Burse - Fonduri mutuale

Olandezii de la MEI au luat un pachet de 8% din Simex

25.07.2008, 18:42 80

Fondul olandez de investitii Middle Europe Opportunity Fund (MEOF), administrat de Middle Europe Investment, a cumparat in ultima luna un pachet de 8,7% din actiunile producatorului de mobila Simex din Simleu Silvaniei (SIMF) pentru care a platit aproape 500.000 de euro.
Fondul olandez si-a intensificat achizitiile pe Bursa in ultima perioada, cumparand aproape in fiecare zi actiuni ale companiei de dezvoltare imobiliara Imotrust Arad (ARCV). O alta tinta pentru achizitiile olandezilor au fost actiunile constructorului de conducte magistrale Condmag Brasov (COMI).
Fondurile administrate de olandezii de la MEI sunt printre cei mai importanti investitori de pe Bursa de la Bucuresti. Cel mai mare investitor pe Bursa din grupul olandez este fondul MEI Roemenie en Bulgarije, intrat pe piata in 2006, care detinea la sfarsitul lunii iunie investitii in valoare de circa 41 de milioane de euro in actiuni romanesti. In urma cu un an, plasamentele fondului depaseau 100 mil. euro, dar intre timp Bursa de la Bucuresti a pierdut circa 55%.
Fondul detine 6,15% din actiunile Prospectiuni Bucuresti (PRSN), 6% din titlurile companiei de servicii petroliere Rompetrol Well Services (PTR) si pachete semnificative la Romcarbon Buzau (ROCE) si Iproeb Bistrita (IPRU). De asemenea, fondul are in portofoliu titluri SIF.
Middle Europe Opportunity Fund II si Middle Europe Opportunity Fund III sunt doua fonduri de private equity ale administratorului olandez care detin de asemenea participatii pe piata romaneasca. Primul are actiuni la Condmag Brasov, BCR, la importatorul auto Prestige Cars si la dezvoltatorul imobiliar Tribeca Real Estate, precum si la Imotrust Arad si Rompetrol Well Services. Al doilea fond are actiuni la Contor Group Arad, la Amarad, principalul concurent al Condmag, si in vehiculul de investitii Carcaradon.
Producatorul de mobila Simex este controlat de asociatia salariatilor PAS, care detine circa 41% din actiuni, potrivit ultimelor raportari disponibile. Compania a obtinut anul trecut un profit de 338.000 de lei (circa 101.000 de euro) la o cifra de afaceri de 16,2 mil. lei (4,85 mil. euro). Pentru acest an, compania si-a bugetat afaceri de 19,2 mil. lei si un profit de 0,7 mil. lei.
Compania valoreaza pe Bursa circa 5,3 mil. euro, ultimul pret de tranzactionare fiind de 2,6 lei/actiune.
Un alt fond activ pe Bursa in ultima perioada a fost RC2, care a cumparat in ultimele luni actiuni la Albalact Alba Iulia (ALBZ), Macofil Targu Jiu (MACO) si Policolor Bucuresti (PCL).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO