Burse - Fonduri mutuale

Moment istoric: SEC - Autoritatea de reglementare din SUA, a aprobat primele fonduri tranzacţionate la bursă de Bitcoin. Bitcoin creşte instant cu peste 8% şi sare de 46.000 de dolari

Moment istoric: SEC - Autoritatea de reglementare din...

Autor: Ştefan Stan

11.01.2024, 10:24 1370

Comisia pentru valori mobiliare şi burse din SUA a aprobat primele fonduri tranzacţionate la bursă de Bitcoin, un moment decisiv pe care pasionaţii de criptomonede pariază că va atrage noi investitori de retail şi instituţionali pe piaţă, scrie FT. 

Cel mai important organism american de reglementare a valorilor mobiliare a acordat miercuri permisiunea sponsorilor a 10 ETF-uri, de la jucători consacraţi, precum Fidelity şi Invesco, până la noii veniţi axaţi pe digital, inclusiv Grayscale şi Ark Invest.

Se aşteaptă ca primele fonduri - care se tranzacţionează la bursă ca şi acţiunile şi beneficiază de un tratament fiscal special în SUA - să înceapă să se tranzacţioneze chiar joi dimineaţă, când BlackRock va suna clopoţelul de deschidere la Nasdaq pentru a-şi promova iShares Bitcoin Trust.

Aprobarea vine după luni de anticipare şi o luptă juridică acerbă. De asemenea, ea pune capăt unor 24 de ore sălbatice în care hackerii au preluat pentru scurt timp controlul contului SEC pe site-ul de socializare X şi au afirmat în mod fals că cererile fuseseră deja aprobate, ceea ce a provocat oscilaţii puternice ale preţului Bitcoin.

După aprobări, bitcoin se tranzacţiona la aproximativ 45.000 de dolari, cu mult sub vârful de 69.000 de dolari atins în noiembrie 2021, dar de aproape trei ori mai mult decât minimul de 16.000 de dolari atins în decembrie 2022, după prăbuşirea bursei de criptomonede FTX, devenită de notorietate.

În timp ce ETF-uri spot de bitcoin au fost disponibile pe alte pieţe, se aşteaptă ca aprobările din SUA să deschidă o nouă eră pentru cel mai popular şi mai lichid simbol criptografic. Investitorii instituţionali şi de retail din SUA vor putea acum să obţină o expunere directă la această monedă printr-un produs reglementat, fără riscurile de a cumpăra de la burse nereglementate sau costurile mai mari asociate ETF-urilor care investesc în contracte futures pe bitcoin.

"Este o piatră de hotar uriaşă, este o recunoaştere a faptului că bitcoin este o investiţie tradiţională la scară largă", a declarat Jad Comair, directorul executiv al Melanion Capital, prima companie care a lansat un ETF tematic pe bitcoin în UE. "Deschidem uşile către Wall Street".

Decizia marchează, de asemenea, o întoarcere în sens invers din partea SEC. Autoritatea de reglementare s-a împotrivit timp de aproape un deceniu ETF-urilor spot bitcoin, pe motiv că criptomonedele sunt susceptibile de manipulare şi fraudă. Dar anul trecut, Grayscale a contestat cu succes respingerea de către organismul de supraveghere a unei cereri anterioare de spot bitcoin. O curte de apel federală a decis în august că decizia a fost "arbitrară şi capricioasă", punând presiune asupra SEC pentru a-şi schimba poziţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO