Burse - Fonduri mutuale

Nici o actiune nu a crescut ieri pe Bursa, care coboara pentru a cincea zi consecutiv

Nici o actiune nu a crescut ieri pe Bursa, care coboara pentru a cincea zi consecutiv
15.04.2008, 19:46 9

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri a cincea zi de scadere consecutiva, toti indicii inregistrand deprecieri de peste 3%, pe fondul unei evolutii negative a tuturor pietelor de capital la nivel mondial.
Cele cinci zile de scaderi au adus pierderi de 8,5% pe BET si 11% pe BET-FI, iar de la inceputul anului, cei doi indici au pierdut 31%, respetciv 36%. Cele mai lichide actiuni de pe piata, SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5), au inregistrat scaderi de 5,5%, respectiv 4,2%, in timp ce actiunile celei mai mari banci listate, BRD, au pierdut 4,9%. Puternic lovite au fost si actiunile din sectorul energetic, procesatorul de titei Rompetrol Rafinare (RRC) pierzand peste 7%, iar transportatorul de energie Transelectrica (TEL) - 6%.
Nicio companie nu a fost insa ferita de scaderi, fiind pentru prima data de la inceputul Bursei de Valori, in 1996, cand nicio actiune nu nu inregistra crestere la sfarsitul sedintei de tranzactionare.
"Este clar ca apare din nou corelarea cu pietele internationale, care-si face simtit efectul mai ales in momentele de scadere. Starea de disconfort a investitorilor, panica si incertitudinile care caracterizeaza pietele externe se reflecta si pe piata noastra", sustine Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
Principalele burse vest-europene au pierdut ieri circa 1%, in timp ce pe pietele asiatice si pe cele est-europene scaderile au depasit 3%. Aceste scaderi vin dupa ce grupul american General Electric a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute prima scadere de profit din ultimii cinci ani.
Analistii sustin ca scaderile din ultimele zile nu mai sunt legate de stirile macroeconomice interne, cat de inrautatirea starii de spirit a investitorilor institutionali pe fondul publicarii rezultatelor financiare trimestriale ale companiilor americane si europene.
"Ceea ce se intampla acum pe Bursa este in linie cu ce se intampla pe pietele externe, unde exista in continuare incertitudini pe fondul rezultatelor trimestriale din America sau al situatiei din China, unde se vorbeste din nou de o crestere a inflatiei", considera Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.
El sustine ca scaderea de ieri nu poate fi pusa pe seama inflatiei raportate pe luna martie, care "nu a fost o surpriza, fiind anticipata de majoritatea analistilor si, prin urmare, fiind inclusa in pretul actiunilor". Potrivit brokerilor, desi rezultatele companiilor romanesti nu justifica aceste scaderi puternice, influenta externa negativa este in acest moment mult mai puternica decat orice stiri pozitive ar aparea pe plan local, inregistrandu-se iesiri de capital la nivelul intregii regiuni, nu doar la nivelul pietei romanesti.
"Evenimentele globale au o influenta mult mai mare asupra pietei decat cele locale. Daca vedem o decuplare relativa a economiei romanesti fata de economiile globale si cea americana in special, in piata de capital aceasta decuplare nu exista", explica Liviu Giugiumica, directorul general al CA IB Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO