Burse - Fonduri mutuale

Petrom mizeaza pe titeiul kazah ca sa-si majoreze productia

Petrom mizeaza pe titeiul kazah ca sa-si majoreze productia

Petrom a investit 180 de milioane de euro pentru a fora titei in vestul Kazahstanului sI a construit un drum de 100 de kilometri pentru a avea acces la campul petrolifer

25.06.2009, 18:33 35

Inceperea exploatarii unui nou zacamant de titei in Kazahstan ar putea urca productia zilnica a Petrom spre nivelul de 200.000 de barili pe zi, incepand din 2010, cand acesta va ajunge la capacitate maxima.

In ultimii ani, productia de hidrocarburi a Petrom s-a aflat pe o panta descendenta, dupa un maxim istoric de 212.000 de barili pe zi atins in primul trimestru din 2006, ajungand in primul trimestru din 2009 la circa 186.000 de barili, scaderea fiind justificata in principal prin scaderea productiei interne de gaze.
In 2010, Petrom estimeaza ca va produce 10.000 de barili pe zi pe noul zacamant si mizeaza pe o productie de 20.000 de barili pe zi in exploatarile pe care le opereaza la Marea Caspica. Astfel, productia externa ar putea ajunge la 10% din productia totala a companiei.
Segmentul de explorare si productie (upstream) este cel mai important pentru afacerile Petrom, aducand in fiecare an cea mai mare parte a profiturilor companiei. Cele mai mari investitii ale grupului OMV dupa preluarea Petrom s-au orientat tocmai catre acest segment, austriecii vizand stabilizarea productiei si reducerea costurilor de productie prin modernizarea sondelor existente si punerea in functiune a altora noi.
Compania a realizat in perioada 2005-2008 investitii totale de 14,34 mld. lei (3,6 mld. euro), din care 8,85 mld. lei (2,2 mld. euro) pe segmentul de explorare si productie. Pana anul trecut, compania si-a finantat investitiile din surse proprii, insa incepand din toamna a apelat si la imprumuturi de la banci si de la actionarul majoritar.
Petrom dispune de rezerve proprii certe si probabile (2P) care se ridica la 1,399 miliarde de barili, evaluate de analistii Raiffeisen Centrobank la circa 11,6 miliarde de dolari. Analistii evalueaza fiecare baril din rezervele Petrom la 8 dolari, avand in vedere ca acestea constau atat din titei, cat si din gaze naturale, fiind luate in considerare costurile de exploatare si imposibilitatea valorificarii acestora intr-o perioada scurta de timp.
Anul trecut, Petrom a obtinut un profit operational (EBIT) de 3,22 mld. lei pe segmentul de explorare si productie, insa pierderile de 1,89 mld. lei de pe segmentul de rafinare si marketing si provizioanele au redus profitul operational al grupului la 1,3 mld. lei.
Pentru acest an, profitul operational este estimat sa scada la 771 mil. lei, potrivit bugetului aprobat de actionari, in conditiile reducerii pretului titeiului, care este in prezent la jumatate fata de maximul atins in vara lui 2008.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO