Burse - Fonduri mutuale

Nota proasta de la Fitch a dus Bursa iarasi la vale

10.04.2008, 17:21 18

"Cred ca o contributie importanta la scaderile din ultimele doua sedinte a fost acea downgradare a Fitch privind vulnerabilitatea domeniului financiar din Romania care a adus ordine mai mari de vanzare, probabil din partea unor investitori straini. Cu toate acestea, cred ca ordinele mari s-au epuizat in sedinta de astazi (ieri - n.r.) si in urmatoarele zile am putea asista la o revenire a SIF-urilor peste pragul de 55.000 de puncte in conditiile unor rulaje mai scazute", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj.
Agentia de rating Fitch a incadrat Romania in cea mai ridicata categorie privind vulnerabilitatea la riscuri sistemice (MPI 3), ca urmare a cresterii accelerate a creditarii si aprecierea leului din prima jumatate a anului precedent.
Decizia Fitch a fost criticata de guvernatorul BNR Mugur Isarescu, precum si de alte personalitati din mediul economic.
Bursele din afara inregistrau scaderi usoare pe parcursul sedintei de ieri, pierderile anulandu-se spre finalul zilei, iar indicii principalelor burse europene inregistrau variatii nesemnificative.
Indicii futures ai pietei americane erau usor pe minus, pe fondul temerilor cu privire la scaderea profiturilor inregistrate de companii pe fondul recesiunii din SUA.
Chiar si dupa aceste scaderi, principalele actiuni lichide de la Bursa au inregistrat in ultimele doua-trei saptamani un avans in medie de peste 6%, in timp ce SIF-urile au pierdut cea mai mare parte din avansul consemnat in aceeasi perioada.
Indicele BET a pierdut ieri 1,1%, dupa ce titlurile BRD si Rompetrol Rafinare au scazut fiecare cu cate 2,3%.
Pe minus au mai inchis ieri si actiunile Bancii Transilvania, care au pierdut 1,3%, in timp ce titlurile Erste Bank au adaugat 1,9%, acestea fiind unele dintre putinele actiuni lichide care au inregistrat ieri cresteri.
Actiunile Petrom au inregistrat un avans nesemnificativ, de 0,3%.
Titlurile Transgaz s-au depreciat cu 1,7%, iar cele ale Transelectrica au pierdut 0,4%, pe un rulaj extrem de scazut. Indicele BET-FI a coborat cu 1,9%, SIF-urile ocupand primele pozitii in topul rulajelor de ieri si cumuland peste 61% din totalul celor realizate la Bursa de Valori Bucuresti.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia, care au pierdut 1,3% pe un rulaj de 3,5 milioane de lei (aproape un milion de euro).
Actiunile Prodplast Bucuresti au pierdut 1,4%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei.
"Daca ne uitam la situatia de pe pietele americane, in ultima perioada au venit stiri din ce in ce mai pesimiste si cu toate acestea cotatiile au reusit sa se mentina. Se pare ca investitorii s-au obisnuit cu recesiunea si incetinirea cresterii economice din Europa si asteapta sa vada daca actiunile institutiilor abilitate dau roade", spune Adrian Ceuca.
El considera ca evolutia de pe piata internationala ar da dreptul Bursei sa mai adauge circa 15% pentru a ajunge din urma bursele dezvoltate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO