Burse - Fonduri mutuale

Noile vedete de pe Bursa cresc de ametesc investitorii

Noile vedete de pe Bursa cresc de ametesc investitorii

Click pentru imaginea marita

28.05.2008, 21:12 18

Ultimele doua saptamani au adus o schimbare a ierarhiilor de pe Bursa, investitorii propulsand in centrul atentiei actiuni precum Azomures (AZO), Amonil (AMO) sau Oltchim (OLT), care au luat pentru moment prim-planul deja consacratelor SIF-uri, Petrom sau BRD.
Companiile din sectorul chimic, marginalizate pe Bursa in ultimii trei ani, din cauza numeroaselor probleme cu care s-au confruntat, au revenit puternic in ultima luna datorita unui context favorabil la nivel international.
Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures au fost vedetele acestei luni pe Bursa, inregistrand o crestere cu 260% a pretului, fata de nivelul de la sfarsitul lui aprilie, dupa ce compania a raportat un profit record pe primul trimestru. Cresterile au fost insotite de volume de tranzactionare in crestere, pentru ca in ultimele doua zile actiunile sa ramana fara vanzatori pe Bursa dupa prima ora de tranzactionare.
Exemplul Azomures a fost urmat de celalalt producator de ingrasaminte de pe Bursa, Amonil Slobozia (AMO), care a explodat in ultimele doua zile, pe fondul unor volume de tranzactionare record, prin care s-au transferat mai mult de 12% din actiunile companiei.
Cele doua companii au beneficiat de conjunctura internationala favorabila pentru producatorii de ingrasaminte chimice, pretul acestora inregistrand o crestere spectaculoasa in ultimul an, pe fondul crizei alimentelor.
"Cresterile acestor companii sunt o consecinta a rezultatelor. Producatorii de ingrasaminte beneficiaza acum de un ciclu foarte bun la nivel mondial", a explicat Marius Olteanu, directorul general al societatii de administrare a investitiilor SIRA.
Azomures si Amonil au fost anul trecut la un pas de a-si inchide portile, fiind afectate in ultimii ani de scumpirea puternica a gazelor naturale, care le-au adus pierderi in 2006. Combinatul de la Slobozia a fost inchis in cea mai mare parte a anului trecut, fiind redeschis abia dupa ce grupul InterAgro al omului de afaceri Ioan Niculae si doua firme off-shore din Insulele Belize au preluat pachetul majoritar de actiuni.
De cealalta parte, actionarii turci ai Azomures, care controleaza circa 75% din companie, s-au confruntat cu greve ale salariatilor la finele lui 2006, amenintand si ei cu inchiderea productiei. Cresterea pretului ingrasamintelor a adus insa un castig de 55 mil. lei (14,9 mil. euro) combinatului din Targu-Mures doar in primul trimestru, valoarea companiei crescand de la 25 la 85 de milioane de euro dupa anuntarea rezultatelor.
Cresterile spectaculoase ale celor doua companii s-au datorat si nivelurilor foarte joase de la care au pornit acestea. In momentul anuntarii profiturilor la trei luni, AZO si AMO aveau cele mai mici PER-uri (pret raportat la profit net pe actiune) de pe Bursa.
"Sunt actiuni ca Azomures, Turbomecanica, Oil Terminal sau Amonil ale caror aprecieri au venit pe baza perspectivelor pe care acestea le au. Azomures este vedeta de la distanta. Actiunile respective au ramas fara vanzatori pentru ca aprecierile mari fac foarte dificile achizitiile in perioade care preced confirmarea trendului pe piata. Treptat, ma astept ca din ce in ce mai multi emitenti sa inregistreze evolutii bune pentru ca multa vreme a existat un pesimism exagerat pe piata", sustine Adrian Simionescu, presedintele Vienna Investment Trust.
In cazul altor companii, precum Condmag Brasov (COMI), Oil Terminal Constanta (OIL) sau Impact Bucuresti (IMP), care au castigat intre 20% si 30% de la inceputul lunii, cresterile vin dupa corectii foarte puternice in ultimele luni. Din iulie 2007, actiunile acestor companii au pierdut peste 60% din valoare.
"La unele companii explicatia pentru aceste cresteri sunt corectiile foarte mari din lunile precedente. Cu cat scaderile au fost mai abrupte, cu atat revenirile sunt mai spectaculoase", sustine Leonard Visan, directorul general al administratorului de fonduri Investica.
Cresterile companiilor mai mici de pe Bursa vin dupa ce companiile mari, precum Petrom, BRD si Banca Transilvania, au inregistrat deja reveniri semnificative in luna aprilie. Extinderea cresterilor in randul companiilor din esalonul al doilea ar putea fi un semn al revenirii pietei. "Cred ca se poate vorbi de un inceput de revenire pe piata, pentru ca sunt cresteri de cateva zile bune. Se poate spune ca asistam la o schimbare a sentimentului in piata ", sustine Marius Olteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO