Burse - Fonduri mutuale

Patriciu a incasat 4,5 mil. euro din plasarea a 7,3% din Rompetrol Well Services

25.06.2007, 17:57 11

Grupul petrolier Rompetrol, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, a vandut pe Bursa 7,3% din actiunile companiei de servicii in domeniul petrolier Rompetrol Well Services (PTR), prin intermediul unor tranzactii in valoare totala de 4,51 milioane de euro.
Grupul Rompetrol a mai vandut la inceputul acestui an pachete mici de actiuni la Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cea mai importanta companie a grupului, pentru care a incasat circa 1,2 milioane de euro.
Actiunile Rompetrol Well Services se numara printre principalele castigatoare de la Bursa in acest an, cu o crestere de peste 230%.
Cea mai mare parte a pachetului de actiuni a fost vandut prin intermediul unor tranzactii speciale (deal), care s-au realizat joi si vineri, la pretul de 2,01 lei/actiune, cu aproape 15% sub pretul de tranzactionare din piata. Grupul Rompetrol a vandut un pachet de actiuni si in piata, la pretul mediu de 2,42 lei/actiune.
Grupul Rompetrol detinea inaintea acestor tranzactii 70,4% din actiunile Rompetrol Well Services, astfel ca si-a redus participatia la circa 63%.
Rompetrol Well Services este compania cu cea mai mare crestere pe Bursa dintre societatile care compun grupul Rompetrol, valoarea companiei crescand de circa 3,3 ori de la inceputul anului. Capitalizarea companiei este in prezent de peste 70 de milioane de euro, luand in considerare ultimul pret de tranzactionare de vineri, de 2,43 lei/actiune.
Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului Rompetrol, are in prezent o capitalizare de aproape 600 de milioane de euro.
Rompetrol Well Services mizeaza in acest an pe venituri totale de 19,7 milioane de dolari (15 milioane de euro), in scadere cu 14% comparativ cu nivelul de 22,7 milioane de dolari (17,4 milioane de euro) din 2006. Compania estimeaza ca va obtine in acest an un profit net de 3,05 milioane de dolari (2,3 milioane de euro). Rompetrol Well Services a realizat in 2006 o cifra de afaceri de 62,5 de milioane de lei (17,7 milioane de euro) si un profit net de 9,9 milioane de lei (2,8 milioane de euro).
In ciuda acestor estimari, compania a realizat in primul trimestru o cifra de afaceri de 17,6 milioane de lei (5,2 milioane de euro), in crestere cu 33% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit raportarilor transmise de companie Bursei de Valori. Profitul net al companiei s-a majorat in aceeasi perioada cu circa 20%, ajungand la 2,68 milioane de lei (0,79 milioane de euro).
Rompetrol Well Services intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 4,63 milioane de lei (1,4 milioane de euro), prin incorporarea rezervelor constituite din profitul anilor precedenti si distribuirea de actiuni gratuite.
Daca majorarea va fi aprobata de actionari, compania va distribui fiecarui actionar o actiune gratuita la fiecare doua actiuni detinute. Majorarea de capital va fi dezbatuta in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani.

Rompetrol: Vrem sa ne triplam numarul de benzinarii
Grupul Rompetrol vizeaza triplarea numarului de benzinarii detinute in toate statele unde activeaza pe piata de distributie a carburantilor, de la 600 la 1.800 de unitati, pana in anul 2009, potrivit strategiei grupului. Dezvoltarea retelei va presupune atat extinderea pe segmentul benzinariilor fixe, cat si introducerea statiilor mobile Expres in toate tarile unde grupul opereaza. Rompetrol detine benzinarii in Romania, Franta, Bulgaria, Albania, Georgia si Republica Moldova. Reteaua de distributie din Romania cuprinde 300 de benzinarii, atat proprii, cat si in parteneriat. Grupul Rompetrol a avut anul trecut afaceri de 5,6 mld. dolari. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO