Burse - Fonduri mutuale

Petrom se indreapta spre un profit de 1 mld. euro

Petrom se indreapta spre un profit de 1 mld. euro

Mariana Gheorghe, CEO al Petrom

08.05.2008, 19:05 16

Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie din Romania, a raportat in primul trimestru un profit net record de 977 mil. lei (265 mil. euro), cu 156% mai mare in lei fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care pretul titeiului a atins noi recorduri pe pietele internationale in acest an, depasind recent pragul de 120 de dolari/baril.
Afacerile Petrom au crescut in aceeasi perioada cu 35%, la 3,72 mld. lei (1,01 mld. euro).
Potrivit analistilor, cresterea in continuare a pretului titeiului ar putea urca in acest an profitul Petrom la peste un miliard de euro, in conditiile in care compania detine rezerve importante de petrol. Profitul Petrom ar putea egala astfel castigul net estimat la nivelul sectorului bancar.
Analistii ING Bank estimau la inceputul lunii aprilie ca profitul Petrom se va ridica in acest an la 3,57 mld. lei (991 mil. euro, la un curs mediu de 3,6 lei/euro), nivel de aproape doua ori mai mare decat in 2007.
Compania si-a bugetat pentru acest an o crestere de profit de 38%, la 2,45 mld. lei (680 mil. euro), insa a realizat deja jumatate din acest profit in primul trimestru.
"Toate semnele sunt bune pentru Petrom. Tintele operationale vor fi cu siguranta atinse si depasite, in conditiile in care indicatorii bugetati sunt destul de conservatori. Totul e sa nu apara surprize majore pe partea de provizioane", a explicat Adriana Marin, seful departamentului de analiza al CA IB Securities. Instituirea unor provizioane mari a afectat in ultimii ani profitul net al Petrom, in special in ultimul trimestru.
Cresterea pretului petrolului ar putea compensa insa si eventualele provizioane daca barilul de titei va atinge 200 de dolari in urmatoarele sase luni, asa cum prognozeaza analistii bancii americane de investitii Goldman Sachs.
"Petrom beneficiaza cel mai mult dintre companiile petroliere din regiune de cresterea pretului petrolului, deoarece profitul Petrom provine in totalitate de pe partea de explorare si productie. In plus, se vad si primele rezultate ale restructurarii", sustine Adriana Marin.
Cresterea din primul trimestru a provenit in exclusivitate din segmentul de explorare si productie, unde Petrom a raportat un profit inainte de dobanzi si taxe (EBIT) de 1,094 mld. lei (297 mil. euro), cu 74% mai mare decat in perioada ianuarie-martie 2007, in ciuda scaderii cu 1% a productiei totale, la 17,57 milioane de barili. Cele mai mari investitii realizate de Petrom in primul trimestru s-au indreptat tot catre acest segment.
Pretul mediu realizat de Petrom din vanzarea titeiului in primul trimestru s-a ridicat la 85,15 dolari/baril, in crestere cu 76% fata de nivelul din primul trimestru al lui 2007.
In lei, cresterea a fost de 66%, de la 126 de lei/baril la aproape 210 lei/baril, in conditiile in care leul s-a apreciat cu 4% fata de moneda americana in ultimul an.
In aceeasi perioada, costurile de productie la intern au crescut cu 11% in dolari si cu 6% in lei, de la 15,4 dolari (39,8 lei) pe baril la 17,08 dolari (42,09 lei) pe baril.
"Rezultatele bune inregistrate in primul trimestru din 2008 se datoreaza pretului favorabil al titeiului pe plan mondial si progresului inregistrat de programele de restructurare si modernizare. Programele de relansare din Explorare si Productie au inceput sa dea rezultate pozitive, iar integrarea activitatii recent achizitionate de servicii petroliere a Petromservice in noua divizie E&P Services se desfasoara conform graficului si va determina cresterea eficientei activitatii de explorare si productie", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.
Din investitiile de peste 2 mld. lei (545 mil. euro) derulate de Petrom in primul trimestru, investitiile in explorare si productie s-au ridicat la 1,76 mld. lei (480 mil. euro), de peste 4 ori mai ridicate decat in aceeasi perioada din 2007. Investitiile totale programate pentru acest an pe acest segment se ridica la peste 1 mld. euro.
Pretul ridicat al petrolului are insa un efect negativ asupra marjelor de rafinare obtinute de Petrom din procesarea titeiului, care au scazut de la 4,33 dolari/baril in T1 din 2007 la 0,65 dolari/baril in aceeasi perioada a anului in curs. Reducerea marjelor de rafinare a fost insa compensata de reevaluarea stocurilor de produse petroliere in conditiile cresterii preturilor de vanzare la pompa. Astfel, pierderile operationale din rafinare si marketing (EBIT) s-au redus la 118 mil. lei (32 mil. euro), de la peste 300 mil. lei (90 mil. euro) anul trecut.
Profitul obtinut de Petrom in T1 a avut o contributie semnificativa la cresterea rezultatelor grupului austriac OMV, actionarul majoritar al companiei, care a inregistrat in T1 un profit net de 446 mil. euro, in urcare cu 34% fata de perioada similara din 2007, in contextul in care vanzarile grupului au crescut cu 30%, la 5,96 mld. euro.
Profitul inainte de plata dobanzilor si impozitelor (EBIT) al OMV a avansat cu 55%, la 795 mil. euro, iar contributia Petrom a crescut cu 104%, fiind de 277 mil. euro. "Dupa rezultatele excelente in anul financiar 2007, am reusit sa obtinem performante record in primul trimestru din 2008. Rezultatele favorabile ale Petrom demonstreaza ca procesul de restructurare are succes in Romania", a declarat directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.
Analistii sustin ca Petrom ar putea repeta si pe viitor rezultatele din primul trimestru.
"Pretul ridicat al petrolului si profitabilitatea in crestere, rezultat al procesului actual de modernizare, ne dau speranta unei dezvoltari pozitive a Petrom in continuare", sustine Philipp Chadlek, analist la Raiffeisen Centrobank. Raiffeisen recomanda in continuare cumparare pe Petrom si urmeaza sa-si majoreze pretul tinta pentru aceste actiuni de la ultimul nivel de 0,468 lei.
Actiunile Petrom au crescut cu 0,2% dupa anuntarea rezultatelor financiare, inchizand la 0,491 lei. Rezultatele au fost insa anticipate de investitori, titlurile SNP inregistrand o crestere de 30% fata de minimul atins in februarie. Compania are o capitalizare de circa 7,6 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO