Burse - Fonduri mutuale

Participaţia investitorilor locali la FP a crescut la 42,23% în mai

 Participaţia investitorilor locali la FP a crescut la 42,23% în luna mai

Autor: Monica Juganaru

05.06.2011, 12:18 385

Investitorii locali controlau42,23% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) la finalul luniimai, comparativ cu 32,18% în aprilie, iar Ministerul Finanţelor atransferat din portofoliu 11,54% din capitalul Fondului în lunamenţionată, reducându-şi participaţia la 25,24%.

În urma conversiilor realizate înluna mai, statul a pierdut controlul în AGA de la Fond şi nu maipoate impune deciziile în AGA. În statutul FP se arată că statuldeţine controlul în AGA atât timp cât participaţia sa este de peste33%.

Procesul de despăgubire în acţiuniFP a fost reluat începând cu 2 mai.

Astfel, pachetul deţinut depersoanele fizice române a crescut la 35,42%, de la 26,11% înaprilie. Participaţia deţinută de fonduri de investiţii şi firmedin România a crescut în mai cu 0,74 puncte procentuale, la 6,81%,de la 6,07% în aprilie.

Investitorii străini au continuatsă cumpere în mai acţiuni la FP şi deţineau la finalul luniiacţiuni reprezentând 32,5% din acţiuni, cu 1,48 puncte procentualepeste participaţiile de la sfârşitul lunii aprilie, de 31,03%,potrivit statisticilor transmise, vineri, de Fond Bursei de ValoriBucureşti (BVB).

În luna mai, pachetul de titluricontrolat de fondurile de investiţii şi de companiile străine laFond s-a majorat de la 22,5% la 23,72%.

A crescut totodată şi interesulpersoanelor fizice nerezidente pentru acţiunile FP, iar acesteaaveau în portofolii titluri reprezentând 8,79% din total, pestenivelul din aprilie, de 8,53% din titlurile Fondului.

Participaţia lui Palade van DusenGeorgia, unul dintre moştenitorii familiilor Malaxa şi Auschnitt, ascăzut însă uşor în luna mai, de la 6,71% la 6,68% din acţiunileFP.

La finele lunii aprilie MFPcontrola 36,79% din acţiunile Fondului.

Întrucât participaţia statului ascăzut sub 33%, Franklin Templeton, administratorul FonduluiProprietatea, poate să propună schimbarea modalităţii de vot, dupăcum anunţa la mijlocul lunii ianuarie managerul de fond al FP, GregKonieczny.

Atât timp cât statul a avut peste33% din acţiunile FP, Ministerul Finanţelor a avut posibilitatea săvoteze cu toate acţiunile din portofoliu, însă în cazul celorlalţiacţionari se aplică o politică diferită.

Procesul de conversie a fostsuspendat în 11 ianuarie, întrucât legea în baza căreia s-a decisînfiinţarea Fondului prevede oprirea temporară cu 10 zilelucrătoare înainte de listarea la BVB şi reluarea după primele 65de şedinţe bursiere. Acţiunile FP au fost listate în 25 ianuarie laBVB.

Potrivit unui proiect de ordonanţăde guvern elaborat de Autoritatea Naţională pentru RestituireaProprietăţilor (ANRP) şi discutat pe 11 mai în şedinţa de Guvern,Executivul vrea să împingă până la finele lunii iulie termenul încare trebuie să schimbe titluri de despăgubire în acţiuni FP pentruacţionari privaţi, invocând riscul scăderii valorii detranzacţionare la bursă.

Tot în 11 mai, Guvernul a abilitatANRP să modifice ordinea în care sunt emise titlurile de platăaferente despăgubirilor şi/sau de conversie în acţiuni la FondulProprietatea, în cazuri motivate prin "distorsionarea" pieţei şiscăderea preţului pe bursă.

FP este o societate de investiţiide tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale cărorproprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi suntimposibil de retrocedat în natură.

Intrarea unor noi pachete deacţiuni FP în piaţă i-a determinat pe unii investitori vândătitlurile, aceştia estimând că noii acţionari vor fi dispuşi săcedeze acţiunile la preţuri mai mici. Astfel, acţiunile Fondului auatins în luna mai nivelul minim de la listare, de 0,48lei.

Calculată la preţul de la finalulşedinţei bursiere de vineri, de 0,5005 lei/unitate, capitalizareaFondului este de 6,89 miliarde lei (1,66 miliarde euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO