Burse - Fonduri mutuale

Petrom estimeaza scaderea profitului cu 24% in 2007

Petrom estimeaza scaderea profitului cu 24% in 2007

Click pentru imaginea intreaga

11.04.2007, 19:14 13

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, estimeaza pentru acest an un profit net de 497 de milioane de euro, in scadere cu 24% comparativ cu 2006, la o cifra de afaceri de 3,1 miliarde de euro, in scadere cu 16% fata de cea raportata de companie anul trecut. Cifra de afaceri inclusa in bugetul companiei pentru anul acesta nu cuprinde accizele.
Estimarile sunt incluse in Bugetul de Venituri si Cheltuieli al companiei pentru 2007, document care urmeaza sa fie supus aprobarii actionarilor companiei in adunarea generala convocata pentru data de 17 aprilie.
"Printre elementele care vor avea un impact semnificativ asupra profitului net pentru 2007 sunt, pe de-o parte, mediul de afaceri, si pe de alta parte, marja din rafinare si revizia de la Arpechim, programata pentru luna aprilie. Credem ca in cursul anului 2007 preturile petrolului vor fi usor mai scazute decat in 2006, dar oricum la un nivel ridicat", au declarat reprezentantii companiei.
In pofida estimarilor in scadere, analistii de la Bursa se asteapta ca Petrom sa reuseasca din nou sa repete performanta de anul trecut, cand a obtinut rezultate peste estimarile initiale.
"Nu ma asteptam la estimari atat de joase comparativ cu realizarile de anul trecut. Probabil s-au raportat la pretul mediu al barilului de titei pe primul trimestru, care a fost mai scazut decat in ultimul trimestru al anului trecut, asa cum procedeaza de regula cand isi fac bugetul. Eu cred totusi ca pretul petrolului va creste si Petrom va reusi din nou sa-si depaseasca nivelurile bugetate, la fel cum a facut si anul trecut", a declarat Adrian Danciu, analist in cadrul Broker Cluj.
"In ceea ce priveste cifra de afaceri, compania va fi cel putin la nivelul celei din 2006. Referitor la profitul net, acesta va depinde foarte mult de cheltuielile aferente investitiilor pe care le va realiza societatea. Ma astept insa ca rata profitului sa fie mai redusa decat in 2006", a adaugat Danciu.
Bugetul Petrom este caracterizat de brokeri ca fiind o prognoza "nu foarte negativa".
"Luand in calcul factorii obiectivi prin care conducerea Petrom a explicat estimarile mai joase, dar si faptul ca rata de profitabilitate ramane la un nivel foarte bun, bugetul Petrom nu este o prognoza optimista, dar nici una foarte negativa", considera Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Anul trecut, Petrom a inregistrat rezultate peste asteptari, consemnand un nivel al profitului de 647 de milioane de euro, in crestere cu 61% comparativ cu 2005 la o cifra de afaceri de 3,7 miliarde de euro, cu 21% mai mare fata de cea raportata in exercitiul financiar din anul precedent. Principalul factor care a stat la baza acestei cresteri a fost ascensiunea cotatiilor internationale la produsele petroliere.
Potrivit bugetului pentru anul acesta elaborat de companie, totalul investitiilor va ajunge la 1,1 miliarde de euro, cea mai mare parte a acestor fonduri fiind indreptata catre segmentul de explorare si productie unde vor fi alocate fonduri de 494 de milioane de euro. Pentru divizia de rafinare si marketing, compania va aloca aproximativ 446 de milioane de euro.
Diviziei de gaze ii vor reveni fonduri in valoare de 44 de milioane de euro.
Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, care a preluat in 2004 un pachet de actiuni reprezentand 51 % din titlurile companiei.
Statul roman, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, detine un pachet de 30,862%, urmat de Fondul Proprietatea - 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,026% si actionarii de la bursa, care controleaza aproximativ 6% din titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO