Burse - Fonduri mutuale

Petrom a ramas in centrul atentiei

14.10.2004, 00:00 18

Actiunile Petrom s-au aflat in atentia cumparatorilor si ieri, lichiditatea titlurilor mentinandu-se in continuare la un nivel ridicat, dar bineinteles  in scadere fata de sedinta precedenta.
Analistii considera ca este posibil ca vanzatorii de actiuni Petrom din ultima perioada sa fi facut acest lucru pentru a face rost de bani in vederea subscrierii in cadrul operatiunii de majorare a capitalului social de la Petrom, dar nu cred ca printre acesti vanzatori s-a aflat si SIF Oltenia. "Mi se pare putin probabil ca SIF Oltenia sa fi fost la vanzare marti, deoarece ei au destui bani pentru a subscrie,  plus ca au primit si aprobarea CNVM de a depasi pe moment limita aceea de 10% din valoarea activelor" a comentat Nicolae Pascu, analist in cadrul societatii de brokeraj SSIF Broker. El a mai spus ca este posibil sa fi vandut diverse fonduri de investitii pentru a face rost de lichiditati pentru a participa la majorarea de capital. In ceea ce-l priveste pe cumparator, brokerii spun ca este posibil sa fi fost un investitor strain, datorita mai ales resurselor financiare de care a avut nevoie pentru a cumpara acele pachete, dar si datorita faptului ca avand in vedere situatia per ansamblu a pietei romanesti si randamentele care se pot obtine in continuare, cand e vorba de ales o companie de la noi la care s-ar putea uita un investitor strain, alegerea e normal Petrom .
Actiunile Petrom au depasit ieri pragul de 2.500 lei/actiune, cursul urcand pe parcursul sedintei pana la un maxim de 2.550 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la 2.540 lei/actiune, in crestere cu 2,4% fata de cotatia precedenta. Titlurile SNP au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu un rulaj de 16,5 miliarde de lei.
Tranzactii de o valoare apropiata de cele realizate cu actiunile Petrom s-au facut si cu actiunile Bancii Transilvania. Si pe aceste actiuni este posibil sa fi "jucat" ieri investitori mari, in conditiile in care la deschidere cursul a fost de 7.450 lei/actiune, ordinele de cumparare au urcat apoi pretul pana la un maxim de 7.650 lei/actiune, pana la inchidere cotatia mai pierzand 150 lei. Operatiunile au insumat 16,2 miliarde de lei.
Pe titlurile Compa continua sa se mentina o presiune la cumparare, cursul castigand ieri peste 10%, ultima tranzactie perfectandu-se la un nou maxim istoric de 10.500 lei/actiune. Potrivit unor surse din piata, "miscarile" de pe Compa urmaresc concentrarea actiunilor inainte de destramarea PAS-ului, care, probabil, se va realiza anul viitor. Ieri s-a transferat in total un pachet de 1,4 milioane de actiuni, valoarea tranzactiilor depasind 15,1 miliarde de lei.
Actiunile SIF au avut din nou o evolutie slaba, indicele BET - FI pierzand ieri peste 1%. Daca consiliile de administratie ale SIF - urilor ar fi propus din proprie initiativa actionarilor si dezbaterea unpr probleme de genul cvorumul pentru AGEA, pragul de detinere, acest lucru ar fi fost un factor care sa atraga atentia cumparatorilor spre aceste actiuni. Brokerii spun ca astfel actionarii SIF ar fi fost  impulsionati sa-si exercite dreptul de vot in cadrul AGEA. "Includerea pe ordinea de zi a modificarii restrictiilor de vot din cauza carora in principal nu se poate cvorumul AGEA ar mobiliza  actionarii sa-si exercite dreptul de vot" a precizat Dorin Ghidiu, broker in cadrul societatii de brokeraj Vanguard. 



Piata RASDAQ
Un pachet total de peste 6,3 milioane de actiuni ale companiei hoteliere Intercontinental a fost transferat ieri pe RASDAQ, pachetul respectiv reprezentand 0,7% din capitalul social al companiei.
Actiunile Intercontinental au fost cele mia tranzactionate de pe RASDAQ, cu un rulaj de 4,4 miliarde de lei. Aceste titluri fac inca parte din grupul acelora care nu se tranzactioneaza prin sistemul tehnic al Bursei de Valori. Cursul mediu inregistrat ieri a fost de 709 lei/actiune, in crestere cu peste 4% fata de cotatia precedenta. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul maxim al sedintei de 730 lei/actiune.
Tranzactii mai ridicate decat de obicei s-au facut si cu actiunile societatii Industrializarea Laptelui Targu - Mures. Ieri s-au transferat 0,9% din actiunile companiei, valoarea operatiunilor fiind de 1,8 miliarde de lei. Actiunile au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 4.500 lei si 5.150 lei/actiune, inchiderea facandu-se la 4.890 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, actiunile societatii au pierdut 2,2%.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au fost cele mai tranzactionate din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate pe piata, cu aceste titluri derulandu-se 46 de operatiuni. Pretul maxim la care aceste actiuni au fost tranzactionate a fost de 31.700 lei/actiune, ultima tranzactie realizandu-se la pretul minim de 31.300 lei/actiune. Tilurile Argus au pierdut 1,2% fata de sedinta precedenta. Transferurile au totalizat 1,8 miliarde de lei.
In atentia investitorilor s-au aflat si actiunile societatii Neptun Campina, presiunea la cumparare determinand o apreciere de 14,4% fata de cursul mediu precedent. Pretul maxim al sedintei a fost de 127.000 actiuni, la acest pret incheindu-se si ultima tranzactie. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,3 miliarde de lei.
Actiunile Tehnofrig au castigat ieri peste 11% la nivelul cursului mediu. Valoarea tranzactiilor a fost de 373 milioane de lei. Pretul maxim a fost de 50.000 lei/actiune.
Actiunile companiilor listate la Categoria I nu s-au aflat deosebit in atentia investitorilor, cel mai mare rulaj dintre aceste titluri realizandu-l actiunile operatorului portuar Socep Constanta. Cotatia la inchidere a fost de 2.150 lei/actiune, in crestere cu 2,3%. Operatiunile au insumat 342 milioane de lei.
Toti cei trei indici bursieri care urmaresc companiile de pe RASDAQ au inregistart pierderi, scaderea in cazul RASDAQ - C, indicele care urmareste toate companiile de pe aceasta bursa fiind totusi redusa, de 0,05%. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO