Burse - Fonduri mutuale

Panait, Comvex: Cu 67 mil. euro ne triplam capacitatea

Panait, Comvex: Cu 67 mil. euro ne triplam capacitatea

Viorel Panait, director general Comvex Constanta

13.10.2008, 19:43 298

Operatorul portuar Comvex Constanta (COMVX) este dispus sa realizeze o investitie proprie in valoare de 67 mil. euro, prin care estimeaza ca poate sa deserveasca toate combinatele din tara si regiune, inclusiv pe cel pe care grupul austriac Voestalpine ar putea sa-l construiasca si in acelasi timp sa-si mentina clientii pe care-i are in prezent, printre care se numara si ArcelorMittal.

"Actuala structura pe care este construit Comvex ne permite ca, daca vrem, in 11 luni de zile sa ne triplam capacitatea de operare si astfel sa sustinem toate industriile din regiune, inclusiv cele care se vehiculeaza a fi realizate, precum combinatul Voestalpine, termocentrala Electrabel si cea a Alro, aceasta cu bani proprii si fara sa punem in pericol in vreun moment actualii clienti ai nostri. Noi avem o atitudine echidistanta fata de toti", a declarat Viorel Panait, directorul general al Comvex Constanta.
El mai sustine ca, in aceste conditii, nu s-ar justifica constructia unui nou terminal langa Comvex, care ar necesita investitii uriase.
"Pentru infrastructura unui nou terminal sunt necesare cateva sute bune de milioane de euro, care bat catre un miliard. De ce sa cheltui atatia bani si sa nu folosesti infrastructura existenta atat cat iti permite aceasta? In plus, normele europene precizeaza ca dezvoltarea in port trebuie sa se faca pe criterii intensive si de eficienta pentru ca suprafetele la port sunt limitate", spune Panait.
Guvernul cauta solutii prin care sa ofere Voestalpine o alternativa la un teren din jurul Portului Constanta, cu o suprafata de 50 de hectare, solicitat de compania austriaca, a carui concesiune a fost castigata prin licitatie de Comvex, in iunie 2008.
In luna iulie a acestui an, ArcelorMittal a preluat 36% din actiunile operatorului portuar Comvex (CMVX), prin intermediul firmei Expert Placement Services, in conditiile in care producatorul de otel este unul dintre cei mai importanti clienti ai operatorului portuar, prin care-si asigura transportul de minereu pentru cel mai mare combinat din tara, cel de la Galati.
Conducerea Comvex este de parere ca intrarea ArcelorMittal in actionariatul companiei s-a facut pe criterii strategice si are legatura cu posibila venire a concurentului Voestalpine in Romania, in conditiile in care operatorul portuar este singurul din regiune care poate sustine activitatatea unui nou combinat de talia celui pe care Voestalpine ar putea sa-l construiasca la noi.
"Voestalpine stie ce inseamna sa-ti fie blocata descarcarea minereurilor in port. Toata problema este comerciala. Guvernul ar trebui sa-i puna la dispozitie infrastructura. Asta n-ar fi un ajutor de stat. Infrastructura s-ar face oricum privat. Nu cred ca Romania va incalca legislatia privind ajutorul de stat. Accesul la mare prin portul Constanta este unul dintre motivele pentru care Romania este pe lista Voestalpine pentru construirea combinatului" , considera Petru Ianc, Seful Directiei Generale de Politica Industriala din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.
El este de parere ca Voestalpine ar putea cauta sa preia controlul Comvex pentru a nu avea probleme de manevrare a minereurilor prin port si a periclita activitatea combinatului.
Comvex Constanta transporta cu actuala capacitate circa 14 milioane de tone de minereu anual, din care 4,3 mil. tone pentru ArcelorMittal, circa 5 mil. tone pentru trei combinate din Ucraina, iar restul pentru Holchim si alti clienti mai mici.
Conducerea operatorului spune ca electrocentrala de 1.600 de MV ce urmeaza sa fie construita de Electrabel pe terenul Comvex ar necesita un transport anual prin port de
2 mil. de tone, iar combinatul Voestalpine circa 5 milioane de tone.
Comvex deruleaza in prezent o investitie de peste 20 mil. euro pentru majorarea capacitatii de operare, cu circa 20%, care va ajuta in acelasi timp compania sa mareasca viteza de manevrare a minereurilor, cu conseciente asupra eficientizarii activitatii.
Comvex estimeaza ca va incheia anul curent cu o cifra de afaceri de 40 mil. euro, in crestere cu 77% fata de cea realizata anul trecut, pe fondul unui profit net mai mare cu 55%, de
7 mil. euro.
Compania este controlata de firma Solidmet SRL, in spatele careia se afle niste oameni de afaceri romani. Comvex are o capitalizare bursiera de 56 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO