Burse - Fonduri mutuale

Petrom vinde un teren cu 90 mil. euro catre Raiffeisen

24.12.2007, 17:33 50

Compania petroliera Petrom (SNP) va vinde firmei Raiffeisen Evolution, divizia de dezvoltare imobiliara a Raiffeisen, un teren cu o suprafata de 110.000 de metri patrati, in zona Baneasa, pentru dezvoltarea unor cladiri si complexuri, valoarea tranzactiei fiind de aproximativ 90 de milioane de euro, a anuntat vineri compania.
Terenul este situat in zona lacului Straulesti, in apropierea viitorului sediu al Petrom, Petrom City.
Petrom a anuntat in iunie ca va construi pe un teren cu suprafata de 193.000 de metri patrati o cladire de birouri, denumita Petrom City, unde va fi mutat si sediul companiei. Complexul va include un centru de date si o centrala de energie electrica, investitia totala fiind de 130 de milioane de euro.
"Petrom va construi complexul de cladiri de birouri pentru sediul principal din Bucuresti si alte functii centrale ale companiei pe o suprafata de aproximativ 83.000 de metri patrati. Finalizarea lucrarilor de constructie este prevazuta pentru luna decembrie 2009", au precizat reprezentantii Petrom.
Restul terenului, in suprafata de 110.000 de metri patrati, va fi vandut catre Raiffeisen Evolution SRL, divizia de dezvoltare imobiliara a grupului Raiffeisen, tranzactia urmand sa fie incheiata in al doilea trimestru al anului viitor.
"Petrom a semnat un precontract de vanzare-cumparare cu Raiffeisen Evolution SRL (...) tranzactia va fi finalizata in al doilea trimestru din 2008. Pretul ce urmeaza sa fie primit se ridica la aproximativ 70% din totalul investitiilor ce vor fi realizate in Petrom City", au mentionat reprezentantii Petrom intr-o raportare transmisa Bursei de Valori.
Complexul Petrom City va fi format din cinci cladiri, respectiv trei cladiri administrative, un centru de date si o centrala pentru producerea de energie electrica si va avea si un garaj, cu circa 1.000 de locuri de parcare.
Centrul de date, care va fi construit in incinta Petrom City, va sustine activitatea companiei austriece OMV (actionarul majoritar al Petrom), precum si a filialelor sale din toata lumea.
Petrom City va reuni toti angajatii Petrom din toate sediile sale din Bucuresti si din Ploiesti, respectiv 2.500 de angajati care se vor muta in noul sediu, incepand din 2009-2010.
Petrom a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un profit net de 1,54 mld. lei (469 mil. euro), cu 22% mai mic decat in perioada similara din 2006. Afacerile companiei au scazut in aceeasi perioada cu 10%, la 8,67 mld. lei (2,62 mld. euro). Actiunile Petrom au inchis ultima sedinta de tranzactionare a anului la pretul de 0,497 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind putin peste 8 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO