Burse - Fonduri mutuale

Petrom a revenit. Lichiditatea a ramas redusa

05.12.2002, 00:00 20

Petrom a revenit ieri in ringul Bursei dupa o suspendare de doua zile. Tranzactiile de ieri cu actiunile companiei petroliere au insumat 6,8 miliarde de lei. Cu toate acestea, valoarea tranzactiilor de la Bursa a fost similara cu cea de marti: 23 miliarde de lei.
Actiunile Petrom au evolau ieri la preturi cuprinse intre 1.150 si 1.190 lei/actiune, iar pretul ultimei tranzactii a fost de 1.190 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a celei mai mari companii cotate la Bursa a fost de 1,34 miliarde de dolari, jumatate din capitalizarea totala a Bursei.
Cele doua banci cotate au avut ieri o evolutie diferita. Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au continuat sa urce, ajungand ieri pana la 26.400 lei/actiune. Pretul ultimei tranzactii de pe piata a fost de 26.300 lei/actiune, cu 2,3% mai mare fata de cotatia de referinta. Actiunile Bancii Transilvania au pierdut 1,5% fata de pretul din ziua anterioara. Pretul a oscilat ieri intre 3.300 si 3.350 lei/actiune, iar ultimul transfer s-a realizat la pretul minim al zilei.
Sociatatile de investitii financiare au avut, din nou o tendinta descendenta. Cea mai stabila evolutie a fost consemnata de actiunile SIF Transilvania, care au reusit sa inchida ziua la un pret superior cotatiei de referinta. Ultima tranzactie cu actiunile societatii de investitii financiare s-a perfectat la pretul de 3.050 lei/actiune, in crestere cu 1,7%. De cealalta parte, actiunile SIF Oltenia si SIF Muntenia au pierdut 4%, ultimele tranzactii cu actiunile celor doua s-au realizat la pretul de 2.400 lei/actiune, respectiv 2.450 lei/actiune.
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a pierdut ieri 3,5%, dupa cresterea de 12% din ziua anterioara. Cotatiile au cobortt pana la 790 lei/actiune, iar ultimul transfer al zilei s-a perfectat la pretul de 810 lei/actiune.
Actiunile companiei Oil Terminal Constanta, care activeaza in domeniul transportului si depozitarii produselor petroliere au consemnat in ultimele doua saptamani variatii mari ale preturilor de tranzactionare. Sedinta de ieri a adus pentru titlurile Oil Terminal o scadere de aproape 5%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 670 lei/actiune. Valoarea actiunilor transfarate ieri a depasit 100 milioane de lei.
Actiunile producatorului de repere din cauciuc Rolast Pitesti au pierdut ieri 10% din pretul de tranzactionare din ziua anterioara. Dupa ce au deschis sedinta la pretul de 990 lei/actiune, identic cu pretul de inchidere de marti, actiunile Rolast au coborat treptat pana la 900 lei/actiune, pret la care s-au realizat si ultimele tranzactii de ieri.
Pe piata titlurilor necotate tranzactionate prin sistemul electronic Bursei, actiunile aproducatorului de automobile Dacia Pitesti au fost cele mai tranzactionate. Dupa o evolutie linistita, pretul de inchidere, de 1.180 lei/actiune a fost cu 1,7% mai mic fata de cel din ziua precedenta. Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiunile Dacia a fost de 353 milioane de lei.
In singura tranzactie speciala de ieri de pe piata RASDAQ, au fost transferate 0,9 milioane de actiuni ale companiei de servicii conexe extractiei de petrol si gaze Foraj Sonde Craiova. Actiunile, cu valoarea nominala de 1.000 de lei au fost transferate la pretul de 1.200 lei/actiune.
Actiunile producatorului de ulei comestibil Argus Constanta par sa se fi stabilizat in jurul valorii de 210.000 lei/actiune. Pretul a osciat ieri intre 205.000 si 215.000, iar valoarea transferurilor de ieri a fost de peste 1,6 miliarde de lei. Cotatia medie a consemnat o crestere de 0,3% fata de valoarea din ziua precedenta.
La Categoria I a pietei RASDAQ actiunile societatii Romarta Bucuresti au fost cele mai tranzactionate. Cotatiile au urcat pana la 3.200 lei/actiune, iar pretul mediu de 3.104 lei/actiune a fost cu 9% mai mare fata de valoarea din ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor de ieri a fost de 233 milioane de lei. Romarta are un capital social in valoare de 115 miliarde de ei, iar singurul actionar semnificativ este fondul de investitii Broadhurst, care detine peste 80% din actiuni.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au urcat ieri pana la 2.300 lei/actiune. Pretul mediu, de 2.279 lei/actiune a fost cu 3,6% mai mare fata de cotatia de referinata. Actiunile transferate ieri au tolalizat 123 milioane de lei.
Actiunile companiei Subex Bacau, care activeaza in domeniul industriei metalurgice au fost transferate in cadrul unei singure tranzactii in valoare de 14 miliarde de lei. Pretul la care s-au transferat actiunile, de 1.600 lei/actiune a fost cu 14% mai mic fata de pretul mediu precedent.
Cele patru tranzactii cu actiunile producatorului de fire si cabluri Iproeb Bistrita s-au realizat la preturi cuprinse intre 1.800 si 1.900 lei/actiune. Pretul mediu a fost cu cu aproape 5% mai mare fata de cotatia din ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor a fost de 104 milioane de lei.
Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au pierdut 7,1% fata de cotatia medie anterioara. In cele sase operatiuni realizate ieri s-au transferat actiuni in valoare de 32 miliane de lei, la preturi cuprinse intre 2.200 si 2.300 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO