Burse - Fonduri mutuale

Petrom si SIF Oltenia din nou pe val

02.06.2004, 00:00 22

Scaderea de ieri a actiunilor Rompetrol Rafinare nu s-a reflectat asupra pietei in ansablu, astfel ca dupa corectia de luni, toti cei trei indici bursieri au incheiat ziua in crestere.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni a urcat cu 1,5%, iar cotatiile societatilor de investitii financiare (SIF) au urcat in medie cu 0,9%, semn ca cei mai multi dintre banii proveniti din vanzarea de actiuni Rompetrol Rafinare s-au reintors in piata.
Principalele actiuni castigatoare au fost cele care au coborat cel mai mult luni: Petrom si SIF Oltenia. Celelalte SIF-uri au avut evolutii mai linistite, lucru care s-a intamplat si cu actiunile bancilor.
Actiunile Petrom au ocupat locul al doilea din punctul de vedere al valorii tranzactiilor si au deschis sedinta de tranzactionare la un pret mai mic fata de cel de luni, dar pana la final au urcat cu 4% si au fost cotate la inchidere la 2.550 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei petroliere a fost de 15 miliarde de lei.
SIF Oltenia a inregistrat tranzactii in valoare de 10,3 miliarde de lei, iar cotatia a urcat cu 3,7% pana la 5.600 lei/actiune. Cotatia actiunilor a fost la inchidere de 5.600 lei/actiune, cu doar 50 de lei mai mica decat maximul istoric de saptamana trecuta. SIF Moldova, care evolua pana in urma cu cateva luni la preturi identice cu cele ale SIF Oltenia a ramas ieri la aceeasi cotatie ca luni, 4.850 lei/actiune. In doar cateva saptamani SIF Oltenia a luat un avans de 15% fata de SIF Moldova.
Actiunile BRD si-au continuat evolutia oscilanta din ultima perioada si au urcat ieri cu 1,7% pana la 24.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile bancii a fost de trei miliarde de lei. Actiunile Bancii Transilvania au avut o lichiditate putin mai mare, dar au ramas la aceeasi valoare ca in ziua anterioara, 5.900 lei/actiune.
Multe din companiile de pe piata care nu au avut o lichiditate ridicata au inregistrat scaderi. Azomures, Oltchim si Sicomed au coborat cu cate 1%, in conditiile in care valoarea tranzactiilor cu actiunile acestora nu a depasit un miliard de lei.
O lichiditate mai ridicata fata de ultimele sedinte au inregistrat actiunile fabricantului de produse textile Sitrtul Pascani, care au pierdut 7,5% din pret, pe fondul ordinelor mari de vanzare aparute pe piata. Siretul a inchis ziua la 2.330 lei/actiune, in scadere cu 7,5%. Compania nu are un actionar majoritar fiind controlata de mai multi brokeri si societati de brokeraj.



Carpatica, pe piata peste o saptamana
Actiunile Bancii Comerciale Carpatica vor intra la tranzactionare la Bursa de Valoi miercuri 9 iunie. Actiunile vor fi cotate la categoria a II-a sub simbolul BCC. Banca a operat deja divizarea valorii nominale a actiunilor de la 10.000 de lei la 2.000 de lei. Ultima cotatie de pe RASDAQ a actiunilor cu valoarea nominala de 10.000 de lei a fost de 38.000 de lei.



Piata Rasdaq
SIF Oltenia a vandut ieri un pachet de 75% din actiunile societatii Aparataj Electric Titu pentru 44,5 miliarde de lei (1,1 milioane de europ) in cadrul unei oferte publice de vanzare. Tranzactia a ridicat valoarea operatiunilor de pe RASDAQ la 61 miliarde de lei.
Daca intregul pachet de actiuni vandut de SIF Oltenia a fost cumparat de un singur investitor acesta va fi obligat sa lanseze o oferta de preluare pentru toate actiunile societatii. Cel mai important actionar minoritar al societatii este SIF Muntenia cu un pachet de 6% din actiuni. SIF Oltenia a obtinut un pret de 30.000 de lei pentru fiecare actiune a Aparataj Electric, fata de 7.500 de lei, pretul la care s-au realizat cele mai multe tranzactii de pe piata in ultimele 12 luni.
In cadrul unei alte oferte publice, Romanel International Group a cumparat un pachet de 7,5% din actiunile societatii specializate in tranzactii imobiliare Metropolitan Leasing. Valoarea tranzactiei a fost de 10,4 miliarde de lei. Romanel International Group a devenit astfel unul din cei mai importanti actionari ai companiei, in conditiine in care nici unul din actionarii Metropolitan Leasing nu detine mai mult de 10% din actiuni. Tranzactia de ieri s-a realizat la un pret de 4.100 lei/actiune.
Pe piata s-au mai inregistrat tranzactii comune in valoare de aproape 6 miliarde de lei, dar desi au fost tranzactionate actiunile a 137 de companii, indicele RASDAQ-C, care urmareste evolutia pietei in ansamblu a ramas la aceeasi valoare ca in ziua anterioara, 1.320,89 de puncte.
La categoria I a pietei, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti. Valoarea tranzactiilor a fost de 243 milioane de lei, dar oscilatiile pretului au fost reduse, intre 3.400 si 3.450 lei/actiune.
Actiunile Rompetrol Bucuresti (Vega) au pierdut 2,9% din valoare pe fondul unei lichiditati extrem de reduse. Pe piata s-au inregistrat tranzactii in valoare de doar 78 milioane de lei, iar cotatia de inchidere a fost de 550 lei/actiune.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au inregistrat o usoara scadere, dar se mentin pe tendinta de stationare pe care au inregistrat-o n ultimele doua luni . Operatiunile de ieri cu actiuni Argus s-au derulat la preturi cuprinse intre 21.500 si 22.000 lei/actiune, iar cotatia medie a pierdut 0,3%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO