Burse - Fonduri mutuale

Petros a strâns 17,1 mil. lei cash anul trecut dar îl dă cu împrumut la firme din grupul Rompetrol

Autor: Adrian Ionut Cojocar

21.02.2012, 18:17 221

Rompetrol Well Services (Petros -simbol bursier PTR), parte a grupului Rompetrol, dispunea la 31 decembrie 2011 de lichidităţi în valoare de 17,1 mil. lei, nivel cu 51% mai ridicat decât cu un an în urmă.

Totuşi firma a încasat anul trecut dobânzi la împrumuturi mai mici cu 20%, de 2,8 mil. lei, în condiţiile în care toate dobânzile încasate provin din împrumuturi acordate către firme din grupul Rompetrol.

Rompetrol Rafinare (RRC), cea mai importantă firmă din grupul Rompetrol, a înregistrat anul trecut pierderi record, de 719,3 mil. lei.

În ultimii ani Petros a alocat o parte din profit pentru dividende, anul trecut valoarea acestora cumulând aproape 4,2 mil. lei la un profit net de 14,5 mil. lei obţinut în 2010.

Anul trecut profitul Rompetrol Well Services s-a majorat cu 6,6%, la 15,5 mil. lei, după ce afacerile companiei au urcat în acelaşi interval cu 20,5%, ajungând la 79,2 mil. lei.

Dacă proporţia se va păstra în acest an, Petros ar putea distribui dividende către acţionari în valoare cumulată de circa 4,5 mil. lei, respectiv un dividend brut de 0,0161 lei/unitate, care reprezintă 5,3% din actuala cotaţie a titlurilor pe bursă.

Majorarea afacerilor a permis companiei să crească şi salariile angajaţilor, cheltuielile cu personalul majorându-se anul trecut cu 10,8%, la 26,3 mil. lei.

Reducerea marjelor de profitabilitate este explicată de companie printr-o flexibilitate mai mare a conducerii în ceea ce priveşte negocierea contractelor comerciale în condiţiile actuale ale cererii de servicii.

Compania spune că a fost afectată în continuare anul trecut de criza financiară care s-a manifestat la nivelul industriei serviciilor petroliere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO