Burse - Fonduri mutuale

Petrom va deveni cel mai mare producator independent de energie

19.06.2007, 17:12 42

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, va deveni unul dintre cei mai mari producatori de energie electrica locali dupa finalizarea investitiei de 500 mil. euro intr-o centrala electrica pe gaze cu o capacitate de 860 de MW.
Potrivit reprezentantilor Petrom, doar 20% din productia de energie va fi utilizata pentru nevoile interne ale companiei, atat pentru rafinarii, cat si pentru partea de explorare si productie, restul urmand sa fie distribuit in sistemul national de energie. Practic, ceea ce urmeaza sa vanda Petrom pe piata libera a energiei echivaleaza cu productia unui reactor nuclear al centralei de la Cernavoda, adica cu aproximativ 9% din productia totala de energie a Romaniei. Daca ar vinde energia in banda (catre un consumator care are acelasi consum de energie indiferent de intervalul orar), Petrom va realiza castiguri de peste 300 de milioane de euro anual din vanzarea de energie, luand in calcul un pret mediu al MW/h vandut de 170 de lei pe MW/h. Potrivit ultimilor declaratii ale reprezentantilor Petrom in legatura cu acest proiect, compania deja discuta cu marii clienti industriali care ar putea deveni viitori cumparatori.
Executia proiectului va debuta odata cu inceputul anului viitor, iar finalizarea constructiei este programata pentru anul 2010. Centrala se va afla in incinta rafinariei Petrobrazi.
"Piata energetica este marcata de schimbari structurale majore, in special in tarile in care capacitatile de generare sunt invechite, urmand a fi inlocuite de altele mai putin poluante, cu emisii de carbon mult reduse. Abordarea pietei energiei electrice intr-un astfel de context este pentru Petrom, unul dintre principalii producatori de gaze din Romania, o oportunitate deosebita. Acest proiect se inscrie pe traseul de crestere strategica a Petrom si a grupului OMV, fiind una din sursele de diversificare si crestere durabila", a declarat Werner Schinhan, director general executiv adjunct al Petrom.
Centrala va fi alimentata din productia interna de gaze a Petrom care urmeaza sa fie transportate prin intermediul unei conducte apartinand Transgaz.
Reprezentantii Petrom au declarat recent ca intentiile companiei legate de piata energetica nu vizeaza doar constructia acestei centrale, ci un portofoliu de proiecte pe segmentul energiei.
"Noua centrala va contribui semnificativ la cresterea securitatii energetice a Romaniei si la reducerea impactului asupra mediului. Este un proiect dezvoltat in acord cu strategia energetica europeana si care tine seama de cerintele UE de conformitate in probleme de mediu", a adaugat Schinhan. Proiectul a fost aprobat de Consiliul de Supraveghere al Petrom din data de 15 iunie.
Petrom, aflata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, nu este singura companie din clubul marilor consumatori care a luat decizia de a investi in sectorul energiei electrice cu scopul securizarii surselor de alimentare. Lukoil si Rompetrol au anuntat investitii similare, dar in capacitati de productie mai mici care necesita fonduri mult mai reduse. Singurul proiect similar anuntat pana acum care intra in aceeasi liga cu cel anuntat de Petrom este termocentrala pe care intentioneaza s-o construiasca producatorul de aluminiu Alro. Reprezentantii Alro au declarat ca vor investi un miliard de dolari (750 de milioane de euro) intr-o termocentrala care va avea 1.000 MW.
Petrom a inregistrat in primul trimestru al acestui an o cifra de afaceri de 2,75 mld. lei (815 mil. euro), in scadere cu 12% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cea mai drastica scadere a inregistrat-o insa profitul net al companiei, care s-a diminuat cu 57% in primul trimestru pana la o valoare de 381 mil. lei (112,7 milioane de euro) fata de primele trei luni ale anului trecut.
OMV detine 51,01% din capitalul Petrom, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are o participatie de 30,86%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO