Burse - Fonduri mutuale

Mult a fost, puţin a rămas: de doar 1,8% mai are nevoie bursa de la Bucureşti pentru a sparge recordul istoric din 2007. Cu noi maxime pe Wall Street şi la Frankfurt, şi în plin sezon de raportare, investitorii ar putea deschide cât de curând şampania

Mult a fost, puţin a rămas: de doar 1,8% mai are nevoie...

Autor: Liviu Popescu

05.02.2021, 18:11 2218

Prin prisma evoluţiei indicelui principal BET, bursa de la Bucureşti mai are nevoie de doar 1,8% pentru a sparge recordul istoric de 10.814 puncte din 24 iulie 2007, arată datele agregate de ZF din platforma BVB. De altfel doar pe parcursul acestei săptămâni, BET a urcat cu 3% şi a închis vineri la 10.615 puncte, un maxim din 2007 încoace.

Cel mai probabil recordul istoric din 2007 va fi doborât cât de curând în contextul în care deja pe Wall Street indicii Dow Jones, S&P şi Nasdaq sunt la maxime, iar în Germania, cea mai mare economie europeană, indicele DAX “cochetează” cu nivelul de 14.100 de puncte, de asemenea unul istoric.

Evoluţia burselor este susţinută de scăderea numărului de infectare cu COVID-19, pe fondul campaniei de vaccinare, dar şi de rezultatele financiare în creştere anunţate de unele companii.

Iar la Bucureşti şi bursa locală este în plin sezon de raportare, pe 10 februarie fiind rândul BRD să iasă la tablă cu rezultatele pe 2020. Dar mai este o bancă a cărui evoluţie determină într-o măsură mai mare ca BRD tendinţa pe care se va încadra BET în perioada următoare.

“Din punct de vedere tehnic Banca Transilvania se află de ceva timp într-o zonă de rezistenţă pe care dacă o va sparge (contextul pieţei fiind favorabil) cred că va trage indicele BET către noi maxime”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring. Banca de la Cluj va publica pe 25 februarie rezultate din 2020.

Creşterile din ultima perioadă pe acţiuni listate la Bucureşti sunt determinate şi de faptul că tot mai mulţi investitori mici au făcut pasul către piaţa de capital, adaugă el. “S-a observat că au fost creşteri frumoase dar nu pe volume ieşite din comun”. În lipsa unor evenimente şi ştiri negative, şi cu rezultate bune publicate în perioada următoare, Antonio Oroian vede cale liberă pentru BET către noi maxime.

Odată cu raportarea Petrom pe 4 februarie 2021, la Bursa de Valori Bucureşti a început sezonul raportărilor financiare aferent anului 2020, ceea ce înseamnă că investitorii vor putea analiza primii indicatori clari despre cum s-au descurcat companiile în anul pandemiei, dar şi perspectivele oferite de conducere pentru 2021, mai ales cele cu privire la dividende.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO