadere de 1,63%, pe fondul unui rulaj de 67.000 de euro (236.000 de lei). Producatorul de medicamente a achizitionat in sedinta bursiera de miercuri pachete insemnate la trei din cele cinci societati de investitii financiare: SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5). Valoarea totala a achizitiilor a fost de peste o jumatate de milion de euro. Cea mai mare parte a investitiei a fost facuta pe titlurile SIF Oltenia. Toate cele trei societati de investitii sunt actionari semnificativi la Biofarm, SIF Oltenia detinand 15% din companie. Ultima tranzactie cu titlurile Biofarm s-a perfectat ieri la un pret de 0,605 lei/actiune.

Titlurile Bere Azuga (BEGY) au sarit ieri cu 5%. Fondul de investitii Universal Investment, cu sediul in Frankfurt, a achizitionat recent un pachet de 4,4% din actiunile Bere Azuga. De asemenea, societatea de brokeraj GM Invest, condusa de Dorinel Andrei, unul dintre fostii brokeri de la Gelsor (fostul SVM al lui Sorin Ovidiu Vantu), detine circa 2,1% din actiuni. Fondul nemtesc si casa de brokeraj romaneasca au intrat in actionariatul Bere Azuga dupa ce Valerii Moraru, presedintele societatii, a vandut la inceputul lunii trecute un pachet de 10,6% din actiunile producatorului de bere. Ultima tranzactie cu titlurile Bere Azuga s-a perfectat ieri la un pret de 12,6 lei/actiune.

Actiunile Prospectiuni Bucuresti (PRSN) au scazut cu 0,74%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 1,46 milioane de euro (5,17 milioane de lei), reprezentand primul rulaj de pe piata RASDAQ. Cele 128.920 de actiuni, reprezentand circa 0,6% din capitalul social al companiei, au fost transferate ieri la un pret mediu de 40,1 lei/actiune. Prospectiuni este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, prin intermediul firmei Tender SA, care detine 71,66% din actiuni. Un alt actionar important al companiei este SIF Muntenia, cu o participatie de 11,86%. Ultima tranzactie cu titlurile Prospectiuni s-a perfectat ieri la un pret de 40,3 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO