Burse - Fonduri mutuale

Petros: Concurenta pe piata interna este in crestere

07.07.2008, 19:10 45

Rompetrol Well Services (PTR), compania de servicii petroliere a grupului Rompetrol, va pune accentul in acest an pe consolidarea la nivelul pietei interne, pentru a face fata concurentei in crestere.
"In anul 2008 estimam o crestere mai moderata a afacerilor pe plan extern. Ne concentram pe consolidarea pozitiei pe piata interna in care concurenta firmelor internationale de servicii petroliere este in crestere", spun reprezentantii companiei.
Anul trecut, prestatiile externe ale Petros au inregistrat un avans de 60%, pana la 11,5 mil. lei (aproape 3,5 mil. euro), insa cota la export a ramas una destul de redusa, de 13,2%.
Volumul de servicii prestate catre clientii traditionali ai Petros inregistreaza o crestere in 2008 fata de anul precedent.
"Contractele cu clientii traditionali se incheie sau se reinnoiesc anual si in prezent sunt in derulare. Valoarea acestora nu este una fixa, fiind rezultatul volumului de servicii prestate in cursul anului, volum care in acest an inregistreaza o crestere", potrivit reprezentantilor companiei.
Contractele cu beneficiarii interni sunt incheiate in lei si de regula includ clauze de renegociere a preturilor in situatia in care indicele de inflatie depaseste o limita previzionata.
Cel mai mare client al Petros este Petrom, care anul trecut a contribuit cu 65% la afacerile companiei, iar lucrarile pentru Romgaz Medias au avut o pondere de 14%. Pe plan extern, Rompetrol Well Services ar putea fi ajutata de noul actionar majoritar al grupului Rompetrol, KazMunaiGaz, pentru a-si dezvolta operatiunile pe piata din Kazahstan, piata pe care Petros ocupa in prezent o cota de 2%.
"Rompetrol Well Services are operatiuni in Kazahstan inca din anul 2004. Operatiunile din Kazahstan au fost extinse in 2007, generand o crestere a veniturilor filialei la peste 2,2 milioane de dolari. In acest an, Petros intentioneaza sa isi concentreze si sa-si extinda capacitatile operationale din Kazahstan cu accent pe cooperarea cu KazMunaiGaz", spun reprezentantii companiei.
Petros a realizat in primul trimestru un profit net de 5,9 mil. lei (1,6 mil. euro), de peste doua ori mai ridicat comparativ cu rezultatul obtinut in perioada similara din 2007, de aproape 2,7 mil. lei (0,8 mil. euro).
Afacerile companiei au urcat in aceeasi perioada cu 24%, ajungand la 21,8 mil. lei (5,9 mil. euro).
"In ceea ce priveste factorii principali care au dus la cresterea profitului companiei Rompetrol Well Services cu 25-30% peste estimari in primul trimestru al acestui an, acestia sunt: modernizarea tehnologiilor utilizate, reducerea costurilor operationale, cresterea si diversificarea portofoliului de clienti pe pietele deja existente pentru serviciile la sonda si intrarea pe noi piete cu aceste servicii", au precizat reprezentantii companiei.
Actiunile Petros s-au corectat vineri cu 50%, ca urmare a trecerii datei de inregistrare a majorarii de capital cu gratuite derulata de companie.
Aceste titluri au inchis sedinta de la finele saptamanii trecute la un pret de 0,545 lei/actiune, egal cu cel matematic calculat pe baza cotatiei de inchidere din ziua precedenta.
Compania si-a dublat capitalul, care a ajuns la 27,8 mil. lei (7,7 mil. euro), prin incorporarea celei mai mari parti din profit realizat anul trecut. Anterior trecerii datei de inregistrare, actiunile Petros au pierdut peste 30% intr-o singura saptamana, in conditiile in care actionarii se feresc sa participe la asemenea operatiuni din cauza perioadei lungi in care noile titluri emise devin disponibile spre vanzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO