Burse - Fonduri mutuale

Care sunt perspectivele investiţiilor globale pentru 2024 văzute de Amundi, cel mai mare administrator de investiţii european: Investitorii trebuie să navigheze într-o situaţie economică fragmentată şi cu un risc de volatilitate mai ridicat. Creşterea mai lentă şi fragmentată a economiilor va oferi oportunităţi succesive

Care sunt perspectivele investiţiilor globale pentru...

Autor: Tibi Oprea

29.11.2023, 11:29 1551

Amundi, liderul european în administrarea activelor, cu active sub gestiune de peste 1.900 de miliarde de euro, a prezentat perspectivele sale de investiţii pentru 2024 într-o conferinţă organizată pentru investitorii săi la Bucureşti. Trei specialişti în investiţii de la Amundi au prezentat oportunităţile de investiţii pentru anul următor şi au oferit informaţii despre construirea unui portofoliu rezistent, într-o perioadă cu tensiuni geopolitice intense.

„Amundi se aşteaptă la o situatie economică fragmentată în 2024, creşterea globală încetinind treptat, în timp ce inflaţia ar trebui să se tempereze, dar să rămână până la sfârşitul anului deasupra ţintelor băncilor centrale. Presupunând că situaţia din Orientul Mijlociu nu se va extinde, această situaţie economică globală mai slabă va fi determinată în principal de o încetinire a pieţelor dezvoltate”, scrie administratorul.

Pentru 2024, Amundi estimează o creştere a PIB-ului global la 2,5% şi se aşteaptă la o creştere medie a PIB-ului pieţelor dezvoltate de 0,7%, faţă de 3,6% în pieţele emergente. Pentru 2025, administratorul prognozează creşterea PIB-ului real global, al pieţelor dezvoltate şi al celor emergente la 2,7%, 1,5% şi, respectiv, 3,6%.

„Ne aşteptăm ca la nivel global creşterea să încetinească la +2,5% în 2024 (de la +3% în 2023). Acest lucru se datorează, în special, aşteptărilor noastre de creştere mai scăzută în SUA (+0,6% faţă de +2,4% în 2023), unde ne aşteptăm să se materializeze o recesiune uşoară în prima jumătate a anului şi o creştere slabă în zona euro (+0,5 %). În Asia, inflaţia pune presiuni mai mici la nivelul economiei, dar în SUA şi Europa, FED şi Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea aştepta până la jumătatea anului înainte de a reduce ratele de dobândă, pentru a fi sigure că vor evita reapariţia inflaţiei. În ceea ce priveşte investiţiile, preferăm obligaţiunile în locul acţiunilor”, spune Eric MIJOT, Head of Global Equity Strategy în cadrul Amundi.

„Considerăm că regiunea Europa Emergentă, Orientul Mijlociu şi Africa (CEEMEA) poate experimenta un nou proces de transformare similar cu cel prin care a trecut Europa de Est, în perioada de convergenţă la UE. Această nouă poveste de convergenţă este centrată pe transformarea din domeniul energiei, strategia de implicare a UE şi iniţiativele multilaterale de sustenabilitate, care vor lega EMEA mai aproape de UE. Pactul verde al UE, Fondul de redresare al UE pentru generaţiile următoare şi reformele majore de transformare şi incluziunea socială din Orientul Mijlociu şi Africa accelerează creşterea economică a regiunii şi deschid potenţialul de performanţă structurală”, spune Marcin FIEJKA, Head of CEEMEA Equities la Amundi.

Citeşte mai jos sinteza integrală:

Scenariul central: creştere încetinită şi FRAGMENTATĂ

Diferenţa de creştere dintre pieţele dezvoltate şi cele emergente ar trebui să atingă maximul ultimilor cinci ani. SUA se vor confrunta cu o recesiune uşoară în prima jumătate a anului 2024, în timp ce creşterea zonei euro va rămâne uşor pozitivă, iar Japonia ar trebui să aibă o creştere economică moderată. Pieţele emergente rămân mai rezistente, dar prezintă o fragmentare mai mare, Asia remarcându-se ca un beneficiar clar al fluxurilor de investiţii.

• Statele Unite ale Americii – Ne aşteptăm ca SUA să se confrunte cu o recesiune uşoară în prima jumătate a anului 2024, deoarece condiţiile financiare stricte încep să afecteze consumatorii şi companiile. În semestrul al doilea, creşterea ar trebui să se stabilizeze sub potenţial, iar inflaţia ar trebui să se apropie de ţintă. Prognoza noastră arată o rată de creştere de 0,6% în 2024 şi de 1,6% în 2025.

• Europa – Creşterea în zona euro ar trebui să rămână scăzută, cu o dinamică mixtă între ţări, pe măsură ce politica fiscală devine mai restrictivă, pe lângă politica monetară deja strictă. Ne aşteptăm ca atât zona euro, cât şi Marea Britanie să crească cu 0,5% în 2024 şi cu 1,2%, respectiv 1,3% în 2025.

• Pieţele emergente se îndreaptă către o scădere ciclică pe fondul cererii globale slabe. În China, stimulentele fiscale suplimentare nu vor inversa tendinţa de creştere mai scăzută (3,9% în 2024 şi 3,4% în 2025). India apare ca o nouă putere care oferă perspective economice foarte bune, pe fondul cererii interne puternice şi a investiţiilor (creştere de 6,0% în 2024 şi 5,2% în 2025). În cele din urmă, ţările aflate în centrul noilor rute ale lanţului de aprovizionare din Asia sau cele bogate în resurse naturale din America Latină ar trebui să aibă perspective mai bune.

Băncile centrale: o nouă evaluare a politicii monetare

Cu o cerere mai slabă, inflaţia ar trebui să conveargă către ţintele băncilor centrale până la sfârşitul anului 2024. Riscurile pentru o inflaţie mai mare rămân într-o eră de tranziţie energetică dezordonată şi realiniere globală, care ar putea conduce la o creştere a preţurilor la energie şi alimente. Aceste riscuri ar putea opri sau inversa procesul de scădere a inflaţiei.

Ne aşteptăm că Băncile Centrale din pieţele dezvoltate să rămânâ în aşteptare în primul semestru, până când inflaţia va intra şi mai mult sub control. Inflaţia din SUA va influenţa răspunsul FED, determinând astfel adâncimea recesiunii. Ne aşteptăm ca FED şi BCE să reducă ratele dobânzilor cu 1,5% şi, respectiv, 1,25 % în 2024. În pieţele emergente, dezinflaţia este în curs de desfăşurare, iar băncile centrale au puţin loc pentru a reduce ratele de dobândă şi nu ar trebui să greşească în controlarea inflaţiei.

Implicaţii pentru investiţii: alocarea dinamică a activelor în situatii globale dificile

În 2024, investitorii vor trebui să navigheze o perioadă cu perspective economice în continuă schimbare. Diferenţele pronunţate în evaluările acţiunilor şi epuizarea lichidităţilor în exces vor duce la o volatilitate mai mare a acţiunilor. Creşterea mai scăzută şi inflaţia pot favoriza o revenire la o corelaţie negativă între obligaţiuni şi actiuni, ceea ce este o veste bună pentru diversificare şi portofolii cu mai multe active. Activele reale şi alternative (cum ar fi fondurile speculative de tip macro şi cele de instrumente cu venit fix) pot contribui şi mai mult la diversificarea tradiţională. Aurul poate oferi protecţie împotriva riscului geopolitic, iar unele mărfuri pot oferi protecţie împotriva inflaţiei.

• Obligaţiunile sunt instrumentele financiare preferate, în contextul ratelor de dobândă aflate la nivele maxime – La începutul anului 2024, obligaţiunile cu rating ridicat (suverane sau corporative) reprezintă clasa de active favorită. Investitorii ar trebui să aibă în vedere creşterea treptată a indicatorul duration şi o atenţie sporită asupra obligaţiunilor cu rating ridicat, obligaţiunilor din pieţele emergente, în valute puternice şi obligaţiunilor europene cu randament ridicat (High Yield) pe termen scurt. După ce FED începe să reducă ratele de dobândă şi dolarul american se depreciaza, investitorii pot adăuga în portofoliul lor instrumente financiare ale pieţelor emergente în moneda locală.

• Rezilienţă la investiţiile în acţiuni – La începutul anului urmator, investitorii ar trebui să ramână în defensivă şi să aibă în vedere sustenabilitatea dividendelor, calitatea şi volatilitatea scăzută a acţiunilor. Strategia de tip value este favorabilă în SUA şi Japonia. Când FED începe să reducă ratele de dobândă, investitorii pot avea în vedere pieţele şi sectoarele mai ciclice, cum ar fi Europa, pieţele emergente şi 3  companiile cu capitalizări mici. Temele de urmărit în acest an vor fi tranziţia energetică, asistenţa medicală şi inteligenţa artificială.

• Pieţele emergente sunt un motor cheie de performanţă – La începutul anului, considerăm că obligaţiunile din pieţele emergente în valută puternică au potenţial bun de creştere, apoi după ce FED îşi schimbă strategia, investitorii pot adăuga în portofoliul lor instrumente financiare ale pieţelor emergente în moneda locală. Acţiunile din pieţele emergente ar trebui să beneficieze de o revenire a veniturilor, în special în Asia. Pe parcursul anului, investitorii trebuie să aibă în vedere investiţiile pe termen lung (India), precum şi companiile implicate în tranziţia energetică (exportatori de mărfuri, precum Brazilia) şi cele cu progrese tehnologice (China).

• Administrarea cursului valutar va fi un factor cheie în 2024, având în vedere aşteptările unui dolar american depreciat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO