Burse - Fonduri mutuale

Omul de afaceri Calin Mitica ar trebui sa dea 6,8 mil. euro pentru preluarea REFE

Omul de afaceri Calin Mitica ar trebui sa dea 6,8 mil. euro pentru preluarea REFE
26.06.2009, 00:00 606

Omul de afaceri Calin Mitica ar trebui sa lanseze o oferta publica de cumparare a pachetului de actiuni pe care nu il detine in cadrul Remarul 16 Februarie (simbol REFE), valoarea totala a ofertei putand atinge 28,7 mil. lei (6,8 mil. euro).

CNVM a amendat saptamana trecuta Transferoviar Grup cu 450 de lei (100 de euro) pentru ca nu a lansat oferta publica de preluare obligatorie la Remarul 16 Februarie, desi a depasit in august 2008 pragul de 33%.
Calin Mitica detine peste 98% din actiunile Transferoviar Grup, care controleaza 39,56% din actiunile producatorului de material rulant. De asemenea, sotia omului de afaceri, Baiculescu Monica, detine 32% din capitalul Remarul. In aceste conditii, Calin Mitica si Baiculescu Monica detin impreuna circa 71,56% din companie, fiind obligati, conform legilor aflate in vigoare, sa lanseze o oferta publica de preluare pentru pachetul de 28,43% pe care nu il controleaza.
Daca Transferoviar Grup ar lansa oferta publica in acest moment, aceasta ar trebui sa se deruleze la cel mai mare pret platit de ofertant in ultimele 12 luni pentru achizitia de actiuni REFE. Transferoviar Grup a cumparat in august 2008 circa 7% din REFE la un pret de 49,5 lei/actiune, cu 81% peste pretul actual din piata. La acest nivel, valoarea ofertei s-ar ridica la 28,7 mil. lei.
Daca oferta ar fi lansata dupa 18 august, pretul din oferta publica de preluare se poate stabilit fie pe baza pretului mediu ponderat de tranzactionare din ultimele 12 luni, fie pe baza capitalului propriu pe actiune, sau in urma evaluarii companiei de catre o terta persoana. Pretul mediu din ultimele 12 luni este de 46,48 lei/actiune.
In prezent, capitalizarea Remarul 16 Februarie se ridica la 58,3 mil. lei (13,78 mil. euro), tranzactiile de ieri realizandu-se la un pret de 27,2 lei/actiune.
Conform Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), grupul concertat Calin Mitica, respectiv Baiculescu Monica si Transferoviar Grup, a depasit pragul de detinere de 33% inca din ianuarie 2006, controland la acel moment 40,39% din companie. In august 2008, Transferoviar si-a majorat participatia in cadrul Remarul la 39,56%.
Conform CNVM, grupul trebuie sa depuna documentatia de preluare in termen de 15 zile lucratoare de la primirea ordonantei, in caz contrar CNVM urmand sa aplice sanctiunile corespunzatoare.
CNVM a aprobat la inceputul saptamanii instructiunea privind detinerile directe si indirecte, astfel ca actionarii care controleaza indirect peste 33% dintr-o companie trebuie sa lanseze o oferta de preluare integrala in termen de doua luni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO