Bănci și Asigurări

Pandi, Citibank: României îi lipsesc poveştile de succes care să atragă atenţia investitorilor

Pandi, Citibank: României îi lipsesc tranzacţiile mari, poveştile de succes care să atragă atenţia investitorilor

Autor: Andrei Chirileasa

04.06.2011, 00:04 375

"FondulProprietatea a fost un exemplu singular, care într-adevăr a făcutsă se vorbească despre România, însă este nevoie de mai mult, demai multă lichiditate pe piaţă", a explicat Pandi.

ŞefulCitibank România consideră că dacă Guvernul listează cu succesPetrom şi continuă pe această cale cu Transelectrica, Romgaz şicelelalte, "se va acumula o masă critică şi România va intra peradarele investitorilor care vor începe să se gândească să- şiaducă banii aici".

Efectulsecundar al privatizării marilor companii de stat pe bursă ar fidezvoltarea pieţei de capital şi crearea unei alternative definanţare pentru companiile locale, mult prea dependente de bănciîn ultimii ani.

Guvernul şi-a asumat pentru acest an vânzarea unui pachet de9,84% din OMV Petrom, în care statul este acţionar minoritar cu20,6%, şi a câte 15% din Transgaz şi Transelectrica, prevăzând înbuget venituri din privatizări de 700 mil. euro.

Deocamdată nu se ştie însă dacă pachetul din Petrom va fivândut până la finele lunii iulie, cum este prevăzut în contractulsemnat cu intermediarul (consorţiul condus de grupul rusRenaissance Capital), sau dacă se amână oferta pentru lunaseptembrie.

Oamânare ar da peste cap şi ofertele de la Transelectrica şiTransgaz unde nici nu a fost ales încă intermediarul, în timp ceoferta publică iniţială pentru listarea unui pachet de 15% dinRomgaz, aprobată de asemenea de Guvern în septembrie 2010, nu poateavea loc mai devreme de primul trimestru al anului viitor, iartermenul continuă să se dilate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO