Burse - Fonduri mutuale

Patriciu infirma informatiile privind vanzarea unui pachet de 25% din Rompetrol

15.06.2007, 19:13 17

Compania slovena Petrol este interesata de preluarea a 25% din actiunile Rompetrol si a avut deja negocieri cu proprietarul grupului, Dinu Patriciu, potrivit Financial Times, informatie infirmata insa de omul de afaceri.
Patriciu a precizat ca a discutat cu presedintele companiei slovene, Marko Kryzanowski, dar nu in legatura cu o posibila achizitie a unei participatii la Rompetrol, ci exclusiv despre contracte comerciale.
"Acum vreo luna am avut o discutie, la Bucuresti, cu Kryzanowski, dar a fost strict legata de contracte comerciale", a declarat Patriciu.
El a adaugat ca ar putea fi vorba despre o confuzie facuta de Financial Times, cotidian care il citeaza pe presedintele Petrol in legatura cu intentia companiei slovene de a prelua actiuni Rompetrol.
Patriciu a afirmat de mai multe ori in acest an ca va vinde 10-25% din actiunile grupului. Prin aceasta tranzactie vor renunta la actiuni atat Patriciu, cat si actionarul minoritar al grupului. Omul de afaceri a mai spus ca mai multe companii petroliere si fonduri de investitii sunt interesate sa cumpere actiuni Rompetrol, fara sa le mentioneze vreodata.
La sfarsitul lunii mai, Patriciu a afirmat ca grupul Rompetrol va fi listat, peste doi sau trei ani, la o bursa din strainatate, cel mai probabil la Londra.
Rompetrol desfasoara activitati in mai multe state, cele mai importante operatiuni fiind localizate in Romania si Franta. Grupul mai are activitati in Spania, Georgia, Albania, Republica Moldova, Ucraina, Cipru, Elvetia, Libia, Rusia, Kazahstan si Bulgaria. Din grup fac parte 40 de firme.
Printre activitatile de baza se regasesc rafinare, explorare, distributie, servicii industriale, logistica, marketing, dar si servicii de turism si transport aerian.
In Romania, grupul detine doua rafinarii, Petromidia si Vega, mai multe benzinarii si depozite. Reteaua de benzinarii controlata de Rompetrol depaseste 600 de statii in toate tarile mentionate.
La nivel de grup, Rompetrol a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 5,6 miliarde de dolari, dublu fata de 2005, ca urmare a preluarii distribuitorului francez de produse petroliere Dyneff, si a obtinut un profit operational inainte de impozitare de 164 de milioane de dolari.
Rompetrol estimeaza pentru acest an afaceri de 7,5 miliarde de dolari si un profit operational cuprins intre 250 de milioane de dolari si 270 de milioane de dolari.
Patriciu anticipeaza ca Rompetrol va ajunge, in cel mult doi ani, la o cifra de afaceri de 12-15 miliarde de dolari, moment in care actiunile grupului vor fi listate la o bursa din strainatate.

Deal de 0,37 mil. euro cu actiuni Rompetrol
Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au pierdut ieri 0,34%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 0,28 mil. euro (0,92 mil. lei). Titlurile rafinariei au facut obiectul si unei tranzactii deal in valoare de 0,37 mil. euro (1,23 mil. lei), prin intermediul careia s-au transferat actiuni reprezentand circa 0,06% din capitalul social al companiei. Tranzactia s-a perfectat la un pret de 0,09 lei/actiune, in timp ce pe piata Regular acestea au inchis la nivelul de 0,0882 lei/titlu. De la inceputul anului cotatia Rompetrol Rafinare Constanta a oscilat in jurul pragului de 0,1 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 567 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO