Burse - Fonduri mutuale

Neacsu, BCR: Daca nu incepe irigarea economiei in sase luni, 2009 este pierdut

Neacsu, BCR: Daca nu incepe irigarea economiei in sase luni, 2009 este pierdut

Dragos Neacsu, 43 de ani, este directorul general executiv si presedintele directorat la BCR Asset Management. A absolvit MBA Canadian, program administrat de University of Quebec din Montreal si McGill University. Este la conducerea BCR AM din 2007. Anterior, Neacsu a activat in cadrul Deloitte Balkans in calitate de director servicii financiare, dupa ce in 2005, timp de un an, a fost secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice. A ajuns sa activeze in sectorul public dupa sapte ani petrecuti la societatea de servicii si investitii financiare Raiffeisen Capital&Investment, unde a detinut functia de presedinte si director general din 1998 pana in 2005.

10.02.2009, 17:34 39

BCR Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale de pe piata locala, vrea sa isi dubleze activele din portofoliu pana la aproape un miliard de lei (230 mil. euro) anul acesta, mizand in principal pe fondurile monetare si de obligatiuni.

"Obiectivele societatii de administrare pentru 2009 au in vedere un ritm de crestere al activelor similar celui de anul trecut. Nu urmarim cresterea cotei de piata, pentru ca nu stiu cat este de sanatoasa atingerea unei cote de 50% din piata fondurilor mutuale. Vrem sa continuam ritmul de crestere al activelor din 2008 si sa incercam sa ii fidelizam pe investitori astfel incat plasamenetele acestora in fondurile noastre sa fie de durata cat mai lunga", a declarat pentru ZF Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare BCR Asset Management, membra a grupului financiar BCR-Erste.
La inceputul lunii februarie, societatea administra active de peste 400 mil. lei (94 mil. euro), controland peste 42% din piata fondurilor mutuale. Peste 21.000 de clienti, atat persoane juridice, cat si fizice, investesc in fondurile BCR.
Cu opt fonduri deschise de investitii in portofoliul, BCR AM a inregistrat anul trecut o crestere record a activelor de la 150 mil. lei pana la 382 mil. lei, respectiv de 155%.
Performanta din 2008 este cea mai spectaculoasa din istoria de peste sase ani a societatii si se bazeaza in principal pe intrarile raportate de cele doua fonduri de obligatiuni si de fondul monetar. Anul trecut, piata actiunilor a suferit una dintre cele mai dramatice scaderi din istorie, apetitul pentru risc al investitorilor topindu-se odata cu randamentele bursiere. In acest context, fondurile BCR care se adreseaza investitorilor cu profil conservator de risc - BCR Monetar, BCR Obligatiuni si BCR Clasic - au atras peste 10.000 de clienti noi si peste 300 de milioane de lei anul trecut. Mare parte din reusita se datoreaza fortei de vanzari si de distributie apartinand grupului financiar din care BCR AM face parte.
"Este foarte important ca atat clientul, cat si persoana care vinde fondurile sa inteleaga foarte bine acest tip de produse investitionale. Tinta de clienti pentru fondurile noastre este ca doua treimi dintre acestia sa provina din segmentul de retail, si restul din segmentul corporate. O parte din investitorii fondurilor cu profil conservator de risc provin si din investitorii fondurilor de actiuni BCR Expert si diversificat BCR Dinamic", a explicat presedintele BCR AM.
Administratorul mizeaza in prima jumatate a acestui an pe fondurile monetare, pentru ca in al doilea semestru fondurile de obligatiuni sa revina in atentia investitorilor. "Mentinem pariul pe fondurile monetare in prima jumatate a anului, pentru ca mai apoi, in contextul reducerii dobanzilor, fondurile de obligatiuni sa revina in centrul atentiei. Din a doua jumatate a anului, vom asista si la o prezenta mai activa a investitorilor institutionali asemeni fondurilor de pensii si asiguratorilor in zona fondurilor de obligatiuni."
Administratorul estimeaza ca pana la sfarsitul lunii martie va fi incheiat procesul de transfer al operatiunilor dintre BCR AM inspre Erste Asset Management - recent autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Noul nume al societatii va fi Erste AM. Odata cu transferul operatiunilor dintre cele doua enititati, va avea loc si fuziunea dintre cele doua fonduri de obligatiuni din portofoliu, respectiv BCR Obligatiuni si BCR Clasic, vor fi stabilite comisioane maximale pentru toate structurile (administrare, depozitare, subscriere si rascumparare). De asemenea, vor fi restructurate cele trei fonduri de plasamente diversificate BCR Europa Conservator, Mixt sui Avansat, lansate in 2007 si care se adreseaza clientilor de private banking. Aceste fonduri au incheiat luna ianuarie cu cate un singur investitor.
Dragos Neacsu spune ca dezvoltarea pietei fondurilor mutuale, asemeni intregii piete de capital, va sta sub semnul deciziilor si evenimentelor din plan national si international. "In momentul de fata exista mai multe variabile decat certitudini din partea decidentilor locali. Se vorbeste despre un imprumut din partea Comisiei Europene, despre modificarea Codului fiscal, insa nu au fost luate decizii. Daca se va incepe irigarea economiei in urmatoarele sase luni, putem vorbi despre sfarsitul crizei. Daca insa acest lucru nu se va intampla, intreg anul 2009 va fi pierdut."
Administratorii locali de fonduri au rezistat crizei financiare mai bine de un an si jumatate, inregistrand scaderi de pana la 70% ale activelor si scaderi consistente ale numarului de clienti. Neacsu este de parere ca nu toti administratorii vor rezista crizei.
"Nu cred ca vor rezista administratorii care gestioneaza un singur fond mutual, pentru ca le va fi foarte greu sa isi gaseasca o nisa de piata care sa le sprijine activitatea. De asemenea, cred ca le va fi greu si administratorilor care au cote de piata de sub 1%. Situatia este similiara cu ceea ce se intampla pe piata de brokeraj, unde desi exista peste 70 de societati, doar 10-15 dintre acestea dau valoare pietei", a afirmat el.
La inceputul lunii februarie, un singur administrator gestiona un singur fond mutual, in timp ce numarul administratorilor care detineau o cota de sub 1% din piata era de doi.
Neacsu este optimist in ceea ce priveste potentialul de crestere al pietei in urmatorii ani, legand dezvoltarea industriei in principal de nivelul veniturilor populatiei.
"Pentru ca 'boom-ul' fondurilor mutuale sa aiba loc, pentru a vedea cresteri de pana la de zece ori ale activelor intr-un singur an, trebuie atins un nivel sustenabil al veniturilor populatiei. Cred ca am atins acel nivel, cu un PIB pe cap de locuitor de 4.000-5.000 de euro."
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO