Burse - Fonduri mutuale

Petrom ar putea spune adio Rusiei, desi a avut rezultate bune

Petrom ar putea spune adio Rusiei, desi a avut rezultate bune
23.05.2010, 23:10 62

La nici patru ani dupa ce Petrom, cea mai mare companie locala,a intrat pe piata ruseasca printr-o achizitie de peste 100 demilioane de euro, producatorul de petrol si gaze se gandeste la oretragere, desi anul trecut a anuntat rezultate pozitive pe parteade explorare.

Vestea a fost data la sfarsitul saptamanii trecute de catreCEO-ul OMV, actionarul majoritar al Petrom, si confirmata de catreMariana Gheorghe, seful Petrom.

"In Rusia, tot ce avem este explorare, dar nu este una dintreregiunile noastre cheie asa ca ne gandim cum sa ne retragem", adeclarat la Viena Wolfgand Ruttenstorfer, CEO-ul OMV, citat deBloomberg. Acesta nu a dat detalii suplimentare, iar la Bucurestiinformatiile pe aceasta tema au fost destul de putine.

"In Rusia am avut rezultate pozitive, dar trebuie sa te gandesticare este cel mai potrivit lucru. Trebuie sa punem in balanta dacaavem resursele necesare pentru dezvoltare sau daca este cazul savindem. In functie de proiectele pe care le avem in derulare si decostul acestora, vom lua o decizie", a explicat Mariana Gheorghe,CEO-ul Petrom.

Compania a intrat pe piata din Rusia in septembrie 2006, cand acumparat 74,9% din compania cipriota Ring Oil Holding &Trading. Firma avea actionari rusi si detinea in proportie de 100%sase companii rusesti care aveau un portofoliu de licente deexplorare pentru anumite perimetre.

Un succes aproape cedat

Decizia Petrom este oarecum surprinzatoare tinand cont de faptulca anul trecut compania a anuntat primul succes de explorare inRusia. Astfel, compania a confirmat descoperiri atat de gaze, catsi de petrol prin intermediul unei sonde care a facut forari lacirca 4.000 de metri adancime, productia inregistrata fiind de6.500 de barili echivalent petrol pe zi (circa 3% din productiatotala zilnica a Petrom in 2009 - n.red.). Acest nivel alproductiei nu reprezenta potentialul concret al zonei, ci era maimult un indiciu asupra faptului ca pe acea suprafata existaurezerve de hidrocarburi.

"Acest succes de explorare si in special ratele ridicate deproductie sunt incurajatoare", spunea la acel moment JohannPleininger, membru al directoratului Petrom, responsabil pentruexplorare si productie. Bloomberg spune ca in octombrie MinisterulResurselor Naturale din Rusia ar fi precizat ca descoperirile arputea ajunge pana la 80 mil. tone sau 586 mil. barili echivalentpetrol anual.

"Potrivit legii rusesti a resurselor naturale care definestezacamintele strategice, statul are dreptul de a lua inapoilicentele pentru descoperirile care depasesc 70 mil. tone derezerve recuperabile", mai spune Bloomberg. In contextul in carecompania se pregateste sa iasa din piata ruseasca, reprezentantiiPetrom spun ca o alta piata devine strategica, cel putin pana in2015: regiunea caspica si Orientul Mijlociu.

"Vrem sa ne dezvoltam in Kazahstan, unde credem ca putem ajungela o productie de 20.000 de barili echivalent petrol pe zi", adeclarat Johann Pleininger, responsabilul cu explorarea siproductia din cadrul companiei. Tinta stabilita de Petromreprezinta circa 10% din totalul productiei zilnice raportata decompanie in 2009.

Un miliard de euro in pamant

"Petrom detine circa 250 de perimetre, dar isi extrage peste 70%din productie din 50 de perimetre", a spus Pleininger. Astfel,compania isi propune, printre altele, ca pana in 2015 sa redezvolte6-8 zacaminte majore. Bugetul de investitii se ridica la circa unmiliard de euro.

Pe partea de gaze naturale, compania spune ca intentioneazasa-si mareasca vanzarile, fiind interesata si de export, precum sipe construirea unor depozite de gaze naturale mai ales in contextulrealizarii Nabucco.

"Evaluam capacitatea de a realiza niste depozite de inmagazinaredin mai multe considerente. Unul ar fi realizarea Nabucco. Ne uitamla sud-estul tarii", a spus Gerald Kappes, membru al directoratuluiPetrom responsabil pentru activitatea de gaze naturale si energie.Kappes a mai precizat ca in conditiile in care piata locala ar fiuna "normala", in care preturile la gazele importate sa fie egalecu cele din productie interna si nu de doua ori mai mari, companianu ar fi interesata de export.

"Daca avem conditii normale de piata, nu ne intereseaza exportulde gaze naturale. Nu ne gandim sa dam in judecata AutoritateaNationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru ca stim cadeja Comisia Europeana a trimis primele notificari pe temaalinierii pretului din productia interna la cel din import.Lucrurile nu trebuie facute deodata, dar ne-ar placea sa vedem uncalendar", a mai spus Kappes.

750 mil. euro la Petrobrazi

Pe partea de rafinare si marketing, compania a anuntat cavanzarea sau inchiderea Arpechim va avea loc pana in 2012, intentiaPetrom fiind aceea ca pana in 2015 compania sa rafineze laPetrobrazi numai titei produs intern. Investitiile in aceastaunitate se vor ridica la 750 de milioane de euro.

Compania mai are in plan si cresterea vanzarilor medii pestatii, de la 4,9 mil. litri anual la 5,2 mil. litri. Desi acum nuse gandeste la inchideri de statii, reprezentantii Petrom nuelimina o astfel de ipoteza in viitor.

Majorarea de capital se face cu sau farastat

Petrom incearca sa stranga anul acesta 600 de milioane de eurode la actionarii sai pentru a-si sustine bugetul record deinvestitii de 1,6 miliarde de euro.

Aceasta este cea mai mare majorare de capital pe care compania oface de la privatizarea din 2004, iar reprezentantii Petrom spun caoperatiunea se va face indiferent daca statul roman va veni cu banisau nu.

"Facem aceasta majorare de capital indiferent daca statulparticipa sau nu cu bani", a spus Mariana Gheorghe. De altfel,reprezentantii Ministerului Economiei, care detin circa 20% dinactiunile Petrom, au si spus ca pentru ei nu "ar fi nimic istoric"daca ies din actionariatul celei mai mari companii din Romania.

Ce vrea Petrom pentru 2015

  • Investitii de un miliard de euro pentru segmentul de exploraresi productie pentru dezvoltarea unor zacaminte importante, darmature.
  • Regiunea caspica ar urma sa devina una de maxim interes, dupace companie planuieste iesirea din Rusia.
  • La rafinaria de la Brazi, Petrom va rafina 100% petrolromanesc.
  • Rafinaria Arpechim va fi inchisa pana in 2012.
  • Pana in 2015 la Petrobrazi vor fi facute investitii de 750 demilioane de euro.
  • Vanzarile medii prin statii ar urma sa creasca cu 6%, de la 4,9milioane de litri pe an la 5,2 milioane de litri.
  • Petrom va detine circa 10% din piata productiei de energie dinRomania.
  • Evaluarea posibilitatii de constructie a unor depozite de gazein perspectiva realizarii Nabucco.

Ce s-a intamplat la Petrom In ultimii cinciani?

  • Investitii de circa un miliard de euro in fiecare an.
  • Declinul natural al zacamintelor a fost in mare parte stopat,iar rata de inlocuire a rezervelor a crescut de la 11% in 2004 la70% in 2009.
  • Au fost modernizate peste 5.000 de sonde.
  • Vanzarile medii pe statie au crescut de la 2 milioane de litriin 2005 la 4,9 milioane de litri in 2009.
  • Compania a intrat pe piata energiei electrice unde are inconstructie o centrala de 860 MW, mai mare ca un reactor nuclear dela Cernavoda, si un parc eolian de 45 MW in Constanta. Ambele vorfi in functiune in 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO