Burse - Fonduri mutuale

Petrom creste productia de hidrocarburi a OMV

29.01.2007, 19:03 16

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, intrata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, a avut cea mai mare contributie la cresterea productiei de hidrocarburi a grupului austriac in ultimul trimestru al anului trecut.
Astfel, productia totala de hidrocarburi a OMV s-a ridicat in ultimele trei luni ale 2006 la 329.000 barili echivalent petrol pe zi din care 205.000 au provenit din activitatea de explorare si productie a Petrom, restul fiind din Noua Zeelanda si Libia. Ritmul de crestere comparativ cu al treilea trimestru al anului trecut a fost de 6% la nivel de grup si de 4% pentru Romania.
Cresterea productiei de hidrocarburi este explicata de catre grupul OMV prin cresterea volumelor de gaze extrase dar si prin cererea sporita din partea combinatului chimic Doljchim.
Cifrele la nivelul grupului indica o scadere accentuata a marjelor de rafinare in ultimul trimestru al anului trecut pana la un nivel de 3,76 $/baril fata de 4,52$ pe baril, valoare inregistrata in trimestrul trei al anului trecut.
Totodata, inchiderea programata a rafinariei Petrobrazi nu a avut un impact semnificativ asupra vanzarilor si productiei, potrivit OMV.
OMV va constitui din profitul inainte de impozitare si plata dobanzilor provizioane de 140 de milioane de euro pentru restructurarea Petrom si 30 de milioane de euro pentru asigurari.
Grupul austriac a preluat Petrom la sfarsitul anului 2004, printr-o tranzactie de 1,5 mld. euro. Petrom opereaza doua rafinarii, Arpechim si Petrobrazi, cu o capacitate cumulata zilnica de rafinare de 165.000 de barili. OMV a anuntat, anul trecut, ca va investi un miliard de euro in rafinaria Petrobrazi pana in 2011, pentru a tripla productia de motorina si pentru a creste capacitatea de rafinare, de la 4,5 mil. tone de titei pe an la 6 mil. tone.
Grupul austriac are activitati de exploare si productie in 18 state.
In primele noua luni ale anului trecut, Petrom a obtinut un profit net de 546 de milioane de euro, in crestere cu 45% comparativ cu aceeasi perioada din 2005. Cifra de afaceri a crescut cu 25%, pana la 2,73 mld. euro, valoare apropiata de nivelul inregistrat in intregul an anterior.
Capitalizarea bursiera a Petrom a atins la sfarsitul saptamanii trecute o valoare de 9,9 mld. euro la un pret final de 0,5950 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO