Burse - Fonduri mutuale

Nicolae Ploata, directorul operational de la Banca Transilvania, s-a retras

Nicolae Ploata, directorul operational de la Banca Transilvania, s-a retras

Nicolae Ploata (stanga) a decis sa paraseasca banca dupa ce a extins reteaua la 300 de unitati

24.08.2006, 19:19 311

Leontin Toderici va prelua functia de Chief Operation Officer (COO) in cadrul Bancii Transilvania, in locul lui Nicolae Ploata, care a decis sa se pensioneze.
Toderici a fost pana acum adjunctul lui Ploata, avand de asemenea, functia de director executiv, membru al comitetului de management al bancii. El va coordona domeniile decontari, carduri si informatica.
Nicolae Ploata a fost director executiv al bancii, fiind COO, membru al comitetului de management si reprezentant in consiliul de administratie. El a coordonat domeniile decontari, carduri, informatica, investitii si logistica.
Cererea de personal in domeniul bancar a crescut sensibil, odata cu extinderea retelelor teritoriale, cei mai cautati fiind managerii de nivel mediu, segment unde lipsa resurselor calificate este acuta.
In ultima vreme si piata de top-management a devenit insa agitata, prin intrarea in piata a noi jucatori, cu ambitii puternice, care gasesc cu greu oameni care sa cunoasca piata locala destul de bine.
Un astfel de exemplu sunt portughezii de la Millennium BCP, care vor sa creeze o banca de la zero pe piata locala, dupa ce au pierdut finala in cursa pentru BCR in fata austriecilor de la Erste, care au acceptat sa plateasca mai mult. Pe piata locala mai vrea sa intre Bank of Cyprus, care incearca in prezent sa obtina o licenta bancara.
Cea mai recenta miscare a venit din partea Leumi, a doua mare banca din Israel, care dupa ce a cumparat Eurom Bank l-a adus la conducere pe Laurentiu Mitrache, fostul presedinte al Volksbank.
OTP Bank a facut de asemenea recrutari agresive, in special la nivelul de middle management, dupa ce conducerea bancii a fost preluata de sefii grupului maghiar. Maghiarii au intrat pe piata locala in urma cu doi ani, prin achizitia RoBank. Recent, OTP l-a adus la conducerea departamentului de corporate banking pe Septimiu Valasutean, care a mai lucrat in domeniu pentru ABN Amro Bank Romania, fosta Bancorex si Raiffeisen. Pe piata circula zvonuri privind si cooptarea lui Paul Prodan, fost director general adjunct al ING, la conducerea trezoreriei OTP. Colaborarea dintre Prodan si ING a fost intrerupta in urma cu un an fara explicatii, iar atunci a mai plecat din banca si chief-dealerul Silvian Farmache, el preluand ulterior functia similara in cadrul Egnatia Bank.
Anuntul privind numirea lui Toderici in functia de COO al Bancii Transilvania (BT) a fost facut odata cu deschiderea sucursalei numarul 300 a bancii. Atingerea acestui nivel fusese prevazuta initial pentru sfarsitul anului, dupa ce in 2005 banca isi dublase reteaua, ajungand la 200 de unitati. De la inceputul anului, BT a deschis 80 de noi unitati, mentinandu-se pe locul al patrulea in topul bancilor dupa dimensiunea retelei, in urma CEC, BRD-SocGen si BCR. Banca are in prezent peste 750.000 de clienti acitivi si 4.200 de angajati.
Activele BT au ajuns la 6,25 miliarde de lei la sfarsitul lui iunie (1,7 miliarde de euro), in crestere cu 27% fata de sfarsitul anului trecut. In conditiile in care a crescut mai repede decat piata, cota BT a urcat la 4,3%, propulsand-o pe pozitia a cincea in sistem. Banca a incheiat primul semestru cu un profit net de aproape 59 mil. lei (16,5 milioane de euro), cu 13% mai mare decat cel obtinut in aceeasi perioada a lui 2005.
Banca Transilvania avea ieri o capitalizare bursiera de 1,14 miliarde de euro, in conditiile in care actiunile bancii erau cotate la 1,06 lei in scadere cu 0,9% fata de marti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO