Burse - Fonduri mutuale

O lună de Hidroelectrica la BVB: acţiunea stă la peste 110 lei, dar lichiditatea a scăzut de la 760 mil. lei la debut la 17 mil. lei în cea mai recentă şedinţă de tranzacţionare

Autor: Eduard Ivanovici

16.08.2023, 00:08 6066

Cum se compară evoluţia producătorului de energie electrică verde cu dinamicile altor companii în prima lună de la listarea pe piaţa de capital Compania va publica rezultatele aferente S1/2023 astăzi, 16 august, după închiderea şedinţei de tranzacţionare de la BVB.

La o lună de la listarea din 12 iulie a Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cea mai mare companie pre­zentă pe piaţa locală de capital se tranzacţionează la 111 lei pe unitate, cea mai mare valoare pentru o acţiune din structura indicelui de referinţă BET, înregistrând în acest interval o creştere de 0,9%, faţă de un avans de 0,5% pe indicele principal.

Dacă luăm însă în calcul preţul din primele cinci zile ale ofertei publice iniţiale (IPO), în care investitorii de retail au beneficiat de un discount de 3%, adică au cumpărat acţiuni la 100,88 lei, randamentul ajunge la 11%, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor Bursei de Valori Bucureşti.

Luna trecută, producătorul de energie electrică verde a scris istorie la BVB prin cea mai mare listare de anul acesta din Europa şi a treia cea mai mare la nivel mondial, după ce acţionarul minoritar Fondul Pro­prietatea (FP) şi-a vândut integral pachetul de 20% din capitalul social al societăţii, într-o ofertă publică de vânzare de acţiuni de 1,9 miliarde de euro. Cum se compară însă prima lună a societăţii la BVB cu dinamica altor companii din sectorul de energie-utilităţi, deţinute majoritar de statul român?

În cazul producătorului de energie nucleară Nuclearelectrica (SNN), dinamica ajunge la minus 1,5% la 30 de zile de la listarea efectuată în 2013 după o ofertă de 63 de milioane de euro. În prezent, compania se tranzacţionează la 45,1 lei pe unitate, adică a crescut cu peste 290% în zece ani pe piaţa de capital, la o capitalizare de 13,6 miliarde de lei.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO