Burse - Fonduri mutuale

Petrom scade din nou. La fel si Bursa

27.05.2003, 00:00 11

Sedinta de luni a Bursei a insemnat cea de-a treia zi consecutiva de scadere pentru actiunile celei mai mari companii cotate, Petrom. declinul s-a accelerat ieri cand titlurile companiei au atins nivelul de 1.200 lei/actiune, iar cotatia de inchidere, de 1.210 lei/actiune a fost cu 3,2% mai mica fata cea de vineri.
Scaderea in randul societatilor de investitii financiare a devenit ieri si mai evidenta, dupa ce acestea au pierdut in medie 2,2%, fata de o scadere medie a Bursei de 1,2%. Valoarea indicelul BET-C la finalul sedintei de ieri a fost 1.120,2 puncte.
Cea mai mare scadere a fost cea a actiunilor SIF Banat-Crisana, care au fost si cele mai tranzactionate de la Bursa. Pretul actiunilor a coborat la inchidere la 2.950 lei/actiune, cu 3,3% mai putin fata de cotatia precedenta. Valoarea operatiunilor cu actiunile societatii de investitii financiare a fost de 3,5 miliarde de lei.
Brokerii dau vina pe informatiile putin incurajatoare care au aparut pe piata. “Era normal ca preturile sa reactioneze negativ la informatii cum ar fi profiturile mici de la societatile financiare sau datoriile pe care Petrom le are la buget,” a comentat valarian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities. Celelalte patru societati de investitii financiare au pierdut cate 50 de lei din cotatiile de vineri in conditiile in care valoarea tranzactiilor a fost apropiata de media sedintelor precedente. Capitalizarea bursiera a celor cinci societati de investitii financiare a ajuns ieri la 205 milioane de euro.
Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti si-au continaut si ele declinul. Ultimele tranzactii s-au realizat la pretul maxim al zilei, 4.550 lei/actiune, cu 2,2% mai putin fata de vineri. Valoarea operatiunilor cu titluri Impact a fost de un miliard de lei.
Producatorul de aluminiu primar Alro Slatina a pierdut inca 0,7% din pretul actiunilor, desi valoarea transferurilor a fost redusa. Ultima operatiune cu actiuni Alro s-a realizat la 13.800 lei/actiune.
Cei trei producatori de medicamente listati la Bursa au ramas la preturile de inchidere de la finalul saptamanii anterioare. Cele mai tranzactionate actiuni au fost ale Antibiotiotice Iasi, cu tranzactii in valoare de 277 milioane de lei. Ultima tranzactie cu actiunile acesteia s-au realizxat la 1.890 lei/actiune. Terapia Cluj a coborat pana la 4,400 lei/actiune, iar ultimul  transfer s-a realizat la 4.450 lei/actiune, in timp ce toate operatiunile cu titlurile Sicomed Bucuresti s-au realizat la 2.250 lei/actiune.
Evolutia fluctuanta a actiunilor producatorului de motoare electrice Electroputere Craiova a continuat ieri, cand pretul a urcat pana la 1.060 lei/actiune, iar ultima tranzactie a zilei s-a realizat la 980 lei/actiune, in crestere cu 3% fata de ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Electroputere a fost de doar 50 milioane de lei.

Piata Rasdaq
SIF Banat-Crisana a vandut in cadrul unei oferte publice de preluare pachetul de 49,9% detinut la compania de comert cu amanuntul Metalchim Deva. Ofertantul, Florian Nica a reusit sa atraga actiuni in valoare de 2,5 miliarde de lei ale societatii, care reprezinta 50,4% din capitalul acesteia si a ajuns astfel la o detinere de 90,4%.
Pretul la care s-au realizat tranzactiile a fost de 37.000 lei/actiune. Metalchim are un capital social de 3,3 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 de lei.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost ieri cele ale producatorului de pompe Aversa Bucuresti, listate la categoria a II-a. Cele doua operatiuni in valoare de 313 milioane de lei s-au realizat la pretul de 8.100 lei/actiune. Cotatia medie de ieri a fost cu 0,7% mai mare fata de sedinta precedenta.
Actiunile Magnetto Wheels Romania (Roti Auto Dragasani) au urcat cu 24% fata de cotatia medie anterioara. Cele mai multe dintre actiuni au fost transferate ieri la pretul de 640 de lei. Valoarea operatiunilor a fost de 162 milioane de lei.
Titlurile producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti au oscilat intre 1.690 si 1.710 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 110 milioane de lei, iar pretul mediu a pierdut 0,3%.
Actiunile sentierului naval Aker Braila au coborat cu 1,6% dupa ce compania a publicat situatiile financiare complete pe anul trecut. Tranzactiile s-au operat la preturi cuprinse intre 17.500 si 18.000 lei/actiune, iar valoarea titlurilor transferate a fost de 104 milioane de lei. Santierul naval este controlat de grupul norvegian Aker Yards prin intermediul filialei sale Scandinor, care detine 70% din actiuni.
Actiunile Prodlacta Brasov au inregistrat ieri o corectie negativa dupa cresterile din ultimele zile. Cotatiile au oscilat intre 15.000 si 18.000 lei/actiune, iar pretul mediu a scazut cu 2,2%.
Indicele RAQ-I al companiilor de la categoria I a Bursei Electronice RASDAQ a pierdut ieri 1,1% si a ajuns la 762,2 puncte, in timp ce scaderea medie a cotatiilor de pe piata a fost de 0,2%. Valoarea totala a transferurilor inregistrate ieri a fost de 4,9 miliarde de lei, din care doar 2,1 miliarde de lei au reprezentat tranzactii in piata. lad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO