Burse - Fonduri mutuale

Petrom, in crestere, la fel ca Bursa

02.07.2003, 00:00 8

Actiunile celei mai maci companii cotate, Petrom, au urcat ieri cu 2,2% pe fondul unei valori a tranzactiilor destul de redusa pentru o zi obisnuita de tranzactionare. Sedintele anterioare ale Bursei insemnasera pentru Petrom o tendinta dscendenta.
Pretul maxim de ieri at titlurilor companiei petrolietre, 1.380 lei/actiune a coincis cu cotatia de inchidere. Acesta a fost si pretul la care s-au transferat cele mai mari pachete de actiuni. Valoarea tranzactiilor de ieri cu titluri Petrom a fost de 2,7 miliarde de lei.
Societatile de investitiii financiare au inregistrat ieri o crestere similara cu cea medie a pietei. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor acestor societati a urcat cu 1,5%. Cresteri de peste 1% au inregistrat si indicii BET si BET-C.
Patru dintre societatile de investitii financiare, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Muntenia si SIF Oltenia au castigat cate 50 de lei fata de cotatiile de inchidere anterioare. Actiunile SIF Transilvania au fost cele mai tranzactionate dintre titlurile societatilor de investitii financiare, dar au ramas la cotatia de inchidere din ziua precedenta, 3.050 lei/actiune. Valoarea operatiunilor cu titlurile societatii a fost de 2 miliarde de lei.
Cresterea de ieri nu a readus optimismul brokerilor, care spun in continuare ca piata va continua sa se mentina in jurul preturilor actuale. “Cred ca piata va continua sa oscileze ca si pana acum. Aparitia rezultatelor pe primul semestru ar putea totusi sa inflenteze evolutia preturilor, cu toate ca o parte din brokeri si investitori sunt in vacanta,” spune Grigore Chis, director de operatiuni la SSIF Broker din Cluj.
ActiunileAntibiotice Iasi au fost ieri singurele dintre cele ale producatorilor de medicamante care au inregistrat cresteri. Cotatia actiunilor Antibiotice a ajuns la inchiderea sedintei de ieri la 2.200 lei/actiune, dupa ce in saptamana anterioara se tranzactionau la 2.000 lei/actiune. Cresterea cotatiei fata de luni a fost de 4,7%. Sicomed Bucuresti si Terapia Cluj-Napoca au ramas la cotatiile de inchidere de luni, 2.800 lei/actiune, respectiv 4.500 lei/actiune.
La fel ca in urma cu doua saptamani, cresterea actiunilor Petrom a antrenat cresteri si in cazul celorlalte companii din domeniul petrolier. Actiunile Oil Terminal au castigat ieri 2,3% si au ajuns la 900 lei/actiune, Petrolsub a urcat cu 6,2%, pana la 3.450 lei/actiune, in timp ce Rompetrol Well Services a inregistrat o crestere de 2,5% pana la 830 lei/actiune.



Impact, la maxim istoric
Doar 0,9 milioane de actiuni din cele 28  de milioane oferite spre vanzare de compania de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti au ramas nevandute la finalul perioadei de subscriere. Capitalul Impact va fi majorat cu 27 miliarde de lei pana la 156 miliarde de lei. Analistii spun ca valoarea actiunilor oferite a fost apropiata de valoarea dividendelor platite de Impact. Majoarea de capital a fost cea de-a doua din acest an. Tilturle Impact au atins ieri un nou maxim istoric la 6.100 lei/actiune si au inchis sedinta la 6.000 lei/actiune, in crestere cu 2,5% fata de luni.



Piata Rasdaq
Actiunile companiilor petroliere din grupul Rompetrol, cele ale Bancii Comerciale Carpatica si ale producatorului de ulei Argus Constanta au tinut din nou capul de afis al sedintei de tranzactionare de ieri de pe Rasdaq.
Dupa ce au reinceput saptamana cu o noua crestere a valorii tranzactiilor, actiunile Rompetrol au urmat ieri aceiasi tendinta. Titlurile au fost cele mai tranzactionate de la categoria intai a Rasdaq, pe fondul unei usoare scaderi a pretului - 1,58%. Pretul mediu de tranzactionare de ieri a fost de 445 de lei/actiune.
In cele 16 de operatiuni ale zilei s-au transferat actiuni in valoare de 751,97 milioane de lei. In cursul sedintei, pretul a oscilat intre 450 si 460 lei/actiune.
Titlurile Petromidia (Rompetrol Rafinare) a inregistrat o stagnare, pe fondul unei valori a tranzactiilor considerabil mai redusa - 259,57 milioane de lei. Pretul a oscilat pe parcursul zilei intre 37.000 si 38.000 lei/actiune.
La categoria a doua, actiunile Argus au fost implicate in 17 tranzactii, in valoare de 1,04 miliarde lei. Cotatia medie a actiunilor a fost de 261.870 lei, in scadere cu 0,83% fata de ziua anterioara.
Actiunile Argus au fost listate pe piata Rasdaq anul trecut, fiind de atunci printre principalele titluri din pucnt de vedere al valorii tranzactiilor. Pretul actiunilor a fost stabil in ultimile saptamani.
Argus este Al doilea jucator de pe piata uleiului din Romania, avand ca principali competitori pe Cereol Iasi si Topway Craiova.
O lichiditate buna continue sa inregistreze titlurile Prodlacta Brasov, care au scazut cu 4,51%, pana la 11.459 de lei. Valoarea tranzactiilor a fost de 244,46 de milioane de lei. In timpul zilei, cotatia a oscilat intre 11.000 de lei/actiune si 12.000 de lei/actiune. Titlurile Prodlacta au reintrat in atentai investitorilor dupa ce au fost suspendate mai multe saptamani pentru efectuarea unei majorari de capital prin cresterea valorii nominale a titlurilor.
Ieri, valoarea totala a tranzactiilor de pe piata Rasdaq a fost de 6,02 miliarde lei. Numarul societatilor tranzactionate a fost de 156 iar numarul tranzactiilor - 349.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO