Burse - Fonduri mutuale

Noul preşedinte a prezentat cei 5P prin care vrea să ridice Bursa: Ne-am stabilit ţinte înalte şi vom lupta să le realizăm

Noul preşedinte a prezentat cei 5P prin care vrea să ridice Bursa: Ne-am stabilit ţinte înalte şi vom lupta să le realizăm

Noul preşedinte a prezentat cei 5P prin care vrea să ridice Bursa: Ne-am stabilit ţinte înalte şi vom lupta să le realizăm

Autor: Andrei Chirileasa

14.02.2012, 00:08 2182

"Ne-am stabilit ţinte înalte şi vom lupta să le realizăm. Dacă stabilim nişte ţinte foarte joase, rezultatele vor fi cele pe care le-am mai văzut", a declarat Lucian Anghel, noul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul primei conferinţe publice susţinute de noua conducere a BVB, în care aceasta şi-a prezentat strategia de dezvoltare pe termen lung.

El a mai precizat că din prima clipă cei nouă membri ai noului CA au lucrat ca o echipă şi că primul lucru pe care l-au discutat a fost această strategie. Anghel, care este unul dintre cei mai cunoscuţi analişti macroeconomici de pe piaţa locală, spune însă că pentru implementarea strategiei este nevoie de timp.

"O femeie are nevoie de nouă luni ca să nască un copil, însă nouă femei nu pot naşte un copil într-o lună. Lucrurile necesită timp. Polonia sau Austria au început să gândească strategic dezvoltarea pieţei de capital acum 10-15 ani. Noi trebuie să începem acum, iar rezultatele se vor vedea abia peste câţiva ani", a precizat Anghel în deschiderea prezentării sale.

El a prezentat cei 5 P care reprezintă fun­da­ţia strategiei BVB (Personal bine instruit şi mo­tivat, Parteneri cu care bursa să comunice cât mai bine, Performanţă, Promovare şi edu­care şi Produse diversificate şi competitive). Apoi a prezentat cele opt priorităţi strategice ale bursei care ar trebui să contribuie la dez­vol­tarea pieţei de capital din România şi la creş­ter­ea valorii acţunilor BVB. Singurul lucru care a lipsit din prezentare au fost cifrele, ţintele cantitative, care "nu au fost discutate în detaliu şi aprobate de Consiliu".

Cele opt priorităţi strategice ale consiliului BVB vizează sprijinirea ofertelor statului, în­cer­carea de atragere de listări din mediul privat, dezvoltarea de produse noi, alinierea la stan­dar­dele internaţionale, îmbunătăţirea guver­nanţei corporative, creşterea vizibilităţii BVB, dezvoltarea dialogului cu celelalte instituţii ale pieţei şi creşterea rolului educaţional al BVB.

"Fiecare dintre cei opt membri ai CA îm­preună cu preşedintele va avea respon­sa­bili­tatea de a coordona şi supraveghea imple­mentarea unei priorităţi strategice. Echipa executivă se va ocupa însă cu implementarea acestor priorităţi", a precizat Anghel.

El a mai spus că a fost demarat deja pro­cesul de selecţie a unui director general, pentru care se va apela la firme de executive search internaţionale.

Aşadar, viitorul CEO va avea misiunea extrem de dificilă de a pune în aplicare strategia de dezvoltare a BVB, iar realizările sale vor fi ana­lizate pe baza unor ţinte mult mai clare decât cele prezentate de Consiliul de Adminis­traţie.

Lucian Anghel şi BCR au câştigat alegerile din ianuarie pentru Consiliul de Administraţie al BVB după o luptă dramatică în care l-au învins pe fostul preşedinte Stere Farmache, cel care a fost la cârma bursei în ultimii 16 ani. Farmache a rămas membru în CA, dar şi-a pierdut influenţa de până acum.

Conducerilor de până acum ale BVB li s-a reproşat ritmul lent al implementării măsurilor necesare pentru dezvoltarea pieţei de capital şi faptul că bursa nu a reuşit să se impună ca o alternativă de finanţare pentru companii şi ca o alternativă de investiţii pentru fondurile străine şi pentru investitorii locali.

Aşteptările sunt foarte mari de la noua con­du­cere a BVB, iar mulţi consideră că ofertele anunţate de stat pentru acest an sunt ultimul tren pentru ca bursa de la Bucureşti să poată recupera decalajul faţă de pieţele din Ungaria, Cehia sau Polonia şi să devină un punct de atracţie pentru investitorii străini.

Noii administratori ai BVB susţin că se vor lupta ca să nu piardă acest tren. "Vom face lobby la toate nivelurile pentru ca ofertele statului să se realizeze şi le vom asigura o pro­mo­vare cât mai vizibilă şi mai agresivă. Dacă tre­buie să batem în fiecare zi la uşa unui secre­tar de stat o vom face", spune Pompei Lu­pşan, unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai BVB, care va coordona sprijinirea de către bursă a ofertelor publice ale statului. El mai spune că bursa trebuie să-şi realizeze şi rolul de finanţare a economiei şi va încerca să atragă listări din me­diul privat. "Ne lipseşte o poveste de succes, dar cred că în doi ani vor avea şi o poveste de succes care să stârnească interesul companiilor pri­vate pentru listare", a declarat Lupşan.

Preşedintele BVB a precizat că viitorul di­rec­tor general al BVB va avea printre prio­ri­tăţi crearea unei liste de 52 de companii private eli­gibile pentru listare şi contactarea lor în vederea listării. Întrebat însă cum speră să reuşească să convingă companiile private să se listeze la bursă când Erste s-a opus cu orice preţ listării BCR - cea mai mare bancă locală, Lucian Anghel, care este şi economistul-şef al BCR, a răspuns: "BVB are nevoie de companii care au nevoie de bursă. Funcţia bursei este să ofere finanţare. Nu este cazul situaţiei menţionate. Nu cred că poţi dezvolta ceva cu forţa. Nu poţi forţa o companie să se listeze".



Noul Consiliu de Administraţie al Bursei de la Bucureşti cu un mandat de 4 ani

Care sunt soluţiile lui Lucian Anghel

Fiecare membru al Consiliului de Administraţie va fi responsabil împreună cu preşedintele de coordonarea şi supravegherea implementării de către executiv a uneia dintre cele opt priorităţi strategice.

Noul CEO va fi factorul-cheie în implementarea strategiei de dezvoltare a BVB. Pentru selectarea lui, Consiliul BVB va apela la firme de executive search internaţionale. Noua echipă executivă va avea "ţinte motivaţionale".

Una dintre direcţiile noului CA va fi atragerea de listări din mediul privat. În acest scop, Anghel a venit cu programul 52/52 care presupune ca echipa executivă să identifice 52 de companii private eligibile pentru listare, care vor fi contactate pentru a li se prezenta această alternativă.

Noul executiv va avea şi misiunea de a lansa trei produse sau servicii majore, care să îmbunătăţească oferta BVB, până la finalul lui 2015.

  • Lucian Anghel, preşedintele BVB

Lucian Anghel, 39 de ani, este economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă locală. El a câştigat pe 9 ianuarie alegerile pentru funcţia de preşedinte al BVB, detronându-l pe
Stere Farmache, cel care a condus bursa timp de 16 ani. El a fost susţinut de un grup puternic de acţionari, în special din sectorul bancar, din care fac parte printre alţii BCR, UniCredit, ING, Franklin Templeton, dar şi alte bănci şi fonduri care deţin acţiuni la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO