Burse - Fonduri mutuale

Petrom a dat de titei in fieful lui Putin de unde ar putea scoate o jumatate de milion de dolari pe zi

Petrom a dat de titei in fieful lui Putin de unde ar putea scoate o jumatate de milion de dolari pe zi

Petrom opereaza in Rusia opt blocuri de explorare in regiunea Saratov, localizata la aproximativ 1.000 km sud-est de Moscova, si doua in zona Komi, la aproximativ 1.200 km nord-est de Moscova

03.08.2009, 17:59 28

Petrom, cea mai mare companie locala, a gasit atat titei, cat si gaze naturale in regiunea Saratov din Rusia la trei ani dupa ce si-a facut intrarea pe aceasta piata - cheie in ceea ce priveste rezervele de hidrocarburi.

Tinand cont de primele rezultate ale activitatii de explorare obtinute prin intermediul unei sonde, productia este de 6.500 de barili echivalent petrol zilnic, adica circa jumatate de milion de dolari in fiecare zi, luand in calcul un pret al barilului de 71 de dolari. 

Aceasta cantitate nu reprezinta insa potentialul concret al zonei, ci este doar un indiciu asupra faptului ca in perimetrul respectiv exista hidrocarburi, deocamdata nivelul concret al rezervelor existente nefiind inca identificat. Totodata, nu se stie cu siguranta perioada de timp in care compania va continua sa extraga aceasta cantitate de 6.500 de barili pe zi si nici investitiile realizate pana acum si cele care mai trebuie efectuate pentru exploatarea zacamantului.

Compania isi va anunta maine rezultatele financiare pentru primul semnestru al anului, majoritatea analistilor avand certitudinea unei evolutii negative a principalilor indicatori. 

 

Anul trecut, Petrom si-a revizuit negativ operatiunile din Rusia

Productia zilnica de 6.500 de barili din Rusia anuntata ieri de Petrom este al doilea rezultat pozitiv pe care compania il inregistreaza in activitatile de explorare externe, dupa ce anul acesta firma a inceput productia si in Kazahstan.

Rezultatul obtinut este cu atat mai surprinzator cu cat compania si-a revizuit la sfarsitul anului trecut toate licentele din Rusia dupa analiza unor date tehnice noi. Astfel, in unele cazuri a fost inregistrata o valoare mai scazuta a licentelor comparativ cu valoarea contabila, ceea ce a condus la recunoasterea acestei deprecieri in bilantul Petrom.

Pretul platit de Petrom in 2006 pentru a intra pe piata din Rusia a fost de 100 mil. euro , suma care nu include anumite taxe si care a fost publicata intr-un raport al companiei.

"Acest succes de explorare si in special ratele ridicate de productie sunt foarte incurajatoare si confirma conceptele dezvoltate in parteneriat cu colegii nostri din Rusia, de catre o echipa mixta de geologi", spune Johann Pleininger, membru al directoratului Petrom, responsabil pentru explorare si productie.

Potrivit companiei, sonda care a obtinut aceste rezultate se numeste Lugovaya-1 si a fost forata la o adancime de 3.882 de metri.

"Primele teste sunt foarte incurajatoare, aratand o rata de productie de peste 2.500 barili pe zi de titei usor intr-unul dintre straturi. Doua formatiuni de gaze au produs impreuna 550.000 de metri cubi pe zi gaze, precum si 75 de metri cubi pe zi de condensat (4.000 de barili echivalent petrol pe zi)", explica reprezentantii companiei.

 

Doar 3% din productie, obtinuta extern

Petrom a intrat in Rusia in 2006 prin achizitia unui pachet majoritar de 74,9% din Ring Oil Holding & Trading Ltd. si a explorat impreuna cu actionarul minoritar opt blocuri de explorare in regiunea Saratov, localizata la aproximativ 1.000 kilometri sud-est de Moscova si doua in zona Komi, la aproximativ 1.200 kilometri nord-est de Moscova.

In ceea ce priveste productia din Kazahstan, datele sunt mult mai concrete.

Astfel, rezervele din zacamantul Komsomolskoe, unde Petrom a inceput recent productia, sunt de circa 34 de milioane de barili, dar din care aproape doua treimi vor ramane in pamant din cauza costurilor ridicate sau a lipsei de tehnologie. Din treimea pe care o va scoate, Petrom va fi obligata sa cedeze statului kazah 20% din productie, la un pret mai mic. Concret, din rezervele de 34 de milioane de barili, Petrom va scoate circa 12 milioane de barili, din care 2,5 se vor duce la kazahi. Astfel, in buzunarele companiei ar putea intra circa 700 mil. dolari daca se va pastra pretul petrolului la circa 70 de dolari pe baril. 

Petrom a avut anul trecut o productie totala de 71 de milioane de barili echivalent petrol din care 97% a fost realizata in Romania.

Actiunile Petrom au crescut ieri cu 2,7%, pana la 0,26 de lei. Capitalizarea companiei este de 3,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO