Burse - Fonduri mutuale

Peter Mars, MEI: Raliul Bursei nu a scumpit actiunile

Peter Mars, MEI: Raliul Bursei nu a scumpit actiunile
06.05.2009, 19:08 18

"Este greu de spus daca cresterile din martie si aprilie sunt inceputul revenirii. Daca ai pierdut la inceput 90% si apoi castigi 50%, pierderea ramane de 85%. Astfel ca recentul raliu nu a scumpit actiunile companiilor. Daca apar semnele de revenire in economia globala, Romania va beneficia de acest lucru", a spus el.

Prin intermediul fondului Roemenie & Bulgarije Fund (RBF), olandezii de la MEI sunt printre cei mai importanti investitori straini la Bursa.
Saptamana trecuta, RBF a cumparat un pachet de 5,83% din actiunile producatorului de tevi Iproeb Bistrita (IPRU), intr-o tranzactie in valoare de 2,27 mil. lei (540.000 de euro). In urma acestei achizitii, fondul si-a majorat participatia in cadrul companiei la peste 10%, in conditiile in care detinea anterior 4,53%.
"Cumparam ce actiuni ne plac si le vindem pe cele care nu ne plac. Achizitia pachetului de 5,8% la Iproeb nu este un caz singular. Am cumparat actiuni si la Prospectiuni, pentru ca suntem increzatori in noul management. Si Rompetrol Well Services are o evolutie buna, ambele fiind companii foarte lichide", a continuat Mars.
Investitiile fondului olandez pe piata locala au scazut anul trecut pana la 11,2 milioane de euro, in principal din cauza deprecierii valorice a actiunilor din portofoliu, potrivit raportului anual de administrare emis de MEI. Asta in conditiile in care la mijlocul lui 2007, investitiile olandezilor pe Bursa depaseau 100 de milioane de euro.
Activele RBF au suferit o scadere puternica de 85%, pana la 17,3 milioane de euro, la finalul lui 2008, in timp ce valoarea unui titlu de participare s-a contractat cu 82%.
Pierderea de 82% a RBF a fost mai mare decat scaderile anuale inregistrate de principalii indici ai burselor din Romania si Bulgaria (BET si SOFIX), respectiv de minus 70% si minus 80%.
Anul 2008 a fost unul dintre cei mai dificili pentru compania MEI si fondurile de administrare, in special din cauza volumului mare de retrageri care i-a impins pe olandezi sa contracteze un credit in valoare de 1,2 milioane de euro de la banca olandeza SNS. In prezent, imprumutul este achitat.
In luna octombrie a anului trecut, marcata de falimentul bancii de investitii Lehman Brothers si de inchiderea burselor din Rusia si Romania, MEI a decis sa suspende temporar rascumpararile de titluri.
"Contractarea creditului nu a fost o alegere, ci o consecinta a rascumpararilor", a spus Mars.
In opinia lui Mars, principalele masuri anticriza pe care ar trebui sa le adopte Guvernul local sunt "comportamentul responsabil, folosirea drept model a politicilor guvernamentale care au dat rezultate precum cele din Slovacia. Protejati populatia de ea insasi prin pastrarea unui control strict asupra creditului de consum. Investiti in sectoare care genereaza crestere economica precum infrastructura, sanatate si educatie".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO