Burse - Fonduri mutuale

Petrom se gandeste ce sa faca cu un teren care valoreaza 120 mil. euro, conform estimarilor expertilor

01.03.2007, 19:16 24

Petrom, cea mai mare companie romaneasca intrata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, analizeaza mai multe posibilitati prin care ar putea exploata un teren de 200.000 de metri patrati, localizat in nordul Bucurestiului, in comuna Strau-lesti, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare ecologica incepute de companie.
Prin vanzarea terenului, Petrom ar putea obtine aproximativ 120 de milioane de euro, spun specialistii din domeniul imobiliar.
"Urmeaza sa stabilim ce facem cu terenul, in prezent fiind mai multe posibilitati. Fie vom construi acolo noul sediu central al operatiunilor Petrom, fie il vom vinde", a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.
Reprezentantii companiei au precizat ca exista si posibilitatea prin care Petrom ar urma sa foloseasca doar o parte din acest teren pentru constructia noului sediu al companiei, restul urmand sa fie vandut dezvoltatorilor imobiliari.
Potrivit agentiilor imobiliare, in prezent, preturile terenurilor din aceasta zona sunt cuprinse intre 200 si 350 de euro pe metru patrat.
"Dupa finalizarea lucrarilor de ecologizare, un metru patrat de teren in zona respectiva ar putea ajunge intre 400 si 600 de euro", a declarat Laurentiu Badea, senior broker in cadrul agentiei de consultanta imobiliara Eurisko. In aceste conditii, terenul ar putea ajunge la o valoare cuprinsa intre 80 - 120 mil. euro. Petrom nu mai detine perimetre de o asemenea dimensiune in Bucuresti sau in provincie.
"Acesta este si motivul pentru care primul proiect de reabilitare ecologica a fost demarat aici. Este in oras. Bucurestiul se dezvolta, iar zona industriala trebuie sa iasa din oras", a mai spus Gheorghe.
Potrivit reprezentantei Petrom, scopul proiectului de reabilitare ecologica este acela de a transforma o zona industriala intr-una rezidentiala.
"Investitia noastra va fi urmata de alte investitii", a mai precizat Mariana Gheorghe. Programul de reabilitare al zonei contaminate va fi finalizat in 2014 si necesita investitii de 10 milioane de euro, suportate in intregime de Petrom. Situat in nordul Capitalei, terenul a gazduit un depozit de produse petroliere. Ca urmare a bombardamentelor din timpul celui de-al doilea razboi mondial, rezervoarele au fost avariate si au cauzat contaminarea solului pe arii limitate.
In prezent, Petrom isi desfasoara activitatile in patru spatii de birouri inchiriate in Bucuresti si intr-un sediu in Ploiesti. Petrom este obligat prin contractul de privatizare sa decontamineze zonele de exploatare, dar proiectul din Straulesti este unul voluntar. Potrivit ultimilor informatii disponibile, compania are inchiriate spatii de birouri de clasa A de pana la 17.000 de metri patrati, ceea ce plaseaza Petrom la concurenta cu operatorii de telefonie mobila din acest punct de vedere - Vodafone si Orange.
La preturile practicate pe piata imobiliara, Petrom plateste anual pe chirii aproximativ 4 mil. euro pe an. Reprezentantii Petrom au anuntat anul trecut ca Petrom va derula un proiect de investitii de 70 mil. euro cu finalizare in 2009 care se va numi Petrom City, pe terenul din Straulesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO