Burse - Fonduri mutuale

Pentru şase ani consecutivi Hidroelectrica a dat Ministerului Energiei şi Fondului Proprietatea dividende mai mari decât profitul net. Ce înseamnă asta pentru investiţiile perlei energiei?

Repartizări totale de dividende de 14,6 mld. lei în aceşti şase ani, din care 11,6 mld. lei au mers în vistieria statului român iar restul de 3 mld. lei la Fondul Proprietatea

Pentru şase ani consecutivi Hidroelectrica a dat...

Autor: Liviu Popescu

26.06.2023, 07:00 7624

 ♦ Fondul a folosit banii pentru programele de răscumpărare de acţiuni.

Pentru şase ani consecutivi, adică din 2017 şi până în 2022, producătorul de energie Hidroelectrica, ulti­ma perlă nelistată din portofoliul statului român, a distribuit dividende mai mari ca profitul net.

Iar asta arată o politică de dividende extrem de generoasă, apreciată de unii investitori în preajma pregătirii intrării la tranzacţionare pe 12 iulie întrucât compania vrea să meargă înainte cu repartizări substanţiale din profitul net, în timp ce alţii aduc în discuţie sustenabilitatea acestei practici.

Astfel, în mare parte prin solicitările din partea acţionarului minoritar Fondul Proprietatea, care ulterior au fost votate de Ministerul Energiei (cu o deţinere de 80%), Hidroelectrica a umblat şi la banii de rezerve şi a ajuns în situaţia ca reapartizările de dividende să reprezinte chiar şi 157% din profitul net.

De exemplu în 2020 compania a avut un profit net de 1,45 mld. lei şi a dat dividende de 2,3 mld. lei. În 2021 profitul net a fost de 3 mld. lei iar dividendele, plătite în anul 2022 din profitul anului 2021 şi din rezerve, de 3,8 mld. lei. Din rezultatul istoric de 4,4 mld. lei din 2022, dividendele sunt aproape integral. „Acordarea de dividende mai mari decât profiturile anuale nu poate fi o practică sustenabilă pe un orizont lung de timp“, spune Alin Brendea, director de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Prime Transaction. „Deşi publicul de retail este pozitiv în legătură cu distribuţiile semnificative de dividende, ar trebui făcute calcule şi din altă perspectivă, mai ales de cei cu profil de investitori (multianuali)“, adaugă el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO