Burse - Fonduri mutuale

PCC: Oltchim pierde teren in fata competitorilor

13.05.2009, 18:57 80

Conducerea grupului german PCC, principalul actionar minoritar al Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), considera ca nici dupa ce combinatul chimic va investi 500 mil. euro prin preluarea si modernizarea petrochimiei de la Arpechim, asa cum prevede strategia actuala, compania nu va face fata concurentei pe termen lung.

"Si cu investitiile planificate de 500 de milioane de euro, peste 2-3 ani de zile Oltchim tot va avea un dezavantaj fata de competitorii sai din cauza capacitatii de productie reduse comparativ cu acestia, care nu permite un nivel de eficienta ridicat. Ai putea mai bine sa pui banii aceia la banca", este de parere Zaremba Wojciech, directorul de dezvoltare al grupului PCC.
El a dat exemplu combinatul Petchim din Turcia, una dintre principalele piete de desfacere ale Oltchim, care are in prezent o capacitate pentru piroliza de 550.000 de tone pe an si vrea s-o majoreze la 850.000 de tone in urmatorii doi ani. Anwil din Polonia, un alt concurent puternic al Oltchim, produce 700.000 de tone de etilena pe an si vrea sa-si dubleze capacitatea pana in 2015, potrivit PCC.
De cealalta parte, planurile Oltchim prevad cresterea in urmatorii doi ani a productiei de etilena dupa preluarea petrochimiei Arpechim de la 185.000 de tone pe an la 300.000 de tone, mult sub nivelul competitorilor de pe piata.
Conducerea PCC mai spune ca Borsodchem din Ungaria, unul dintre principalii concurenti ai Oltchim care se afla intr-o situatie asemanatoare cu cea a combinatului romanesc, prin faptul ca nu dispune de instalatie de producere a etilenei, a inceput sa se retraga din business si se orienteaza pe alte produse de nisa.
Zaremba a mai precizat ca in prezent investitiile in capacitati de piroliza se invart in jurul nivelului de un milion de tone pe an, iar nivelul mediu din prezent al acestor capacitati in Europa este in jurul a 400.000 de tone, mai mult decat dublu fata de cea a petrochimiei Arpechim.
 
Oltchim: Strategia combinatului se bazeaza pe studii efectuate de specialisti
Reprezentantii Oltchim spun insa ca strategia de investitii a combinatului este confirmata de studiile efectuate de specialisti.
"Capacitatea de piroliza nu e una foarte mare, dar este foarte fezabila si aceasta este dovedita de studiile firmelor de consultanta la care am apelat, nu studii ale PCC facute pe genunchi", a declarat Radu Olaru, directorul general adjunct al Oltchim.
Grupul PCC este de parere ca Oltchim ar trebui sa se orienteze catre produse de nisa, cum ar fi polioli specializati, oxo alcooli si produse care sunt folosite la fabricarea sapunului si a samponului, acestea din urma fiind mai putin produse in Europa spre deosebire de PVC, care este un produs de masa si unde exista o conducenta puternica in zona.
In prezent, circa 35-40% din productia Oltchim este indreptata catre PVC, iar dupa investitiile pe care compania le are in vedere, ponderea ar urma sa urce la 40-45%, potrivit lui Radu Olaru.
 
PCC considera ca valoarea petrochimiei Arpechim e negativa
"Petrom ar trebui sa dea bani lui Oltchim sa preia petrochimia de la Arpechim pentru ca aceasta se afla intr-o situatie deplorabila si in prezent este oprita cu scopul lichidarii. Oltchim vrea sa preia Arpechim pentru ca exista niste implicatii sociale, compania avand 600 de angajati care ar ramane pe drumuri in alta situatie", considera Zaremba.
Directorul PCC mai spune ca din datele lui, datoriile Oltchim la Arpechim Ploiesti se cifreaza la 35 mil. euro.
Recent s-a vehiculat ideea ca, Petrom ar fi dispusa sa renunte la petrochimia Arpechim numai daca Oltchim si-ar plati datoriile pe care le are la uzina din Ploiesti.
Petrom a scos anul trecut din evidentele contabile rafinaria Arpechim si a constituit un provizion de 559 mil. lei (peste 150 mil. euro) pentru deprecierea valorii acesteia, care include si sectia de petrochimie pe care Olchim vrea s-o achizitioneze.
Germanii de la PCC au dorit in 2007 sa cumpere Arpechim dar, spune ei, datele rezultatele din auditul realizat atunci nu au fost pe masura asteptarilor acestora, motiv pentru care s-au retras definitiv din cursa.
Fara materia prima de la Arpechim, Oltchim functioneaza din noiembrie 2008 la numai 40% din capacitate si din aceasta cauza genereaza pierderi semnificative, care in primul trimestru al anului s-au ridicat la 28 mil. lei (6,5 mil. euro).
Actiunile Oltchim au pierdut ieri 0,8%, inchizand sedinta la pretul de 0,253 lei. Capitalizarea companiei este de 21 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO