Burse - Fonduri mutuale

Pe hartie, brokerii prognozeaza o revenire a pietei

Pe hartie, brokerii prognozeaza o revenire a pietei

Click pentru imaginea marita

14.07.2008, 18:21 15

Bursa a avut anul acesta cel mai prost prim semestru din ultimii zece ani, indicii pierzand pana la 40% din valoare, in timp ce estimarile de la inceputul anului erau pozitive.
Reprezentantii firmelor de intermediere locale considera ca la finele lui 2008 indicele BET-FI ar putea atinge in medie o valoare de 54.000 de puncte, nivel cu circa 31,3% sub cel de la finele anului trecut, respectiv un randament pe SIF-uri de 16,7% aferent semestrului al doilea din acest an.
Analistii acelorasi societati de brokeraj sunt de parere ca indicele BET-FI ar putea sa atinga in acest an un nivel minim de 37.700 de puncte, valoare cu 6,2% sub cea de la inchiderea sedintei de vineri de la Bursa.
Conform celor mai pesimiste asteptari, indicele BET-FI ar putea ajunge la pragul de 35.000 de puncte in acest an, nivel cu aproape 13% sub cel din prezent, iar cei mai optimisti sunt de parere ca SIF-urile nu vor scadea sub pragul actual de suport pentru BET-FI, de 40.000 de puncte.
La sondaj au luat parte firmele de intermediere Broker Cluj, Vanguard, IFB Finwest, KD Capital Management si Interdealer Capital Invest.
Similar, analistii a 10 dintre cele mai mari banci de investitii de pe Wall Street si din Europa estimau ca semestrul al doilea al anului ar putea aduce pentru principalul indice al bursei americane, S&P 500, o crestere de 18%, respectiv cea mai buna evolutie a acestuia din ultimii 26 de ani.
Analistii internationali isi bazau proiectiile pe faptul ca profiturile companiilor americane incluse in indice vor inregistra o crestere de 50% in ultimul trimestru din acest an, in conditiile in care perioada ultimelor trei luni din 2007 a fost una deosebit de slaba si a marcat inceputul crizei internationale.
Pe piata locala, cea mai scazuta estimare perntru valoarea indicelul BET pentru finalul anului este de 6.000 de puncte si de 40.000 de puncte pentru BET-FI, valori mai mici cu 7,7% si respectiv 13,5% fata de cele de la finele lunii iunie.
La polul opus, unii analisti cred ca SIF-urile ar putea urca cu pana la 40% in semestrul al doilea, respectiv cu 23% pentru cele mai lichide 10 titluri incluse in BET.
Estimarile din prezent ale brokerilor sunt mult mai pesimiste decat cele de la inceputul acestui an, cand acestia vedeau si avansuri de 50% pentru indicele BET-FI, respectiv de circa 15-25% pentru indicele BET.
"In semestrul al doilea al anului ne asteptam la o reintrare pe trend ascendent a actiunilor principalelor banci cotate si a producatorilor de medicamente, respectiv un avans al SIF-urilor ca urmare a cresterii aversiunii fata de risc si rezultatelor bune care vor fi obtinute de sectorul financiar in trimestrul al treilea", spun analistii de la Broker Cluj.
Alti analisti nu se asteapta la o revenire a pietei nici in a doua parte a acestui an.
"Unde vor ajunge indicii BET si BET-FI pana la sfarsitul anului depinde in primul rand de evolutia pietelor financiare internationale, a caror influenta este extrem de puternica pentru bursa romaneasca, iar 'decorelarea' de care au vorbit in mai multe randuri persoane din piata nu cred ca va avea loc. Acum sunt destul de putine indicii ca am putea vedea o revenire de durata. Dimpotriva, majoritatea evenimentelor duc la concluzia ca am putea asista la o recesiune economica la nivel global, iar in aceste conditii este probabil ca pana la finalul anului sa mai existe cel putin o perioada de scadere pronuntata la Bursa", considera Marius Pandele, seful departamentului de analiza al Vanguard.
Daca istoria se repeta, potrivit statisticilor ultimelor piete bear (de scadere accentuata - n.r.) a bursei americane, indicele S&P 500 ar mai trebui sa coboare in medie cu inca 11,6% de la nivelul inregistrat vineri, de circa 1.239 de puncte, pe parcursul a trei luni si jumatate de acum incolo, fapt ce ar plasa sfarsitul perioadei de corectii la inceputul anului viiitor.
Potrivit acelorasi statistici, in circa jumatate din cazuri, cel mai mare declin al pietei survine chiar la sfarsitul perioadei de scaderi accentuate a bursei americane, cand investitorii au tendinta sa se panicheze si sa vanda fara sa se mai gandeasca la consecinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO