Burse - Fonduri mutuale

Molnar, IFB Finwest: Investitorii au luat o mica pauza ieri

06.06.2008, 20:42 15

Bursa a inchis sedinta de ieri la niveluri apropiate celor de miercuri, principalii indici din piata inregistrand variatii usoare.
"Sedinta de ieri a fost una foarte slaba si practic irelevanta dupa zilele trecute, in care am avut volume mari si evolutii importante. S-a luat o mica pauza, mai ales din partea cumparatorilor, in vreme ce vanzatorii nu mai sunt dispusi sa vanda titlurile la preturi mici", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad.
Primele tranzactii din piata au fost realizate la cotatii cu circa 0,2% peste cele de miercuri, indicele general al Bursei, BET-C, scazand in continuare pana aproape de nivelul de inchidere de miercuri.
BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a inceput sedinta de tranzactionare cu un avans de 0,4%, inchizand insa sedinta cu o pierdere de 0,13%. Societatile de investitii financiare au fost cele mai afectate de scaderile de ieri, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, scazand cu 0,7%.
Bursa atins ieri o lichiditate scazuta, in tonul celor din primul trimestru, de circa 5,6 milioane de euro (20,3 milioane de lei), volumul de tranzactionare fiind la randul sau destul de redus, de aproape 27 milioane de actiuni. Grupul SIF-urilor a realizat ieri tranzactii in valoare de 1,6 mil. euro (5,9 mil. lei), reprezentand peste un sfert din totalul tranzactiilor din piata.
"SIF-urile nu le vad sa scada sub nivelul de 55.000 de puncte pentru BET-FI, care a devenit deja nivel de suport. Nimeni nu mai este dispus sa vanda sub acest nivel", spune Molnar.
Piata RASDAQ a inregistrat un rulaj de aproximativ 1 mil. euro (3,5 mil. lei), o treime din acesta fiind realizata de tranzactiile cu titlurile Armax Gaz Medias (ARAX) si Argus Constanta (UARG), in valoare de 0,2 mil. euro (0,7 mil. lei), respectiv de 140.000 de euro (0,5 mil. lei).
"Astazi cred ca vom avea o sedinta in tonul celei de ieri. De obicei vinerea este o zi mai slaba la Bursa, insa au existat si exceptii. Din punctul meu de vedere trendul actual este unul de crestere, dar nu ne putem astepta la un entuziasm ridicat din prima luna de zile", spune Molnar.
Pe plan international, Banca Angliei a mentinut ieri dobanda de politica monetara la nivelul de 5%, iar Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda la nivelul ultimelor 12 luni, de 4%.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au inchis sedinta de ieri la nivelul de miercuri, valoarea totala a tranzactiilor ridicandu-se la circa 0,5 milioane de euro (1,7 milioane de lei). Omul de afaceri Catalin Chelu din Galati a cumparat marti un pachet de 132.600 de actiuni SIF Moldova, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 84.000 de euro (0,3 milioane de lei). Pretul mediu de tranzactionare a fost de 2,3106 lei/actiune. Chelu este unul dintre cei mai importanti investitori pe SIF-uri, detinand pachete cuprinse intre 0,8% si 1% la toate cele cinci societati de investitii financiare. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova
s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 2,26 lei/actiune.

Actiunile Petrom (SNP) au crescut ieri cu 0,96%, pe fondul unui rulaj de 126.000 de euro (456.000 de lei). Petrom a anuntat ca isi majoreaza valoarea programului de investitii de 3 mld. euro anuntat in 2005 pentru indeplinirea unor obiective strategice pana in 2010, pana la 6,7 mld. euro, in conditiile in care compania deja a investit in perioada 2005 - 2007 fonduri de 2,2 mld. euro. Incepand de anul acesta si pana in 2010, compania urmeaza sa aloce fonduri anuale de 1,5 mld. euro, majorarea intervenind in contextul achizitiilor, noilor proiecte, inflatiei costurilor din industrie si starii echipamentelor si bunurilor de care dispunea compania la momentul privatizarii.

Actiunile Santierului Naval Orsova (SNO) au pierdut ieri 2,96%, lichiditatea ridicandu-se la doar 22.000 de euro (81.000 de lei). Santierul Naval a incheiat recent cu parteneri olandezi 13 contracte in valoare de 27,3 mil. euro privind constructia de corpuri de nave, in acest moment compania avand acoperita toata productia aferenta anului viitor. Valoarea contractelor este echivalenta cu cifra de afaceri de anul trecut. Cel mai mare contract semnat de Santierul Naval Orsova se ridica la 17,8 mil. euro si a fost incheiat cu constructorul de nave olandez Veka Shipbuilding, un alt beneficiar fiind compania Gebr De Jonge Shipbuilding Serv, tot din Olanda, cu un contract in valoare de 6,1 mil. euro.

Actiunile Amonil (AMO) au crescut ieri cu 0,25%, pe fondul unui rulaj de 177.000 de euro (0,6 milioane de lei). Compania suedeza de administrare a fondurilor de investitii East Capital Asset Management a raportat o detinere de 14,31% la combinatul chimic. East Capital a cumparat actiunile de la EuroTrading Chemicals, firma aflata in lichidare judiciara, care a vandut in ultima luna intregul pachet de 28% pe care-l detinea la Amonil. Investitia suedezilor in Amonil se ridica la peste 4 mil. euro, avand in vedere tranzactiile derulate in ultimele zile cu actiunile producatorului de ingrasaminte chimice. Ultima tranzactie cu titlurile Amonil s-a perfectat la pretul de 0,0803 lei/actiune.

Actiunile Electromagnetica Bucuresti (ELMA) au pierdut ieri 0,54%, pe fondul unui rulaj de 77.000 de euro (279.000 de lei). Producatorul de electricitate a inregistrat in primul trimestru din acest an un profit net de 9,2 mil. lei (2,5 mil. euro), de peste 10 ori mai ridicat comparativ cu rezultatul obtinut iin perioada similara din 2007. Cifra de afaceri a companiei s-a dublat in acelasi interval, ajungand la 84,6 mil. lei (aproape 23 mil. euro). Castigul realizat de Electromagnetica s-a datorat in totalitate activitatii curente a companiei, nefiind inregistrate castiguri semnificative la nivelul altor venituri din exploatare sau din activitatea financiara a producatorului de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO