Burse - Fonduri mutuale

Piaţa instrumentelor derivate, în linie dreaptă către Bursa de Valori Bucureşti după ce a fost aprobată de ASF. Este nevoie în continuare de undă verde pentru Contrapartea Centrală

Piaţa instrumentelor derivate, în linie dreaptă către...

Autor: Eduard Ivanovici

07.02.2024, 16:05 1187

În cadrul şedinţei din 7 februarie 2024, consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat cererea Bursei de Valori Bucureşti, operatorul pieţei de capital locale, privind autorizarea unei noi pieţei reglementate – piaţa derivatelor pe active suport de tip financiar şi alte tipuri de active şi înscrierea acesteia în registrul ASF.

Următorul pas este autorizarea Contrapărţii Centrale (CCP), prin intermediul căreia se relansează piaţa instrumentelor derivate la BVB, cererea fiind depusă la începutul anului trecut la ASF. Operatorul bursier este acţionar majoritar la CCP.

ASF a aprobat totodată „proiectul de regulament pentru modificarea art. 4 alin. (6) din Regulamentul ASF nr. 3/2013 pentru autorizarea şi funcţionarea contrapărţilor centrale emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii, aprobat prin Hotărârea Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 28/2013”, conform unui comunicat.

Lansarea Contrapărţii Centrale are potenţialul de a creşte semnificativ lichiditatea pieţei româneşti de capital care, chiar dacă a avut parte de un impuls mult aşteptat prin listarea Hidroelectrica (H2O), ce a crescut inclusiv numărul de investitori, încă se află în acest sens în spatele altor burse din regiune.

„De ce este piaţa din Ungaria mai lichidă decât cea din România? Este simplu – pentru că au mai multe produse. Ne lipsesc investitori specializaţi, fonduri de hedging, investitori care să implementeze strategii pe termen scurt, care creează lichiditate, ea nefiind creată de investitorii de tip «buy & hold» şi fondurile de pensii”, spune Adrian Tănase, CEO-ul BVB

În continuare proiectul CCP va intra în consultare publică; proiectul vizează extinderea cu un an a termenului până la care trebuie finalizat dosarul, deci până în martie 2025.

„Bursele au fost inventate de investitori specializaţi care – n-aş zice să «speculeze» – vor să închidă nişte goluri. Aceste goluri sunt văzute doar de un astfel de investitor, care are nevoie de produse, să shorteze (să vândă în lipsă – n.r.), de margin trading, de produse care să îl ajute să implementeze aceste strategii“, adaugă CEO-ul BVB. 

Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti: Contrapartea Centrală vine din 2024 la BVB, într-o primă fază cu produse futures pentru acţiunile candidate din BET

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO