Burse - Fonduri mutuale

Oltchim, rezultate in crestere in ciuda reviziilor

Oltchim, rezultate in crestere in ciuda reviziilor
15.08.2007, 19:57 13

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a raportat pe al doilea trimestru al acestui an afaceri de 129,4 mil. euro (426,9 mil. lei), in urcare cu 7,2% (in euro) fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul s-a diminuat insa cu 4,1%, la 1,19 mil. euro (3,93 mil. lei).
La nivelul primelor sase luni ale anului rezultatele aduc o nota pozitiva, profitul a urcat cu 41%, pana la 2,9 mil. euro (9,6 mil. lei), iar afacerile companiei au avansat si ele cu 14%, la 266,3 mil. euro (878,7 mil. lei).
In analiza rezultatelor trebuie tinut insa seama si de faptul ca activitatea companiei a fost afectata de revizia generala desfasurata in lunile aprilie-mai in tandem cu Petrom, principalul furnizor de materii prime. Capacitatile de productie ale Oltchim au fost atunci inchise definitiv sau au functionat la capacitate redusa, se arata in raportul asupra activitatii inaintat de companie catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Raportat strict la activitatea de exploatare, profitul companiei a urcat cu 11% (in lei) pana la valoarea de 2,1 mil. euro (6,9 mil. lei), in primul semestru. Acesta a fost diminuat de reviziile prelungite, dar si de pierderile inregistrate de unitatile agro-alimentare (Avicola si Suinprod Babeni) aflate in administrarea companiei.
Pe aceeasi perioada insa profitul financiar a sarit de 2,6 ori, la 2,7 mil. lei. Compania a pus evolutia buna a cifrelor pe seama aprecierii monedei nationale fata de euro si dolar. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru comentarii pana la inchiderea editiei.
Pe primele sase luni ale anului compania a incheiat mai multe contracte cu persoane implicate, sumele totalizand 52 mil. euro in contractele in care Oltchim este furnizor. Combinatul exporta circa 75% din productie, iar pe primul semestru contractele cu exteriorul s-au ridicat la aproape 200 mil. euro, in urcare cu 16,5%.
De la inceputul anului Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) figureaza in actionariatul Oltchim cu o cota de 95,74% in urma unei majorari de capital prin conversia unei datorii catre stat in actiuni, operatiunea avand loc in 2003. Tot in ianuarie s-a emis o lege prin care se prevede diminuarea capitalului social si realizarea unei noi majorari cu acordarea drepturilor de preferinta actionarilor minoritari. Partile se afla inca in litigiu.
Actiunile Oltchim au cazut ieri cu 6,67% dupa ce in incinta societatii s-a produs un accident de munca soldat cu mai multi raniti si avarierea unei capacitati de productie. In urma incidentului titlurile combinatului chimic au fost suspendate dupa mijlocul sedintei de tranzactionare, dar pierdusera deja peste 5%.
Ultima tranzactie cu titlurile Oltchim s-a perfectat la un pret de 0,98 lei/actiune, iar lichiditatea n-a depasit 75.000 de euro. Tinand cont de ultimul pret din piata, valoarea pe Bursa a Oltchim este de circa un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO