Burse - Fonduri mutuale

Noii şefi numiţi de politicieni la CNVM învaţă abecedarul bursei la locul de muncă

Noii şefi numiţi de politicieni la CNVM învaţă abecedarul bursei la locul de muncă

Autor: Roxana Pricop

18.10.2012, 00:09 3850

Imaginea pieţei de capital a fost zdruncinată de cazul Cristian Sima, iar reacţia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, auto­ritatea de supreveghere şi regle­mentare, pentru restabilirea încrederii investitorilor a fost palidă în com­pa­raţie cu prejudiciile de imagine cauzate de confuzia apărută în public că bursa ar fi doar un cazinou sau o schemă ponzi.

Reacţia Comisiei a constat în declanşarea unei investigaţii începând de joi, 11 octombrie, la sediul societăţii de brokeraj WBS România şi anunţul public că WBS Holding, societatea înregistrată în Insulele Virgine prin care au tranzacţionat clienţii lui Sima pe pieţele externe, nu este o entitate aflată sub supravegherea sa. Cu toate acestea, Cristian Sima a fost preşedinte şi director general al Bursei din Sibiu timp de un an până pe 10 octombrie, poziţie din care a câştigat încrederea clienţilor săi.

În opinia lui Dan Armeanu, profesor universitar la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul ASE, modul în care a reacţionat CNVM este strâns legat de experienţa comisarilor de la conducere. "Viteza de reacţie în situaţii de criză este afectată de experienţa comisarilor care sunt aleşi pe criterii politice şi nu în baza experienţei profesionale. Politicul trebuie să înceteze să se mai amestece în deciziile pieţelor financiare."

Contactaţi de ZF, oficialii CNVM au declarat: "Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare consideră inoportun ca, pe parcursul unei anchete, să se emi­tă informaţii incomplete, supoziţii sau opinii personale cu privire la situaţia cercetată. Orice zvon sau mesaj nefundamentat transmis până la finalizarea investigaţiilor nu face decât să îngreuneze ancheta, să inducă informaţii redundante şi să împiedice o decizie corectă şi competentă a Comisiei".

Dumitru Beze, pre­şedintele Asocia­ţi­ei Investitorilor pe Piaţa de Capital, con­sideră "Comisia res­ponsabilă şi vinovată indirect pentru că Sima, propulsat de SIF-uri la conducerea Bursei din Sibiu, a câştigat încrederea investi­torilor tocmai pentru că a fost preşe­dinte de bursă, iar Comisia a putut verifica comportamentul aces­tuia pentru că bursa din Sibiu se află sub supraveghere".

CNVM nu a luat până acum nicio decizie în cazul Sima, iar în piaţă se vorbeşte că lipsa de reacţie ar fi determinată de faptul că noii membri ai CNVM nu înţeleg încă detaliile acestui caz.

În urmă cu două săptămâni şi-au început mandatul de comisari Ştefania Ferencz, fostă consilieră şi şefă de cabinet a premierului Emil Boc, de profesie avocat, şi Albu Gheorghe, fost deputat PD-L, aleşi de Parlament în luna martie. Din 5 noiembrie Gheorghe Marcu va prelua funcţia de vicepreşedinte.

El a fost propus de PSD şi a fost preşedintele departamentului pentru mediul de afaceri, piaţa de capital şi IMM din PSD. Are diplomă de inginer mecanic şi de economist, în anii nouăzeci a fost director la FPP II Moldova (azi SIF Moldova), însă din 2000 a deţinut numai funcţii publice, fiind în prezent membru în Comisia pentru buget din Senat.

Ştefania Ferencz nu şi-a făcut public CV-ul până în prezent, însă, potrivit unor surse parlamentare, nu a lucrat pe piaţa de capital, în timp ce Gheorghe Marcu şi Gheorghe Albu au avut legături doar tangenţiale cu piaţa de capital, în ultimul deceniu ei ocupând funcţii publice.

"Pentru a înţelege cum funcţionează piaţa de capital, cei trei comisari vor face calificare la locul de muncă", a spus un broker.

Aceste posturi sunt plătite însă cu salarii care pot depăşi 10.000 de euro pe lună, iar Parlamentul i-a validat deşi legea spune clar că doar persoane cu experienţă pot fi numite în astfel de funcţii.

Deciziile membrilor CNVM au impact direct asupra unei pieţe de circa 30 de miliarde de euro, care cuprinde pe lângă Bursa de Valori Bucureşti şi Bursa din Sibiu şi fondurile mutuale, firmele de brokeraj, Fondul Proprietatea şi SIF-urile. Mai mult, pe bursă investesc şi fondurile de pensii care administrează contribuţiile a peste cinci milioane de români.

Numirea celor doi comisari şi a vicepre­şedintelui este contestată la Senat printr-o scrisoare semnată de Sorin Pantiş, fostul ministru al telecomunicaţiilor. "Se va merge mai departe cu contestarea numirilor la CNVM", a spus deputatul Nicolae Bud.

Şi restul comisarilor din conducerea CNVM au fost recomandaţi de partide şi nu de experienţa profesională. Carmen Negoiţă, soţia fostului primar al Sectorului 3 Liviu Negoiţă-membru important al PD-L, este preşedintele CNVM. De profesie avocat, Carmen Negoiţă lucrează din 2005 în CNVM însă până atunci nu a activat pe piaţa de capital.

Vicepreşedinte este Alexe Gavrilă, absolvent al Facultăţii de Metalurgie. A fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei din 2006 până în 2011, anterior a fost secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Dorina Mihăilescu, absolventă de ASE, Ştiinţe Politice şi a Colegiului Naţional de Apărare, a ocupat diferite funcţii în CNVM din 2005. Ea a fost susţinută de PSD pentru poziţia de comisar. Lorand Kralik este comisar şi a lucrat ca inginer geolog şi ca redactor la editura Bihari Napló, ulterior ocupând funcţiile de preşedinte şi director.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO