Burse - Fonduri mutuale

Optimismul a inceput sa revina in randul brokerilor

08.05.2006, 00:00 10

Brokerii cred ca SIF-urile ar putea inregistra noi cresteri usoare saptamana aceasta, dupa ce finalul saptamanii trecute a adus o revenire pentru aceste actiuni atat la nivelul preturilor, cat si in ceea ce priveste lichiditatea.

SIF-urile au incheiat pe plus ultima sedinta a saptamanii trecute, cu o crestere in medie de 1,6%, aprecierile venind pe finalul sedintei dupa ce in cea mai mare parte a zilei aceste actiuni evoluasera in jurul preturilor de joi. Reveniri au mai inregistrat vineri si actiunile Rompetrol Rafinare si Petrom, avansurile inregistrate de aceste titluri conducand la o crestere a indicelui BET cu 0,4%.

Cresterile de pret inregistrate de unele din actiuni principale de la Bursa au venit pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat cele realizate in ultima perioada.

"Atat investitorii romani, cat si cei straini vor continua sa cumpere pe SIF-uri, iar saptamana viitoare (saptamana aceasta - n. red.) s-ar putea sa vedem volume mai mari decat cele din ultima saptamana", a precizat Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la Capital Securities, societatea de brokeraj a Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost.

"In momentul de fata, SIF-urile raman cele mai atractive dintre titlurile lichide de pe piata, in pofida legii care reglementeaza detinerile in cadrul acestor societati. Putem spune ca legea si-a facut deja efectul, provocand o scadere cu 20% a pretului acestor actiuni, iar SIF-urile au aratat un suport puternic la 45.000-46.000 de puncte (la nivelul indicelui BET-FI - n. red.), pentru a doua oara consecutiv reusind sa nu coboare sub acest nivel", a adaugat Floroiu. El a mai spus ca investitorii vor continua sa cumpere pe SIF-uri in conditiile in care aceste actiuni sunt "cele mai ieftine" dintre titlurile lichide de pe piata, mai ales ca in urma tendintei de scadere din ultimele luni au ajuns sa fie tranzactionate la "un discount in jur de 40% fata de activele nete luand in calcul valoarea pachetelor de la BCR prin prisma pretului platit de Erste".

Directorul de la Capital Securities considera ca dupa prezentarea raportului de tara pe 16 mai, toata Bursa ar putea sa intre din nou pe o tendinta de crestere, in conditiile in care desi un eventual raport pozitiv nu va atrage imediat capital strain pe piata, investitorii romani vor incepe sa acumuleze in anticiparea efectului pe termen lung al raportului de tara asupra fondurilor straine.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat vineri 1%, incercand o revenire dupa scaderile puternice din ultima perioada. Vineri, Dinu Patriciu, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, a precizat ca bugetul pe 2006 este unul "conservator", dand sperante unor investitori ca rezultatele pe acest an ar putea fi mai bune decat cele estimate de conducerea societatii. Pretul titlurilor Petromidia a suferit o scadere importanta dupa ce compania a anuntat pentru acest an un profit net de circa cinci ori mai mic in dolari fata de rezultatul din 2005. Brokerii cred ca actiunile vor fluctua in continuare in jurul nivelurilor de pret actuale. La inchidere, titlurile Petromidia au fost cotate la 0,0894 lei/actiune.



Actiunile Petrom au recuperat pierderea de joi, cursul titlurilor castigand 2,8%. Titlurile au inchis sedinta la 0,555 lei/actiune. Cu aceste titluri s-au realizat si trei tranzactii speciale in valoare totala de 0,17mil. de euro. "Eu ma astept ca in urmatoarele doua luni cursul actiunilor sa fluctueze in intervalul 0,5 - 0,55 lei/actiune, urmand sa se mentina in jurul limitei maxime numai daca rezultatele pe primul trimestru sunt in linie cu bugetul. Daca Petrom obtine un profit mai redus de 150 mil. de euro in primul trimestru, cred ca pretul se va duce spre pragul de 0,5 lei/actiune, dar nu cred ca va cadea sub acest nivel, intrucat s-a vazut ca sunt investitori interesati sa cumpere la acele preturi", considera Laurentiu Floroiu.



Titlurile SIF Transilvania au reusit sa incheie sedinta de vineri pe plus, cu o crestere de 1,8%, dupa ce deschiderea o facusera pe scadere. O situatie similara s-a intalnit si in cazul celorlalte SIF-uri, la toate cresterea venind pe finalul sedintei. "Eu ma astept in perioada imediat urmatoare la noi cresteri usoare pentru SIF-uri, dar si pentru piata per ansamblu, mai ales avand in vedere faptul ca vineri am asistat la o imbunatatire a situatiei la nivelul lichiditatii. Nu cred insa ca vom putea vorbi de o reluare a tendintei de crestere pana nu vor veni informatii pozitive pe piata", spune Nicolae Rusu, presedintele SSIF Orizont Vest. Ultima tranzactie cu actiunile SIF Transilvania s-a realizat la pretul de 2,22 lei/actiune.



Titlurile Amonil au cazut cu peste 9%, presiunea de la vanzare coborand pretul pe parcusul sedintei chiar si cu 13%. Pretul minim la care actiunile producatorului de ingrasaminte chimice s-au tranzactionat a fost de 0,0781 lei/actiune, in timp ce inchiderea s-a facut la 0,0815 lei/actiune. Vineri s-au transferat peste 5,8 milioane de actiuni Amonil, valoarea tranzactiilor fiind de 0,47 milioane de lei (0,13 milioane de euro). Scaderea actiunilor a venit fara ca pe piata sa apara informatii negative referitoare la companie. Amonil anuntase recent ca si-a bugetat pentru acest an o crestere a profitului brut cu 65% , pana la 0,94 milioane de euro (3,31 milioane de lei).



Actiunile Albalact au pierdut 3,5% in ultima sedinta a saptamanii trecute, scaderea datorandu-se, potrivit brokerilor, dezamagirii investitorilor ca societatea nu va distribui actiuni gratuite din profitul pe anul trecut. Unii investitori sperau ca societatea va alege sa acorde actiuni gratuite din profitul pe 2005, dupa ce Albalact derulase si o majorare de capital prin aport in numerar de la inceputul acestui an pentru a atrage fondurile necesare pentru dezvoltarea in continuare a societatii. Conducerea Albalact a anuntat insa ca va incorpora profitul obtinut in 2005 la rezerve. Anul trecut, compania a obtinut un profit net de de 0,82 milioane de euro, cu 25% mai mare decat in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO