Burse - Fonduri mutuale

Piata s-a intors la mijlocul zilei

09.02.2006, 20:25 17

Bursa a dat inapoi ieri, dupa noile cresteri recente, actiunile cele mai lichide suferind corectii de 1-2%, dupa ce incepuse ziua pe crestere.

Brokerii spun ca e din ce in ce mai probabila intrarea pietei intr-o perioada de corectie ceva mai lunga. "Scaderile de azi (de ieri - n.red.) sunt asteptate de ceva vreme. Marti s-a descarcat foarte mult la BRD si dupa cresterea sustinuta inregistrata in doar o luna de zile, perioada in care actiunile bancii au castigat 40%, era normal sa faca si pasul inapoi", a precizat Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la Capital Securities.

"Piata a fost in perioada de distributie. Acum s-ar putea sa reactioneze ca si celelalte piete din regiune, care azi, de exemplu, au scazut, piata poloneza si cea din Ungaria ajungand cu cate 1%, mai putin decat a noastra, dar marti cand Bursa de la noi crestea cu 2%, celelalte piete erau pe scadere. Eu cred ca este posibil sa intram intr-o perioada de corectie ceva mai lunga, de 1-2 saptamani", considera Floroiu.

Titlurile BRD au pierdut chiar 3%, dar aceasta scadere mai mare a venit dupa ce numai in primele doua sedinte ale saptamanii castigasera 10%

Indicii BET si BET-C au inregistrat ieri scaderi de cate 1,7%, in timp ce BET-FI a pierdut 1,4%. Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Transilvania, Petrom si Banca Transilvania, cu rulaje in cazul ultimelor doua companii de 2-3 milioane de euro, in timp ce operatiunile derulate cu actiunile SIF, atat in piata, cat si prin tranzactii speciale, au depasit 8 mil. euro.

"La SIF-uri, asteptarile privind listarea BCR sunt in continuare valabile si pana vor aparea noi informatii concrete legate de acest subiect, SIF-urile vor ramane intr-o perioada de acumulare, dar cu o volatilitate semnificativa. Pe SIF-uri e clar ca exista o concentrare serioasa, mai putin pe Banat-Crisana si Muntenia unde lichiditatea nu permite acest lucru. Dar strainii care cumpara, cand vad caderi, se opresc si asteapta sa vada exact cat de mult se pot duce in jos. De aceea, pe termen scurt, evolutia SIF-urilor va depinde de ce vor face investitorii locali", spune Floroiu.

Brokerii mai spun ca aprecierile substantiale din ultimele saptamani au dus preturile la nivele prea "ridicate" prin prisma indicatorilor utilizati in analiza fundamentala.

"La banci, deja foarte multi investitori straini se uita la fundamentale si nu li se mai par deloc rezonabile preturile actuale", considera Floroiu.



Actiunile Petrom au pierdut ieri 2,3%, pe fondul unor tranzactii de 9,8 milioane de lei ( 2,8 milioane de euro). Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 0,625 lei/actiune. "Pe actiunile Petrom e clar ca de la finalul lui decembrie- inceputul lui ianuarie a intrat puternic un investitor strain. In doar o luna s-a investit in total 63 de milioane de euro in Petrom. Si in prezent s-au facut volume mari, dar cred ca unii investitori straini au inceput sa descarce. Totul va depinde de cat o sa mai tina achizitiile, dar daca piata per ansamblu va incepe sa se corecteze mai puternic, nu vad de ce Petrom nu ar avea o evolutie similara", considera Laurentiu Floroiu.



Actiunile BRD au suferit o scadere de 3%, dar aceasta pierdere a avut loc dupa cresterile substantiale din ultima perioada. Inainte de scaderea de ieri, cursul BRD inregistrase o apreciere de peste 44% de la inceputul anului, iar de la inceputul acestei saptamani, un plus de 10%. Tranzactiile derulate ieri cu aceste titluri au fost mult mai reduse atat fata de rulajul impresionat de marti, cat si fata de media tranzactiilor pe aceste titluri. Ieri s-au transferat numai 0,2 milioane de actiuni, valoarea tranzactiilor

fiind de sub patru milioane de lei (1,1 milioane de euro). La inchidere,

actiunile bancii au fost cotate la 19,2 lei/actiune.



Titlurile Vel Pitar au inregistrat un nou avans mare, sarind cu 11%, dupa ce marti, luasera 15%. Pretul actiunilor a avut ieri o volatilitate ridicata, dupa o deschidere in 2,6 lei/actiune, in crestere cu 13% fata de ultimul pret de marti, urmand pe parcursul sedintei o scadere pana la un minim de 2,3 lei/actiune, adica la nivelul pretului de inchidere din sedinta precedenta, pentru ca pana la final, cursul sa-si revina si sa se inchida la 2,56 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost in crestere, cu aceste titluri derulandu-se tranzactii de 0,28 milioane de lei (aproximativ 79.000 de euro). De la inceputul acestui an, pretul actiunilor Vel Pitar a urcat cu 40%, dupa ce anul trecut inregistrase o apreciere de 70%.



Actiunile Asirom au cazut ieri cu 12% dupa aparitia unei dispuneri de masuri a CNVM, prin care se permite oricarui actionar majoritar sa poata delista de pe Bursa societatea pe care o controleaza. In cadrul Asirom exista deja un scandal intre actionarii majoritari si cei minoritari, majoritarii hotarand in cadrul AGA delistarea companiei, decizie contestata puternic de minoritari, care au acuzat ca le sunt incalcate drepturile de actionari. Potrivit dispunerii de masuri a CNVM, actionarii minoritari ai ueni companii vor putea sa-si vanda actiunile majoritarilor, dar la un pret stabilit de un evaluator independent, care insa poate fi mai mic decat cel stabilit pe bursa de raportul dintre cerere si oferta.



Grupul Kolal a reusit sa cumpere doar jumatate din actiunile Eurom pe care voia sa le achizitioneze in cadrul ofertei publice de cumparare lansate pentru a prelua inca 2,7% din banca. Ieri s-a inchis oferta, in cadrul acesteia fiind subscrise 5,6 milioane de actiuni din totalul de 10,7 milioane de titluri care au facut obiectul ofertei. Lansarea ofertei avea ca miza delistarea Eurom de pe bursa. Kolal detinea putin sub 90% din actiunile Eurom, dar a anuntat ca actioneaza in mod concertat cu alti doi investitori, impreuna cu care detine 97,3% din actiunile bancii. Grupul a oferit un pret de 0,58 lei/actiune, ultimul pret la care titlurile s-au tranzactionat pe piata RASDAQ fiind de 0,55 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO